Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές θέσεων στα υψηλά...

Σε τιμές κοντά στα υψηλά έτους ή ακόμη και στο ιστορικό μέγιστο επίπεδο φαίνεται πως αλλάζουν χέρια θέσεις ισχυρών επενδυτικών κύκλων. Ενδεικτικότερη περίπτωση η Κύπρου, όπως και η αλλαγή θέσεων σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, οι συναλλαγές στα υψηλά σε 3Ε, Intralot και ΕΛΤΕΧ και η ”μόχλευση” σε ένα ικανό μέρος του μεσαίου χώρου. Έπιασε τα 46 ευρώ η Εθνική, τα 26 ευρώ η Eurobank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση η ανοδική αντίδραση προς τις 5.230 μονάδες πραγματοποιούνταν με περισσότερες συναλλαγές, θα λέγαμε πως για τον Γενικό Δείκτη ανοίγει ο δρόμος προς τις 5.280 - 5.300 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ενισχύεται κατά 0,40%, καθώς κερδίζουν έδαφος ο FTSE 20 και λιγότερο ο FTSEM 40, όμως υποχωρεί ο FTSES 80 και ένα μεγάλο μέρος από εταιρίες χαμηλότερης αποτίμησης.

Παρατηρείται δηλαδή μια συνέχεια στην αντίδραση των βασικών δεικτών, με σχεδόν παράλληλη υστέρηση της χαμηλής κεφαλαιοποίησης και της… περιφέρειας.

Ωστόσο, είναι εμφανές πως πραγματοποιούνται συναλλαγές μεταξύ ”ισχυρών χεριών” σε μετοχές του ”20άρη” και του FTSEM 40, ενώ αναδιάταξη δυνάμεων σημειώνεται και για ορισμένες μετοχές εταιριών του μεσαίου χώρου.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή της 3E, μετά τη νέα αναθεώρηση της τιμής για τα 43 ευρώ, στη μετοχή της Κύπρου και της Intralot, ενώ στα 25,02 ευρώ μέχρι και 8,9% υψηλότερα διαμορφώνεται η Vivartia.

Σε υψηλότατα επίπεδα όμως, των 27,74 ευρώ, φαίνεται πως αλλάζουν θέσεις ισχυρά χαρτοφυλάκια στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ τηρουμένων των αναλογιών κάτι τέτοιο σημειώνεται και για τη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ τεχνικά ”ανοίγει ο δρόμος” για την καταγραφή νέας ιστορικά υψηλής τιμής, ενώ για την Ελληνική Τεχνοδομική φαίνεται να κατοχυρώνονται τα 10 ευρώ.

Αλλαγή ”εφοπλιστικών χεριών” παρατηρείται στην Κύπρου, με την τιμή να ”βλέπει” προς νέα ιστορικά υψηλά.

Αναφέρθηκε στο προηγούμενο σχόλιο πως το προηγούμενο μεγάλο πακέτο της Κύπρου, αξίας κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, κατέληξε σε ισχυρά εφοπλιστικά χέρια νησιώτη με την εταιρία του να πρωταγωνιστεί στη Νέα Υόρκη.

Αυτή η εναλλαγή θέσεων στην Κύπρου παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς και σήμερα ”αλλάζουν χέρια” περισσότερα από 10 εκατ. μετοχές.

Εναλλαγή θέσεων όμως παρατηρείται και στη μετοχή της Εθνικής, με μέγιστη ημέρας τα 46 ευρώ, στη Eurobank αλλά και σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.

Η Σιδενόρ και με τη συνδρομή της Citigroup ξεπερνά τα 15,20 ευρώ, τη στιγμή που ”μαζεύονται” τα Σωληνουργεία.

Ο αμερικανικός οίκος ξεκινά την κάλυψη και των δύο θυγατρικών, θέτοντας τον πήχη υψηλότερα.

Στα επιμέρους, ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατά την εκτίμησή μας, η σχετική αύξηση των συναλλαγών για τη μετοχή του Everest που ”χρωστά” συνέχεια στην αντίδραση η οποία έχει ξεκινήσει από τα 2,4 ευρώ.

Υψηλότερα των 4 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Χαλκόρ, ενώ στα 3,84 ευρώ συγκεντρώνεται η μετοχή της Blue Star.

Υψηλές συναλλαγές και αγορές κοντά στο 1,56 ευρώ συνεχίζονται στη Ridenco και λιγότερο σε Σφακιανάκη, Ιατρικό, Χατζηιωάννου, ΑΒ Βασιλόπουλο, ΑΕΓΕΚ, Αθηνά και σε ορισμένες ακόμη περιπτώσεις.

Για τη συνέχεια, κρατάμε τη διάθεση ορισμένων ισχυρών επενδυτικών κύκλων να φέρουν τον Γενικό Δείκτη πιο κοντά στην περιοχή των 5.280 μονάδων, την αδυναμία ενός μεγάλου μέρους από το υπόλοιπο της αγοράς να αντιδράσει αλλά και την αναδιάταξη δυνάμεων σε ορισμένες μετοχές εταιριών και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v