Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουράζει το ”τσούκου - τσούκου ball”

Έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση που έδωσε θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, όμως η σημερινή κουραστική εικόνα μάλλον προβληματισμό παρά ενθουσιασμό δημιούργησε στις τάξεις όσων την παρακολούθησαν. Ποιές μετοχές ξεχώρισαν.

του Θ. Σταυρόπουλου

Έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση που έδωσε θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, όμως η σημερινή κουραστική εικόνα μάλλον προβληματισμό παρά ενθουσιασμό δημιούργησε στις τάξεις όσων την παρακολούθησαν.

Μπορεί οι επιλεκτικές κινήσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους (Εθνική, ΔΕΗ, Αγροτική και ΟΠΑΠ, ενώ προς το τέλος και μέσω των δημοπρασιών προστέθηκαν ΟΤΕ και Πειραιώς) να βοήθησαν τον Δείκτη να κλείσει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5200 μονάδων (κάτι που είχε να συμβεί από τις 25/2/2000), όμως η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 2 άλλα θέλει να πει.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το +0,46% του FTSE έναντι του -0,93% του FTSEM και του -0,96% του FTSES.

Είναι πασιφανές ότι στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κατακτά υψηλότερα επίπεδα, όμως η κυλιόμενη ρευστότητα αρνείται πεισματικά να κινηθεί από την μέση και κυρίως χαμηλότερα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την ψαλίδα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ υψηλής και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά του Αυγούστου.

Από τις 16 Αυγούστου ο FTSE καταγράφει κέρδη 14,88%, ενώ για το ίδιο διάστημα ο FTSES έχει αυξηθεί κατά 11,31%.

Τώρα τι είναι αυτό που κάνει διστακτικές τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό παραμένει άγνωστο και ίσως απορίας άξιο, όμως και η σημερινή συνεδρίαση απέδειξε ότι οι κινήσεις στους Περιφερειακούς τίτλους είναι μικρής διάρκειας ακόμα και αν οι μετοχές αυτές έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά έτους και τα θεμελιώδη συνηγορούν για κάτι καλύτερο.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE είναι θετικό όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2740 μονάδων, με τις πρώτες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2763-65, 2775, 2800 και 2817 μονάδες και τις στηρίξεις στις 2745, 2730, 2722 και 2714 μονάδες.

Ελαφρώς πτωτική και εξαιρετικά ισχνών συναλλαγών η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων με τους λίγους εμπλεκόμενους να δείχνουν περισσότερο απαισιόδοξοι και να αυξάνουν τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος (υψηλό ημέρας 5217,01 χαμηλό 5192,31) και έκλεισε στις 5203 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 498 εκατ. από τα οποία τα 140,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους οι δημοπρασίες έστειλαν τον ΟΤΕ (+2,21%) να κλείσει στο υψηλό ημέρας και πολύ κοντά σε αυτό την Πειραιώς.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κινητικότητα και κλείσιμο με κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Αγροτική και ΔΕΗ, αγοραστικό ενδιαφέρον για Εθνική και ΟΠΑΠ (έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας), θετικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, Κύπρου, Cosmote, MPB και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τιτάνα και Εμπορικής.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Coca-Cola, Intralot, Motor oil και αρνητική μεταβολή για Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank.

Επ΄ ουδενί δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 163 πτωτικών, ενώ από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχώρισαν οι Ικτίνος, Ριντένκο, Χατζηιωάννου, Ελ. Καλώδια, Σαράντης, Ιατρικό και Λύκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v