Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες νέων υψηλών γεννά η διεθνής άνοδος

Σε μια περίοδο όπου οι αγορές δείχνουν σπουδή να παραμερίσουν φόβους και επιφυλάξεις που προκάλεσε η τελευταία χρηματιστηριακή κρίση, ο S&P καταγράφει ιστορικά υψηλή τιμή. Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ προς τις 5.300 μονάδες θέτουν τον πήχη για το Χ.Α. αρκετοί αναλυτές. Τοποθετήσεις σε τράπεζες, την Παρασκευή, συντηρούν τη ”μόχλευση”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλο και υψηλότερα κινούνται οι αγορές διεθνώς. Προς τις 5.300 μονάδες θέτει μεγάλη μερίδα αναλυτών τον πήχη για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ουσία είναι πως τα χρηματιστήρια, όπως λέγεται στον... κανόνα της αγοράς, ”συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν στα τείχη του φόβου και της επιφύλαξης”.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες επανέρχονται στο προσκήνιο, φόβοι και ανησυχίες από την πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση παραμερίζονται.

Ίσως και να μην είναι τυχαίο πως σε αυτή τη φάση των αγορών, που στο τραπεζικό σύστημα διαγνώστηκαν σοβαρότατοι κίνδυνοι απορύθμισής του, βρίσκεται μια... ανάσα από την υπογραφή της μεγαλύτερης συμφωνίας στον κλάδο, εάν τελικά αυτή φθάσει στο σημείο των υπογραφών.

Αυτή την περίοδο που ο Dow Jones κυμαίνεται υψηλότερα των 14.000 μονάδων, καταγράφεται ιστορικά υψηλό επίπεδο για τον S&P, τον πιο αντιπροσωπευτικό διεθνώς χρηματιστηριακό δείκτη, σύμφωνα με την εκτίμηση της πλειονότητας των αναλυτών.

Στο Χ.Α. κινούμαστε χωρίς ”αλλά...” και με τις τράπεζες. Οι ξένοι πιέζουν για συμφωνίες, οι Έλληνες τραπεζίτες είναι λογικό να επιδιώκουν να μεταθέσουν για ευθετότερο χρόνο τις όποιες μεταξύ τους κινήσεις.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η φετινή χρονιά θα είναι οικονομικά η καλύτερη για τις εισηγμένες, τους τραπεζικούς ομίλους, λόγω των σημαντικών ωφελειών από την εφαρμογή του μειωμένου φορολογικού συντελεστή.

Υπολογίζεται πως τα κέρδη της χρήσης του 2007, κυρίως λόγω αυτής της ωφέλειας, θα είναι τα καλύτερα δυνατά. Οπότε οι τραπεζίτες έχουν συμφέρον και λόγο να μεταθέσουν για αργότερα τις όποιες κινήσεις πιέζουν οι ξένοι να υλοποιηθούν άμεσα.

Πάντως η αγορά κινείται από την Παρασκευή και με τις τράπεζες, καθώς όπως φαίνεται η παρουσίαση της Merrill Lynch για πέντε ομίλους ελκύει ρευστότητα και τοποθετήσεις σε αυτές τις τιμές.

Μένει να φανεί σήμερα - αύριο εάν αυτές οι εντολές θα έχουν διάρκεια.

Η κίνηση όμως που κατά την εκτίμησή μας δίνει άλλον αέρα σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς αφορά στην περίπτωση της Elmec.

Στα 3 ευρώ αγοράστηκε η συμμετοχή των ιδρυτών της εταιρίας από τον όμιλο Λασκαρίδη, στα 4 πουλήθηκε στη Folli Follie-ΚΑΕ έπειτα από τέσσερις μήνες.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια απόλυτα επιτυχημένη επενδυτική κίνηση.

Πρόκειται όμως για μια καθαρά επενδυτική πράξη και τι μπορεί να σημαίνει για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πιθανόν για τον κλάδο ένα τόσο εντυπωσιακό premium που δόθηκε για την Elmec;

Προσωπικά δεν αρκούμαστε στη λογικοφανή εξήγηση της επιτυχημένης επενδυτικής κίνησης. Τουλάχιστον με βάση την πληροφόρηση και τις ενδείξεις που διαθέτουμε.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί για το κατά πόσο αυτή η κίνηση έχει (ή δεν έχει) επιχειρηματική ή άλλη... ουρά. Το premium που δόθηκε είναι γενναιότατο για να συμβαίνει μόνο αυτό που ανακοινώνεται επισήμως.

Η παρουσίαση των ΕΧΑΕ στο Λονδίνο είναι εμφανές πως ωφέλησε εταιρίες όπως η Ελληνική Τεχνοδομική, η ΤΕΡΝΑ, που δικαιολογημένα ελκύουν επενδυτικά κεφάλαια στις τελευταίες μία - δύο συνεδριάσεις.

Η πρόθεση της διοίκησης του ομίλου Μυτιληναίος να προτείνει split στη Γενική Συνέλευση φαίνεται πως ικανοποιεί τη συντριπτική πλειονότητα των πιστών μετόχων - επενδυτών των εισηγμένων εταιριών.

Η φιλόδοξη Ηλεκτρονική Αθηνών προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις 5,8 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας πιο εξωστρεφή πολιτική.

Η Centric μετά την εξαγορά δυο εταιριών διαδικτυακού στοιχηματισμού αναμένει σημαντική ενίσχυση κύκλου εργασιών και κερδών, ενώ ο όμιλος της Μηχανικής βελτιώνεται περαιτέρω με αιχμή τις τεράστιες υπεραξίες από τα ακίνητα που διαθέτει στη ρωσική αγορά.

Στις ιχθυοκαλλιέργειες σημειώνεται και πάλι κινητικότητα, με τη διοίκηση της Σελόντα να προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα οικονομικά μεγέθη, τον Νηρέα να εξαγοράζει έναντι 5,5 εκατ. ευρώ τη Red Anchor, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ”βλέπουν το 1,62 ευρώ”, ενώ ελκυστική θεωρείται η αποτίμηση για το μεσαίου μεγέθους Γαλαξίδι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v