Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διόρθωση... αποφεύγει (;) τη Σοφοκλέους

Θα διευκόλυνε τους χειρισμούς ορισμένων μια μικρή ελεγχόμενη διόρθωση, που ωστόσο δεν... έρχεται. Τόσο το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, που παραμένει σχετικά σταθερό, όσο και η επαναφορά του ουσιαστικού επιχειρείν στο προσκήνιο συντηρούν την αγορά σε καλές τιμές. Κινήσεις ουσίας από ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις και εισηγμένες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υπάρχει η διάθεση για μικρή ελεγχόμενη διόρθωση στην αγορά, αλλά μέχρι στιγμής δεν... βγαίνει. Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια... ήξεις-αφήξεις. Στο Χ.Α. η κατάσταση παραπέμπει σε παλαιότερες καλές εποχές, όπου το επιχειρείν είχε ουσιαστικό και πρωτεύοντα ρόλο.

Είναι αλήθεια, όπως σημείωνε νωρίτερα έμπειρο χρηματιστηριακό στέλεχος, πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον με επιχειρηματικές συμφωνίες του μεγέθους Attica Συμμετοχών-Marfin Investment Group ή και Folli Follie/KAE-Elmec Sport, ένα μέρος της αγοράς θα συνεχίσει να προχωρά.

Περισσότερο εκεί όπου οι κυοφορούμενες συμφωνίες και επιχειρηματικές κινήσεις τελεσφορούν και ανακοινώνονται, ενδεχομένως λιγότερο όταν αυτές δεν φτάνουν στο προσκήνιο.

Είναι προφανές όμως πως διαμορφώνεται πλέον μια τάση σε ένα μέρος της αγοράς που αφορά στους ομίλους και στη δυναμική που διαμορφώνεται.

Πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Γιώργος Α. Σαββάκης πως οι μητέρες κερδίζουν από τις κόρες, επιχειρώντας μάλιστα μια καταγραφή αυτών των κερδών στις περιπτώσεις της Marfin Popular Bank, του ομίλου Βιοχάλκο, του ομίλου Μυτιληναίου, των Folli Follie αλλά και των Aspis Bank, Intracom Συμμετοχών.

Πέρα όμως από τις σημαντικότατες συμφωνίες που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες, ελληνικοί όμιλοι επιβεβαιώνουν την ισχυροποίηση της θέσης τους σε αγορές που μπορεί να αποφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στο σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση αναφέρονται λεπτομέρειες για τη νέα επένδυση της Coca Cola 3E στη Ρωσία και την προοπτική παραγωγής του ποτού Kvass στην αγορά της χώρας.

Ο όμιλος της Coca Cola 3E εκτιμούμε πως ”χτυπά φλέβα” στη ρωσική αγορά, σε μια περίοδο όπου η οικονομία της αχανούς χώρας αυξάνεται με ταχύ ρυθμό και η κατανάλωση έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Η S&B προχωρά στην εξαγορά 4 μονάδων μπεντονίτη έναντι 13,4 εκατ. δολαρίων, ενώ η Ηλεκτρονική Αθηνών επεκτείνεται στη ΝΑ. Ευρώπη, επενδύοντας 5,8 εκατ. ευρώ.

Το εγχείρημα της υγιούς Ηλεκτρονικής Αθηνών αποκτά, κατά την εκτίμησή μας, ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για τη μόνη αμιγώς ελληνική επιχείρηση στον κλάδο που όχι μόνο κατάφερε να αντεπεξέλθει στην επέλαση ξένων πανίσχυρων πολυεθνικών ομίλων στην εγχώρια αγορά αλλά και να ενισχύσει τα μερίδιά της και τώρα να τολμήσει την επέκτασή της σε γειτονικές αγορές.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, για τον FTSE 20 η βάση των 2.680 μονάδων δεν δείχνει να κινδυνεύει καταρχήν για σήμερα και πιθανότατα για τις επόμενες μία - δύο συνεδριάσεις.

Ενδεχομένως η επανάκαμψη ορισμένων αγοραστών σε μετοχές του 20άρη να οδηγούσε λίγο υψηλότερα τον συγκεκριμένο δείκτη.

Στα επιμέρους, σημειώνουμε τη διάθεση της διοίκησης της Motor Oil να συζητήσει το ενδεχόμενο εκχώρησης ενός 10%, εάν και εφόσον μπορούσαν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές συνέργιες.

Η SingularLogic κάλυψε την αύξηση κεφαλαίου της Metasoft ενισχύοντας τη συμμετοχή της στο 68,8% (από 11%).

Από την πλευρά της Μηχανικής-Βαλκάν, οι υπεραξίες από τη ρωσική αγορά βοηθούν σε αυτή τη φάση περισσότερο τη μετοχή της θυγατρικής.

Στη μετοχή της Γενικής, που παραμένει ”κολλημένη” σε χαμηλά ετών... συνωστίζεται και ”βραχυπρόθεσμο χρήμα”.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για μετοχές των εταιριών Ελληνικής Τεχνοδομικής και ΤΕΡΝΑ, κυρίως από διαχειριστές που παρακολούθησαν την παρουσίαση των εταιριών στο Λονδίνο. Ήδη χθες υπήρξε ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Αυτές τις ημέρες πολλά ακούγονται με αφορμή τη διάθεση του i-Phone. Θα πρέπει να προσεχθεί πως ο βασικός μέτοχος της Rainbow, κ. Γ. Βάμιαλης, θεωρείται ιδιαίτερα ”σκληρό καρύδι” και επιχειρηματίας γνώστης του αντικειμένου.

Όσον αφορά στο συμβόλαιο με την πολυεθνική Apple, ο επιχειρηματίας το έχει ”δέσει νομικά”. Η ουσία είναι πως εάν η πολυεθνική θέλει να δώσει το i-Phone στον Γερμανό, θα πρέπει να πληρώσει αδρά τη Rainbow. Ή να πληρώσει όποιος άλλος ενδιαφέρεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v