Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ειδήσεις θα δώσουν τον τόνο

Στην αγορά ”μυρίζει”... ειδήσεις και οι εξελίξεις γύρω από την ΕΧΑΕ, τον ΟΤΕ, την ακτοπλοΐα και τον τραπεζικό κλάδο φέρνουν για λίγο τις αποδόσεις δεικτών και μετοχών σε δεύτερο πλάνο. Ήπια θετική η τάση από το εξωτερικό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προμηνύεται και η σημερινή συνεδρίαση.

Όχι τόσο από πλευράς πιθανών αποδόσεων, όσο κυρίως από το... μέτωπο των ειδήσεων.

Εύλογα το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου μέρους της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται σήμερα στην κοινή συνέντευξη των κ. Βγενόπουλου και Μπαλάουι, όπου όπως όλα δείχνουν θα ανοιχτούν μερικά από τα χαρτιά των MIG και Dubai Group.

Ενδεχομένως να προηγηθεί η επισημοποίηση και τυπικά της συμφωνίας του MIG με την Attica Συμμετοχών για τη μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού του κ. Π. Παναγόπουλου στον επενδυτικό όμιλο.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται περισσότερα για την πολυαναμενόμενη συμφωνία, η οποία ωστόσο τους τελευταίες 3-4 μήνες πέρασε από αρκετά... κύματα.

Σχετική αναφορά για τη βεβαιότητα επισημοποίησης της συμφωνίας είχε γίνει στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day.gr.

Όσον αφορά στους ομίλους Marfin – Dubai, το βέβαιο είναι ότι οι δύο ισχυροί άντρες θα ανοίξουν μέρος μόνο των χαρτιών που έχουν στην άκρη.

Όλα αυτά είναι λογικό να συντηρούν τις επόμενες ημέρες μια σχετική εικοτολογία γύρω από τα ΕΧΑΕ, τον ΟΤΕ, τον τραπεζικό κλάδο και πιθανόν τον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως ένας άλλος Άραβας, ο κ. Ν. Σαουίρις, έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να ασχοληθεί με τα ”ηλεκτρονικά ΜΜΕ”.

Βραχυπρόθεσμα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την Attica Συμμετοχών, πέρα από μια αντανακλαστική βραχυπρόθεσμη αντίδραση της φερώνυμης μετοχής δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι εντυπωσιακό. Δεδομένου ότι το τίμημα έχει ”κλειδώσει”, η τιμή της μετοχής θα πρέπει να διαμορφωθεί, σε αυτή τη φάση, σε αντίστοιχο επίπεδο.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να ωφεληθεί η μετοχή της θυγατρικής Blue Star.

Το λογικότερο θα ήταν να ”μοχλευτεί” ένα μεγάλο μέρος του κλάδου της ακτοπλοΐας, καθώς και στην ΑΝΕΚ αναμένονται νεότερα, αλλά και σε Μινωικές, ΝΕΛ τρέχουν οι εξελίξεις.

Βραχυπρόθεσμα, οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να ”παίζουν” τη διαφορά μεταξύ ΟΤΕ-Cosmote και να μετακυλίουν μέρος της ρευστότητάς τους προς ΕΥΔΑΠ, Αγροτική.

Οι δύο τελευταίες μετοχές είναι οι μόνες από τον ευρύτερο κρατικό χώρο που υπολείπονται σε απόδοση.

Στον χώρο της ενέργειας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της ΔΕΗ να αποκτήσει το 30% της ΔΕΠΑ, ασκώντας σχετικό δικαίωμα προαίρεσης.

Η Μηχανική, για να περάσουμε στον κλάδο των κατασκευών, συνεχίζει την προς Ανατολάς επέκτασή της, αναμένοντας σημαντικές υπεραξίες από την κατασκευή ολοκληρωμένων οικιστικών συγκροτημάτων στη ρωσική αγορά.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική της διάθεσης μετοχών από τον Καλπίνη, η διανομή προμερίσματος 0,12 ευρώ από τον Πετρόπουλο, η απόφαση για διανομή δωρεάν δύο νέων για μία παλαιά μετοχή της Moda Bagno, ο κύκλος παρουσίασης των Σωληνουργείων Κορίνθου σε ξένους θεσμικούς σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη στις 9-11 Οκτωβρίου (σχετικό θέμα είχε χθες το euro2day.gr) και ορισμένα επιμέρους.

Όσον αφορά στη Moda Bagno, η απόφαση θα ληφθεί στη Γ.Σ. της 21ης/10 και προφανής στόχος είναι η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της μετοχής.

Τέλος, από τεχνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση των Παΐρη, Πετρόπουλου, ΕΛΓΕΚΑ, Εlmec, Νεώριο Συμμετοχών και ορισμένων ακόμη τίτλων αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v