Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς τις 5.200 με τα... ”μεσαία”

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2000 φαίνεται αποφασισμένη να επιστρέψει η αγορά. Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά προς τις 5.200 μονάδες βρίσκεται σε εξέλιξη, σταθερά ερήμην των τραπεζών τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυξημένη η συναλλακτικότητα για μετοχές εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η... επιστροφή της αγοράς στα επίπεδα στα οποία διαμορφωνόταν ο Γενικός Δείκτης στις αρχές Φεβρουαρίου του 2000.

Σε εξέλιξη όμως φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη μία ανοδική φάση βασικών δεικτών και μετοχών, που μέχρι τώρα πραγματοποιείται ερήμην των τραπεζών.

Με βάση τη διαγραμματική απεικόνιση του Γενικού Δείκτη, από τις αρχές του 2000 μέχρι και σήμερα διαγράφεται ένας απόλυτα αρμονικός σχηματισμός σε σχήμα V.

Η βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη τον φέρνει προς την περιοχή των 5.175 μονάδων, δηλαδή πολύ κοντά στο εύρος των 5.180 - 5.220 μονάδων.

Κάποιοι αναλυτές είχαν θέσει απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβεβαίωση (ή όχι) αυτής της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς την ενίσχυση των συναλλαγών, προϋπόθεση που σε κάποιον βαθμό εκπληρώνεται.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα δρόμος προκειμένου κάποιος να μπορεί να αναφερθεί σε διαμόρφωση μεσοπρόθεσμης πλέον τάσης, καθώς η αγορά μας εξαρτώνταν και θα εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.

Η σημερινή συνεδρίαση, όμως, παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού πέραν των άλλων επιβεβαιώνεται η εδώ και ημέρες εκτίμησή μας περί ολοκλήρωσης ενός κύκλου διόρθωσης για τις μετοχές θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο και της ακόλουθης συνολικότερα ανοδικής αντίδρασής του.

Ενδιαφέρον όμως είναι και το μέχρι τώρα δείγμα γραφής του επανακάμψαντος στο ταμπλό Πετζετάκη, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,18 ευρώ (19,2%).

Επίσης, ενδιαφέρον στοιχείο θεωρείται η αυξημένη συναλλακτικότητα για μετοχές εταιριών του μικρομεσαίου χώρου, αφού σε Λούλη, Δούρο, Κρέκα, Κρι Κρι, Spider, Νεώριο Συμμετοχών και Προοδευτική πραγματοποιούνται συγκριτικά περισσότερες πράξεις απ’ ό,τι στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η μετοχή της Κρι Κρι, μετά την απαραίτητη συγκέντρωση δυνάμεων, παρουσιάζει σήμερα αύξηση συναλλαγών, η αξία των οποίων ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ, προϊδεάζοντας για ακόμη έναν ανοδικό κύκλο της καλής αυτής μακεδονικής εταιρίας.

Οι εξελίξεις στον κλάδο της ακτοπλοΐας, που προφανώς σε αυτή τη φάση αφορούν κυρίως στην Attica Συμμετοχών, επηρεάζουν συνολικότερα τις εισηγμένες, με πρώτη και καλύτερη την ΑΝΕΚ, για την οποία επίσης αναμένονται νεότερα.

Από τον τομέα υποδομών - παροχής υπηρεσιών, η ΕΥΑΘ με άνοδο 3,4% για τη μετοχή μέχρι τα 9,22 ευρώ κερδίζει μέχρι τώρα στα σημεία την ΕΥΔΑΠ που ενισχύεται κατά 2,1% στα 8,90 ευρώ.

Με διακριτικότητα, είναι αλήθεια, συνεχίζεται το μάζεμα της όποιας προσφοράς βγαίνει τις τελευταίες ημέρες από τα 5,5 ευρώ στην Elmec, με την τιμή να γράφει μέχρι τώρα υψηλό στα 3,84 ευρώ.

Όσον αφορά στην Attica Συμμετοχών, η τρέχουσα τιμή των 5,5 ευρώ (3,2%) αντιστοιχεί περίπου στην κεφαλαιοποίηση όπου η αγορά περιμένει την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Στις 14:20 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν κοντά στις 5.165 μονάδες (0,58%), με τον FTSEM 40 να αποδίδει καλύτερα απ’ ό,τι ο FTSES 80 αλλά και ο FTSE 20.

Περίπου αυτήν την ώρα, για 170 μετοχές διαμορφωνόταν θετική απόκλιση τιμής, ενώ για περισσότερες από 30 μετοχές το ποσοστό ξεπερνούσε το 3%.

Μεταξύ αυτών που χρήζουν αναφοράς, καθότι πραγματοποιούνται με αυξημένες συναλλαγές, είναι η αντίδραση των μετοχών για τις εταιρίες Vivartia (24,76 ευρώ), Φουρλής (26,94 ευρώ), Autohellas (5,84 ευρώ), Yalco (2,74 ευρώ) και Αλουμύλ (5,32 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v