Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματικές αφορμές για νέα κέρδη

Μπορεί να αυτονομηθεί έστω ένα μέρος της αγοράς με ”καύσιμο” επιχειρηματικές κινήσεις, εξελίξεις και προσδοκίες; Η απάντηση φαίνεται να είναι καταφατική, εάν και εφόσον το κλίμα στις ξένες αγορές δεν επιβαρυνθεί θεαματικά αυτή την εβδομάδα. Δεν περιμένουν αλλαγές στα επιτόκια οι επενδυτές από την ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη. Καλό μας μήνα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ήπια διόρθωση ξεκινούν χρηματιστηριακά την εβδομάδα αρκετές ευρωπαϊκές αγορές. Με τον DAX στην αρχή της συνεδρίασης να υποχωρεί μέχρι και 0,30% και τους παίκτες να μην περιμένουν κάτι περισσότερο από την ΕΚΤ την Πέμπτη από το να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ακριβώς ένα τέτοιο κλίμα, ουδέτερο, άντε ήπιας διόρθωσης στις ξένες αγορές, θέλουμε εμείς στην Αθήνα, προκειμένου να συντηρηθεί η ”μόχλευση” σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό.

Από τα ανοιχτά μέτωπα των OTE-Cosmote, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ένα μέτωπο που αυτή ή στις αμέσως επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ανοίξει στον τραπεζικό κλάδο, μέχρι τη χαμηλότερη αποτίμηση, στο Χ.Α. υπάρχει ”καύσιμο” για να κινηθεί ένα μέρος της αγοράς.

Από το μέτωπο του ΟΤΕ-Cosmote η κυβερνητική πλευρά θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως έχει λιγότερους ”άσους στο μανίκι της” απ’ όσους η άλλη πλευρά, όποιοι και αν τη συναπαρτίζουν.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά τον πρώτο λόγο τον έχει ο όμιλος Marfin, που διαθέτει και την πολυτέλεια του χρόνου, της συγκυρίας και πρωτίστως την ευχέρεια της ρευστότητας. Επιπρόσθετα και των ισχυρών συμμαχιών.

Επενδυτικοί οργανισμοί αραβικών κρατών, όπως του Κατάρ και του Ντουμπάι, μπορούν να αποκτήσουν ”πρώτο λόγο” στις εξελίξεις του Οργανισμού, εάν και όποτε το θελήσουν. Και με αυτή την ιδέα θα πρέπει να προσαρμοστεί η κυβερνητική πλευρά.

Θα λέγαμε πως τηρουμένων των αναλογιών, κάτι παρόμοιο εξυφαίνεται και στα ΕΧΑΕ. Στην περίπτωση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων τα δικαιώματα και τα πλεονεκτήματά τους τα απεμπόλησαν οι ίδιοι οι μέχρι πρότινος βασικοί μέτοχοι, οι τραπεζίτες, όπως παλαιότερα τα είχαν απεμπολήσει οι χρηματιστές.

Στον χώρο της ενέργειας, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι ισχυρότατοι ελληνικοί όμιλοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να βιάζονται. Και σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες καταγράφουν και μέρος της ρευστότητας επανατοποθετούν στο ”φιλέτο” που τόσο ξεκάθαρα πριμοδότησε προεκλογικά η Merrill Lynch. Και εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται.

Από τον ευρύτερο χώρο της αγοράς, ένας από τους ισχυρότερους βιομηχανικούς - επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, του Μυτιληναίου, προχωρά στην ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων των θυγατρικών του.

Αναμφίβολα είναι ιστορική η σημερινή ημέρα για το Αλουμίνιον της Ελλάδος, καθώς παύει η διαπραγμάτευσή του, κάτι που γίνεται και για τη Δέλτα Project.

Από αυτές τις κινήσεις ωφελούνται μεν ο όμιλος και η φερώνυμη μετοχή, το μεγαλύτερο όμως κέρδος υπολογίζεται ότι προσμετράται στη ΜΕΤΚΑ.

Κινητικότητα όμως σημειώνεται και στον όμιλο της Βιοχάλκο, όπου έπειτα από μια γενναία διόρθωση μητρικής και θυγατρικών μετοχών ακολουθεί η συνήθης ανοδική αντίδραση.

Ισχυροποιείται το χαρτοφυλάκιο σε αγορές του εξωτερικού της Intralot, μία από τις πάγιες επιλογές ξένων και Ελλήνων θεσμικών και με κλεισμένο πλέον το ”μέτωπο” προς τη μεριά του ΟΠΑΠ.

Σημειωτέον πως στην Intralot η Bank of America εμφανίζεται πλέον με 5,15%, μετά την πρόσφατη αγορά ενός πακέτου 100.000 μετοχών.

Στη μετοχή του Οργανισμού παρατηρείται μεθοδική συγκέντρωση και ”μάζεμα” μετοχών από ισχυρότατα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Αν τις επόμενες εβδομάδες ”ανοίξει” η διαδικασία μετοχοποίησης της Αγροτικής, τότε η μετοχή αποκτά ενδιαφέρον καθότι επιπρόσθετα διαθέτει και πλούσιο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών.

Από τον μικρομεσαίο χώρο, ολοκληρώνονται οι τακτικού χαρακτήρα κινήσεις της νέας διοίκησης της Elmec, με την αγορά μεριδίων παλαιότερων μετόχων, ενώ η μετοχή εντάσσεται πλέον και στον Γενικό Δείκτη.

Από μια ανάλογης λογικής ένταξη, της Μηχανικής στον FTSEM 40, δεν αποκλείεται να σημειωθούν βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τοποθετήσεις.

Η Ιμπέριο ”γράφει” έκτακτα κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ, από την πώληση θυγατρικής εταιρίας που διαθέτει μεγάλη έκταση στο Σχηματάρι.

Οι επιμένοντες στην Inform Λύκος θεωρούν φθηνό το τίμημα των 30 ευρώ που καταβάλλει η εταιρία για την εξαγορά του 85% της Austria Card, συνεκτιμώντας πως το υπόλοιπο ποσοστό το διατηρεί η Osterreichisse National Bank (που διαθέτει πλουσιότατο χαρτοφυλάκιο - πελατολόγιο στην Αυστρία, τη Σλοβενία αλλά και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επαναφορά στο Χ.Α. του… πολύπαθου Πετζετάκη. Η επιστροφή της μετοχής στο ταμπλό, μετά τη ρύθμιση χρεών, τα δύο μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια και τα 7 εκατ. ευρώ που μπήκαν στο ταμείο για τα πρώτα έξοδα φαίνεται να γεννούν ελπίδες σε εγκλωβισμένους και άλλων εταιριών.

Από αυτή την άποψη η ανάληψη της τύχης του επίσης πολύπαθου Κορασίδη από τη Βιανέ γεννά ελπίδες μέχρι και για απεγκλωβισμό επενδυτών.

Η Βιανέ, εταιρία ηλεκτρικών συσκευών, ανήκε παλαιότερα στη γνωστή οικογένεια Χατζημιχάλη, των πολύ καλών κρασιών.

Η Βιανέ αποκτά το 60% των μετοχών του Κορασίδη, ενώ ένα 10% περιέρχεται σε δύο άλλες εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών.

Με αυτά και πολύ περισσότερα εκτιμούμε πως υπό κανονικές συνθήκες στις ξένες αγορές, στο Χ.Α. υπάρχουν προϋποθέσεις, ευκαιρίες, αφορμές και δυνάμεις ικανές να οδηγήσουν στην αυτονόμηση, έστω μέρους της αγοράς. Και εκεί ποντάρουμε αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v