Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο διχασμός των θεσμικών επενδυτών

Οι πολύ καλές επιδόσεις της Σοφοκλέους και της μεγάλης πλειοψηφίας των ξένων αγορών τον Σεπτέμβριο έδειξαν ότι η πιστωτική κρίση δεν τις άγγιξε. Η κρίση όμως έχει διχάσει την επενδυτική κοινότητα, από τις κινήσεις της οποίας θα εξαρτηθεί η πορεία των μετοχών το τέταρτο τρίμηνο.

Ο διχασμός των θεσμικών  επενδυτών
Ιστορικά, ο Σεπτέμβριος δεν καταγράφεται ως ένας από τους καλύτερους χρηματιστηριακά μήνες.

Όμως, ο φετινός Σεπτέμβριος αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους παρά την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες που προκάλεσε η πιστωτική κρίση.

Με βάση τους χρηματιστηριακούς δείκτες MSCI-Barra που παρακολουθεί η μεγάλη πλειοψηφία των θεσμικών χαρτοφυλακίων διεθνώς, οι ευρωπαϊκές αγορές κέρδισαν 5%, ανεβάζοντας την απόδοση από την αρχή της χρονιάς κοντά στο 12%.

Η Σοφοκλέους πήγε ακόμη καλύτερα, κερδίζοντας πάνω από 8% (με βάση πάντα τους δείκτες MSCI), με αποτέλεσμα η απόδοσή της από την αρχή της χρονιάς να ξεπερνά ελαφρώς το 22%.

Όπως συμβαίνει έπειτα από μια κρίση και ένα γερό ταρακούνημα στις αγορές, όπως εκείνο του Αυγούστου, πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια έμειναν απ’ έξω από τον χορό χάνοντας το ράλι ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος του.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και την εικόνα που έχουν αναλυτές και διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να έχει χωριστεί σε δύο μεγάλα στρατόπεδα στην Ευρώπη.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται εκείνοι που πιστεύουν ότι η Fed θα κατορθώσει να επαναφέρει την αμερικανική οικονομία σε ανοδική τροχιά μέσω της μείωσης του επιτοκίου του και η κατάσταση θα βελτιωθεί αρκετά, επιτρέποντας στις μετοχές και στις άλλες κινητές αξίες ρίσκου να κάνουν ράλι.

Σ’ αυτό το γκρουπ που είναι το μεγαλύτερο ανήκουν κυρίως τα αποκαλούμενα real money accounts, δηλαδή οι παραδοσιακοί θεσμικοί επενδυτές, και λιγότερα hedge funds.

Στο άλλο γκρουπ, το οποίο είναι συγκριτικά μικρότερο, ανήκουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η Fed ακολουθεί και δεν προηγείται των οικονομικών εξελίξεων. Γι’ αυτούς η μείωση του βασικού της επιτοκίου ήρθε καθυστερημένα και δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την ύφεση στην αμερικανική οικονομία το 2008.

Στο δεύτερο γκρουπ κυριαρχούν τα hedge funds που συνυπάρχουν με μερικούς παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές.

Τι μπορεί να εξηγήσει τη διαφορετική στάση των δύο μεγάλων ομάδων, hedge funds και παραδοσιακών επενδυτών, απέναντι στις μελλοντικές εξελίξεις;

Η εξήγηση, σύμφωνα με τους παρατηρητές του φαινομένου, βρίσκεται στον βαθμό μόχλευσης της κάθε επενδυτικής ομάδας.

Εκείνοι που εξαρτώνται περισσότερο από τις συνθήκες στις αγορές χρήματος και γενικότερα πίστης λόγω μόχλευσης, όπως τα hedge funds, εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι.

Αντίθετα, εκείνοι που είναι λιγότερο εξαρτημένοι, όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια κ.λπ., είναι πιο αισιόδοξοι.

Αναμφισβήτητα, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Κάποτε όμως έρχεται η ώρα των αποδόσεων, από τις οποίες ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι των μάνατζερ.

Μπαίνοντας στον Οκτώβριο, τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν ακόμη και για εκείνους τους fund managers που δεν είναι αισιόδοξοι και θα ήθελαν να μην ανέβουν στο τρένο.

Είναι λοιπόν πιθανό κάποιοι από τους απαισιόδοξους να αλλάξουν ρότα το τέταρτο τρίμηνο, ρίχνοντας περισσότερο χρήμα (λάδι) στη χρηματιστηριακή φωτιά για να ανεβάσουν τις αποδόσεις τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v