Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακάθεκτη η ΔΕΗ

ΟΤΕ – Cosmote και ΔΕΗ μέχρι χθες οδηγούσαν την αγορά στα υψηλά 7,5 ετών. Σήμερα που κατοχυρώνονται κερδοφόρες θέσεις, κυρίως σε Cosmote, η ΔΕΗ συνεχίζει προς νέα υψηλά (27,6 ευρώ), καθώς τοποθετείται βραχυπρόθεσμα η ρευστότητα ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι με την αγορά γνώριζαν και ξέρουν πολύ καλά πως η επαναφορά της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα τιμών απαιτεί μία ικανή περίοδο προκειμένου να ”αφομοιωθούν” τα υψηλά των 7,5 ετών.

Μάλιστα μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως δεν αρκούν 2-3 συνεδριάσεις για να βεβαιωθεί (ή όχι) η μεσοπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών, μετοχών.

Σε αυτή τη φάση είναι εμφανές πως όσοι είχαν τοποθετηθεί βραχυπρόθεσμα στις μετοχές των ΟΤΕ – Cosmote προβλέποντας στην ανοδική αντίδραση και πιθανές άμεσες εξελίξεις κατοχυρώνουν μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους με υψηλότατη απόδοση.

Από αυτήν την άποψη, θεωρούν λογική την υποχώρηση για τη μετοχή της Cosmote (προς τα 24 ευρώ), και τη σταθεροποίηση του ΟΤΕ στο εύρος των 25,4-25,9 ευρώ.

Είναι εμφανές πως ένα μέρος αυτών των κερδοφόρων θέσεων μετακυλίεται από χθες στη ΔΕΗ (σημειωτέον χθες η μετοχή της επιχείρησης είχε καλύτερη συμπεριφορά από αυτές των ΟΤΕ-Cosmote), με τις εντολές αγοράς να γίνονται επιθετικότερες την τελευταία ώρα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συναλλαγές στη μετοχή της Επιχείρησης να ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ (προηγείται στην 1η θέση η Εθνική με 28 εκατ. ευρώ), με αντίδραση της τιμής μέχρι και 3,9% προς τα νέα υψηλά των 27,60 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι πως η αγορά διαμορφώνεται πλέον πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 5.100 μονάδων, με αιχμή την απόδοση των ΟΤΕ-Cosmote και ΔΕΗ με τις τράπεζες να παραμένουν σε στάση αναμονής.

Από τις τράπεζες, η Εθνική αποτελεί την προτιμητέα επιλογή των ξένων, οι οποίοι μάλιστα δίνουν περιθώριο ενίσχυσης της τρέχουσας τιμής από 20 μέχρι 25%.

Εκτιμούν δηλαδή πως σε βάθος χρόνου η Εθνική μπορεί να αποτιμάται στα 25,5 – 26,6 δισ. ευρώ.

Αυτό, όμως, αφορά τη μεσο-μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Βραχυπρόθεσμα, πέραν της ΔΕΗ, ισχυρή ανοδική φορά διαμορφώνεται από νωρίς για τις μετοχές του ομίλου Μυτιληναίος, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Alapis, Ελληνικά Καλώδια, Χαλκόρ.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, στα 3,26 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή του Τσουκαρίδη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τελευταία ο επιχειρηματίας Ιωάννης Τσουκαρίδης προχώρησε στην πώληση του 2,83% της εταιρίας του, σε καλές τιμές.

Ο επιχειρηματίας διατηρεί το 75,7% στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Ανοδική αντίδραση σημειώνεται και για μετοχές της Ολυμπιακής Τεχνικής στα 1,40 ευρώ και Μοχλού στα 0,74 ευρώ, ενώ υψηλές συναλλαγές πραγματοποιούνται για ακόμη μία συνεδρίαση σε τιμές και πάλι υψηλότερα των 2,10 ευρώ στη μετοχή του Χατζηιωάννου.

Υψηλότερα των 5 ευρώ, με κέρδη της τάξεως του 2,1% διαμορφώνεται και η Ιμπέριο, ενώ ενισχύεται η θέση πελατών ξένου επενδυτικού οίκου στον ΟΛΠ (στα επίπεδα των 22 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v