Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήματα ανάβασης

Σαν τα... μυρμήγκια μάζευαν δυνάμεις διορατικοί ξένοι διαχειριστές, μεγαλύτεροι και μικρότεροι ενεργοί παράγοντες της αγοράς μας, περιμένοντας αυτήν την ώρα. Η διεθνής συγκυρία στέκεται στο πλευρό τους και στην προσπάθειά τους για την υπέρβαση της ”κορυφής” των 5.118,5 μονάδων. Καλό μας διήμερο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έτοιμο και ώριμο δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο για να κινηθεί σε περιοχές υψηλότερα των 5.118,51 μονάδων.

Στο σημερινό Εγερτήριο του Βασίλη Βαλαμβάνου προσεγγίζεται η κατάσταση της αγοράς μας από μία ενδιαφέρουσα πλευρά, λίγο πριν την ”κατάληψη” της κορυφής 7,5 και πλέον ετών.

Στο ΧΑ ενεργοί παίχτες, ξένοι επενδυτικοί οίκοι και ισχυροί ελληνικοί εφοπλιστικοί κύκλοι, επιχειρηματίες, χρηματιστές, πρώην ΕΛΔΕάρχες και εγχώρια επενδυτικά σχήματα προετοιμάζονταν μεθοδικά και σχετικά αθόρυβα γι’ αυτήν τη φάση της αγοράς.

Η διεθνής συγκυρία διευκολύνει τους χειρισμούς τους, τουλάχιστον όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση των βασικών δεικτών και μετοχών.

Εμείς θα εμμείνουμε στη συντηρητική προσέγγιση της αγοράς, κοιτάζοντας λίγο πιο μεσοπρόθεσμα και θεωρώντας ως βασικά ”κλειδιά” της τάσης, τις εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και ενέργεια.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, η ιστορικά υψηλή τιμή για τη μετοχή της ΔΕΗ (*). Η κινητικότητα στο λιμενικό τομέα και το... σταυροδρόμι των ΕΧΑΕ (όπως σχετικά περιγράφει ο Dr Money), διαμορφώνουν ένα μίγμα που λειτουργεί υπέρ της αγοράς μας.

Από τις μετοχές εταιριών του FTSE-20, μέχρι τον SC-80 και την περιφέρεια.

Σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, τηρουμένης της κλίμακας και των αναλογιών, από τον ΟΤΕ μέχρι και τις... μεταλλουργικές εφαρμογές επιχειρούνται πράγματα και στοιχηματίζονται εξελίξεις.

Από τον ΟΤΕ, μέχρι την... Βιοσώλ.

Ακολουθώντας τώρα τη βραχυπρόθεσμη τάση, πέραν της εμμονής μας σε ΟΤΕ-Cosmote, ΔΕΗ, μετοχές φορέων υποδομών (λιμάνια, νερά), θεωρούμε ενδιαφέρουσες τις κινήσεις σε επιμέρους εισηγμένες.

Η κίνηση της Inform Lykos, που εξαγόρασε την Austria Card, δικαιώνει όσους επίμονα και για πολύ χρόνο εμπιστεύονται το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εταιρίας.

Στον Μουζάκη οι συναλλαγές παραπέμπουν σε επανάκαμψη ενεργών παιχτών, ενώ στο Alter οι εξελίξεις στον τηλεοπτικό χώρο αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η συμφωνία της Τέρνα, που εξασφάλισε ένα γενναίο Συμβόλαιο 130 εκατ. ευρώ στη Σόφια, ενδυναμώνει την πρόβλεψη για τα μεγέθη της εταιρίας.

Στον Καλπίνη, ενδιαφέρουσες εξελίξεις προοιωνίζονται μετά την είσοδο της British Steel (του ινδικού κολοσσού Corus Tata) στη θυγατρική του ”μεταλλικά προϊόντα”.

Η FG Europe που συζητά με Ιάπωνες προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης ’07, ενώ η αύξηση της ΑΜΚ της Lavipharm αποφέρει κεφάλαια 37,7 εκατ. ευρώ στην καινοτόμο εταιρία.

Αναφέραμε και χθες πως... σηματωρός των επερχόμενων στο ΧΑ ήταν μεταξύ των άλλων η ”μόχλευση” μετά από καιρό της απαραίτητης φημολογίας για πιθανές και... απίθανες επιχειρηματικές εξελίξεις.

Είναι προφανές πως αυτή η... επανάκαμψη της φημολογίας μόνο τυχαία δεν είναι, σε αυτήν τη συγκυρία.

(*) Μπορεί τώρα που η μετοχή της ΔΕΗ ακολουθεί αυτήν τη φρενήρη ανοδική πορεία, ελάχιστοι να ασχολούνται με τις κατά καιρούς αναλύσεις, εκθέσεις ξένων και Ελλήνων, ειδικών της αγοράς.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ποιοι ξένοι, καθ’ όλα έγκυροι και έγκριτοι, επενδυτικοί οίκοι απαξίωναν την Επιχείρηση.

Οφείλουμε, όμως, να υπενθυμίσουμε ότι σε καιρούς χαλεπούς, γενικευμένης αμφισβήτησης και απαξίας, ένας Έλληνας αναλυτής, μίας μεσαίας χρηματιστηριακής τολμούσε να καταθέσει μία τελείως διαφορετική, αιρετική προσέγγιση.

Αναφερόμαστε, βέβαια, στον Β. Βλασταράκη της Beta AΧΕΠΕΥ.

Με αυτήν την υπενθύμιση, θέλουμε όχι μόνο να αποδώσουμε τα του Καίσαρος, αλλά και να εκτιμήσουμε τη μεθοδική δουλειά που γίνεται από δικούς μας ανθρώπους, που κινούνται περιβάλλον μας, που παραμένουν συνήθως χαμηλών τόνων και νουνεχείς, χωρίς περισπούδαστες διασυνδέσεις και άκρες στο... σύστημα.

Αξίζουν αναφοράς όλοι αυτοί οι άνθρωποι της αγοράς, που κατά καιρούς εξέφρασαν διαφορετική άποψη, λόγω, πόσο μάλλον που στη συνέχεια δικαιώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v