Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ΕΧΑE σε σταυροδρόμι

Την ώρα που στο εξωτερικό συνεχίζεται ο πόλεμος των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η ΕΧΑΕ ψάχνει να βρει τον δρόμο της καθώς οι παραδοσιακοί μέτοχοι-τράπεζες πουλάνε.

H ΕΧΑE σε σταυροδρόμι
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλάδος των χρηματιστηρίων είναι ένας από τους πιο ”καυτούς” επενδυτικούς κλάδους εδώ και καιρό κι όλα δείχνουν ότι το τοπίο θα παραμείνει σε αναβρασμό για κάμποσο καιρό ακόμη.

Αν η συγχώνευση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) με το Euronext και το ντιλ του LSE με το ιταλικό xρηματιστήριο δεν ήταν αρκετά, νέα ντιλ ήρθαν στο προσκήνιο πρόσφατα.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 20 Σεπτεμβρίου, 5 χρηματιστήρια που ξεκινάνε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατεβαίνουν στην Ευρώπη και καταλήγουν στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσαν μια σειρά από κινήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου αν ολοκληρώνονταν.

Πρώτα απ’ όλα, η συμφωνία του NASDAQ με το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι.

Το NASDAQ θα διατηρήσει το 3,5% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και θα πουλήσει το υπόλοιπο 28% που κατέχει στο Χρηματιστήριο του Ντουμπάι με το οποίο έχει συμφωνήσει να ανταλλάξουν μετοχές.

Μετά την ανταλλαγή, το Ντουμπάι θα βρεθεί με το 20% του NASDAQ και το τελευταίο με το 33% της εταιρίας που ελέγχει το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι.

Επιπλέον, έχουν συμφωνήσει το NASDAQ να αποκτήσει το ΟΜΧ, το σκανδιναβικό χρηματιστήριο.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του χρηματιστηρίου του Κατάρ, ενός νέου παίκτη στη διεθνή σκηνή που δεν δίστασε να κοντράρει το Ντουμπάι, αγοράζοντας το 20% του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Πρόκειται για ένα νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τις απαιτήσεις των πελατών για χαμηλά κόστη συναλλαγών, πρόσβαση σε ρευστότητα και παροχή τεχνολογικών λύσεων προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση για διασυνοριακό trading σε διαφορετικές κατηγορίες επενδύσεων.

Την ίδια ώρα και λίγο καιρό πριν η Mifid εφαρμοστεί, τράπεζες που ήταν παραδοσιακοί μέτοχοι της ΕΧΑΕ μειώνουν ή ρευστοποιούν εξ ολοκλήρου τη συμμετοχή τους στην τελευταία.

Μετά την Εμπορική Τράπεζα, ήρθε χθες η σειρά της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει το 5% περίπου των μετοχών της ΕΧΑΕ που είχε στο χαρτοφυλάκιό της.

Από χρηματοοικονομικής σκοπιάς είναι καλή επιλογή από τη στιγμή που τα 22,50 ευρώ βρίσκονται κοντά στο υψηλό έτους, ενώ η μείωση μιας συμμετοχής σε μια εταιρία που δεν εμπίπτει στις βασικές δραστηριότητες της Εθνικής είναι σύμφωνη με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Επιπλέον, η μείωση του ποσοστού επιτρέπει στην Εθνική να μην εμπλακεί ενεργά ή να κληθεί να πάρει θέση σε περίπτωση που προκύψουν μνηστήρες.

Το όλο σκηνικό στον διεθνή περίγυρο και οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της ΕΧΑΕ αυξάνουν τις πιθανότητες να αποδειχτεί σωστή η φήμη που κυκλοφορούσε εδώ και καιρό σε κύκλους hedge funds ότι δηλαδή η ΕΧΑΕ μπορεί να αποτελέσει δυνητικό στόχο για ξένο χρηματιστήριο ή όμιλο private equity.

Καλώς ή κακώς, η ΕΧΑΕ θεωρείται μαζεμένη εταιρία με αναπτυξιακό προφίλ και αγελάδα παραγωγής ρευστού.

Παρά τις προκλήσεις της νέας εποχής που φέρνει η εφαρμογή της Mifid και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις των χρηματιστηρίων σε διεθνές επίπεδο, οι ελληνικές εισηγμένες εταιρίες θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Επομένως, για κάποιον που θεωρεί ότι η περαιτέρω μείωση του συναλλακτικού κόστους, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και η αύξηση του ημερήσιου τζίρου μπορούν να υλοποιηθούν, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις χρηματικές ροές της ΕΧΑΕ, η εταιρία μπορεί θεωρητικά να σταθεί στα πόδια της.

Επομένως, η ΕΧΑΕ θα μπορούσε να γίνει στόχος κάποιου private equity, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία προτιμούν εταιρίες όπου ένας ή περισσότεροι μέτοχοι μπορούν να τους προσφέρουν το 67% της εταιρίας στο πιάτο.



Από εκεί και πέρα, η διοίκηση της ΕΧΑΕ θα μπορούσε είτε να επιδιώξει μια συμμαχία με το αυστριακό και άλλα χρηματιστήρια χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, είτε να προσκολληθεί στο άρμα κάποιου μεγάλου χρηματιστηρίου, π.χ. της Φρανκφούρτης, του NYSE-Euronext κ.ά.

Η μελέτη που παρήγγειλε η ΕΧΑΕ, δηλαδή της Mc Kinsey και της Deutsche Bank, για το ίδιο θέμα θα πρέπει λογικά να βοηθήσει τη διοίκησή της να επιλέξει εκείνη ή εκείνες τις κινήσεις που θα μεγιστοποιήσουν την αξία των μετόχων.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ΕΧΑΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι εκτός και αν οι εξελίξεις την προλάβουν.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v