Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερική ”αυτονόμηση” του Χ.Α. από ευρωαγορές

Σαφώς καλύτερη διαμορφώνεται η συνεδρίαση στο X.A. από ό,τι στο γερμανικό, με το τελευταίο να καταγράφει απώλειες άνω του 0,5%. Οριακή απόκλιση για τους βασικούς δείκτες, στο επίκεντρο και του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος ΟΤΕ - Cosmote, συντηρείται η μόχλευση σε ένα ευρύτερο μέρος του μικρομεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έτσι να πηγαίνει η αγορά μας και δεν θα έχουμε πολλά παράπονα στη συνέχεια.

Σε οριακό επίπεδο διαμορφώνεται η απόκλιση για τον Γ.Δ., μοιρασμένη εμφανιζόταν η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, όταν στις 11:05 ο DAX υποχωρούσε μέχρι και 0,62%.

Σε αυτόν τον διεθνή περίγυρο, η μερική αυτονόμηση του Χ.Α. είναι εφικτή, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ο προφανέστερος βέβαια αφορά στις εξελίξεις, ήδη δρομολογημένες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και για να μην ξεχνιόμαστε και της ενέργειας.

Άμεσα, όμως, προέχει ο ΟΤΕ - Cosmote, όπου οι εξελίξεις σε κάθε επίπεδο είναι ραγδαίες.

Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή του Οργανισμού διαμορφώνεται μεταξύ των 24,9 και 25,18 ευρώ (μέχρι -1,2%), της δε θυγατρικής Cosmote από 23,32 μέχρι τα νέα ιστορικά υψηλά των 24,40 ευρώ (μέχρι και 2,2%).

Είναι ενδεικτικό πως σε ΟΤΕ, Cosmote έχουν πραγματοποιηθεί στις 11:10 περισσότερο από 12 εκατ. συναλλαγές.

Αναμφίβολα, η κίνηση που δίνει τόνο στον ασφαλιστικό κλάδο αφορά στο ”μάζεμα” της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 6,7 εκατ. μετοχών (αξίας 37 εκατ. ευρώ), με την τιμή να αντιδρά 13,6% υψηλότερα προς τα 5,50 ευρώ.

Με βάση αυτή την κίνηση, έχει η αγορά μια πολύ καλή δικαιολογία για τον λόγο και τη σύνθεση αυτών που πωλούσαν εδώ και εβδομάδες, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα στην αγορά.

Είναι προφανές πως κάποιοι γνώριζαν και με το παραπάνω τον σχεδιασμό της διοίκησης της ΕΕΓΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται στα 43,90 ευρώ, ενώ της Αγροτικής περνούσε έπειτα από εβδομάδες και πάλι τα 4 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Η μετοχή του ΟΛΠ κέρδιζε έδαφος μέχρι τα 21,30 ευρώ (2,2%), του δε ΟΛΘ μέχρι τα 25,60 ευρώ.

Ο τζίρος στα πρώτα 40-45 λεπτά της συνεδρίασης, εάν εξαιρεθούν οι συναλλαγές και τα πακέτα στην ΕΕΓΑ έφτανε τα 80 εκατ. ευρώ, μάλλον αρκετά γι’ αυτή την περίοδο.

Ανοδικά συνεχίζεται η αντίδραση για την Ασπίς Πρόνοια στο 1,05 ευρώ, ενώ για την ΑΕΓΕΚ, που για πολλοστή φορά φημολογείται πως συζητά με ξένους, καταγράφεται απόδοση της τάξεως του 4,4%, στο 0,72 ευρώ.

Για τη μετοχή της Sprider στα 14,52 ευρώ, ό,τι και να ειπωθεί είναι λίγο, δεδομένου ότι μόνο από την αρχή του έτους σημειώνονται κέρδη της τάξεως του 207% (έναντι 14,5% του Γ.Δ.).

Με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στην αρχή της συνεδρίασης, αναφέρονται η θυγατρική της Αγροτικής Ασφαλιστικής στα 4,16 ευρώ, η μετοχή της Lavipharm στα 3,90 ευρώ, η αντίδραση για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση (μετά την καταγραφή χαμηλών) της Betanet στο 1,86 ευρώ, εύλογα ο Χατζηιωάννου στο 1,85, ο Βάρδας στα 2,94 και για ακόμη μία συνεδρίαση η Coca Cola 3E στα υψηλά των 37,16 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v