Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονιμοποιείται (;) στις 5.000 μονάδες

Αν και μέχρι στιγμής τουλάχιστον η Σοφοκλέους στερείται ”βοηθειών” από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Γ.Δ. κινείται με μικρά κέρδη και υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων. Στο 3 προς 1 η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών, ενώ από το τραπεζικό ταμπλό για μία ακόμη συνεδρίαση ξεχωρίζει ο τίτλος της Τρ. Αττικής.

του Θανάση Σταυρόπουλου

Αν και μέχρι στιγμής τουλάχιστον το πρόσημο στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι αρνητικό και αυτά κινούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, το πρώτο δείγμα γραφής στο ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας για τη Σοφοκλέους δείχνει μάλλον ενθαρρυντικό, έστω και αν οι συναλλαγές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και τα όποια κέρδη δείχνουν να είναι κυρίως αποτέλεσμα μικρού σχετικά όγκου συναλλαγών.

Παρά ταύτα, το γεγονός ότι η σχέση ανοδικών – καθοδικών μετοχών διαμορφώνεται στο 3 προς 1 δίνει κάποιες πρώτες ελπίδες επιστροφής της κινητικότητας σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, που δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια ή και να αυξηθεί, αν επικρατήσει η γενικότερη αίσθηση ότι τα δύσκολα στις διεθνείς αγορές έχουν αρχίσει να μένουν πίσω.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ”αισιόδοξοι”, που υποστηρίζουν ότι η σταδιακή επιστροφή της θετικής ψυχολογίας θα ”ξεπαγώσει” επιχειρηματικές συμφωνίες που μπορεί να είχαν βρεθεί σε προχωρημένο στάδιο, αλλά κάπου σταμάτησαν όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.

Η εικόνα από τις μετοχές του FTSE μέχρι στιγμής δείχνει μικτή, με ελάχιστους τίτλους να έχουν διάθεση ανάληψης θετικών ή αρνητικών πρωτοβουλιών.

Έτσι, με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Intralot (μετά την είδηση ότι η θυγατρική της ανέλαβε την αποκλειστική άδεια για τη λοταρία της Ν. Αφρικής) και Coca Cola, ενώ αξιοσημείωτα μέχρι στιγμής κέρδη καταγράφουν Αγροτική και Πειραιώς.

Αντίθετα, όλοι οι άλλοι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με μικρές ποσοστιαίες μεταβολές, είτε αρνητικές είτε θετικές.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά στον Γ.Δ., ο οποίος μέχρι στιγμής τουλάχιστον κινείται υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων (μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό 5.011,51 μ.), τεχνικά ζητούμενο είναι ει δυνατόν να βρεθεί υψηλότερα των 5.023 μονάδων.

Ενώ ο τζίρος 15 λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης φτάνει τα 32 εκατ., από τα οποία το 1,3 αφορά σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, μετά το πακέτο 100.000 τεμαχίων της Eurobank Properties στα 13,62 ευρώ.

Ανοδική μέχρι στιγμής δείχνει η συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου διατηρούνται οι υποτιμήσεις για τα συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, όμως οι συναλλαγές παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές και δεν φαίνονται ικανές να οδηγήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Τέλος, όσον αφορά στους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές, από το τραπεζικό ταμπλό μία ακόμη θετική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής, ενώ κινητικότητα με αξιοσημείωτα κέρδη καταγράφουν Ντιονίκ, Βαλκάν, Μicroland, Εθνική Ασφαλιστική, Ίλυδα, Μοχλός, ΣΑΤΟ και αρκετές ακόμη μετοχές, αλλά με χαμηλούς κατά κύριο λόγο όγκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v