Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφουν οι ”μικροί” της Σοφοκλέους;

Μια θεαματική επανεμφάνιση στο ταμπλό του ΧΑ χρωστά ο μικρομεσαίος χώρος, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό με προϋπόθεση ότι το κλίμα στις ξένες αγορές δεν θα επιβαρυνθεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις. Διατηρείται η υψηλή συσχέτιση με διεθνείς αγορές, τονίζει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Από το τέλος Ιουλίου (26/7) που η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κυμαίνονταν στην περιοχή των 5.000 μονάδων μέχρι χθες που καταγράφηκε ”κορυφή” στις 5.023 μονάδες μεσολάβησαν αρκετά.

Στο διεθνή χώρο βεβαιώθηκε ένα μέρος από τις επιπτώσεις, παρενέργειες που προκάλεσε η κρίση στην… στεγαστική πίστη. Το ασταθές περιβάλλον, η επιφυλακτική προσέγγιση των αγορών και η αβεβαιότητα παραμένουν ενεργοί παράμετροι στις αγορές.

Στην εγχώριο αγορά ολοκληρώθηκε μία σημαντική διόρθωση προς την περιοχή των 4.483 μονάδων (16/8), επίπεδα από όπου αντέδρασε σταδιακά και μάλλον σταθερά η αγορά μέχρι χθες. Διαγραμματικά όσο και επιχειρηματικά είναι εμφανής ο κύκλος και η διαδρομή που ακολουθήθηκε.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση, και παρά το ότι θα ήταν προτιμότερο ένα ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 5.000 μονάδες, η εικόνα της αγοράς είναι περισσότερο καλή παρά αρνητική.

Στην ευρύτερη περιοχή των 4.800-5.000 μονάδων πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες ικανές συναλλαγές να μας πείσουν πως πραγματοποιείται μία μάλλον ευρείας έκτασης εναλλαγή θέσεων ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Η πρώτη ομάδα φαίνεται πως κατοχυρώνει θέσεις με σημαντική υπεραξία. Η δεύτερη, δηλαδή αγοραστές σε αυτό το εύρος, εκτιμούν πως θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερες τιμές σε αυτή τη φάση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συντηρηθεί το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, κάτι που θα συντηρήσει την εισροή ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α.

Στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης του θετικού σεναρίου, η Εμπορική θεωρεί εφικτή την προσέγγιση των 5.100 μονάδων.

Ποντάροντας σε αυτό το ενδεχόμενο, που θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανό, θα δικαιολογούσαμε όσα εγχώρια επενδυτικά σχήματα και επιχειρηματικούς κύκλους τοποθετούνται σε μετοχές εταιριών του Small Cap 80, αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης.

Το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκε η συναλλακτικότητα σε τεμάχια και σημειώθηκε υψηλή απόδοση για μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας, ενισχύει την εκτίμησή μας.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το κλίμα στις ξένες αγορές δεν θα επιβαρυνθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, εκτιμούμε πως ο ευρύτερα μικρομεσαίος χώρος χρωστά μία… θεαματική εμφάνιση στο ταμπλό.

Μ. Γελ.

----------------

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Αν και οι πιθανότητες εξακολουθούν να δείχνουν άνοδο, η έλλειψη σημαντικού περιεχομένου εγχώριων ειδήσεων μας καθιστά επιφυλακτικούς ως προς την διατήρηση της ανοδικής δυναμικής, επιβάλλοντας στην αγορά την διατήρηση αυστηρών συσχετίσεων με τις διακυμάνσεις στις ξένες αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, οι 5.170 μονάδες αποτελούν το νέο τεχνικό ”ταβάνι” της αγοράς οριζόμενες από την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης ενώ το κενό της ζώνης τιμών μεταξύ 4.924 και 4.964 είναι μια καλή βραχυπρόθεσμη στήριξη”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.996,48 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 2,77%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 13,71%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,35%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 4,24%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,18% υψηλότερα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (9,17%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (9,08%), του Εμπορίου (8,78%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (7%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (5,92%) και των Πρώτων Υλών (5,82%).

Μικρότερα κέρδη κατέγραψαν και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι, εκτός αυτού των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος σημείωσε απώλειες -2,02%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Sprider (29,89%), Χατζηιωάννου (23,13%), Attica Bank (17,20%), Βιοσώλ (14,81%), Καραμολέγκος (14,67%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 13,90%), Κούμπας Συμμετοχών (13,66%), Προοδευτική (11,90%), Ειδησεοφωνική Ελλάς (10,40%) και Εκδόσεις Λιβάνη (10,16%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ευρωσυμμετοχές (-9,68%), Τρία Άλφα (ΠΟ -9,36%), Αθηνά (-9,33%), Lavipharm (-7,26%), ΒΙΣ (-6,90%), Μύλοι Κεπενού (-4,62%), Attica Συμμετοχών (-4,41%), CPI (-4,26%), Αττικές Εκδόσεις (-3,83%) και Τεχνική Ολυμπιακή (-3,62%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v