Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αυξημένες πιθανότητες μια νέα άνοδος σε ΧΑ

Το γεγονός πως το ελληνικό χρηματιστήριο χθες ακολούθησε πιο αμυντική τακτική από ότι τα ευρωπαϊκά δίνει πολλές πιθανότητες στη συντήρηση της φοράς επιμέρους δεικτών και μετοχών. Απαραίτητη η στήριξη για τον FTSE-20 υψηλότερα των 2.620 μονάδων και η εναλλαγή θέσεων μεταξύ πωλητών – αγοραστών σε συγκεκριμένες μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς να έχει αλλάξει ιδιαίτερα κάτι στις αγορές, από το γνώριμό μας περιβάλλον των τελευταίων εβδομάδων, καταγράφονται κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Ενθαρρυντικές, όχι βέβαια ως προς τη διαπίστωση ή την ύπαρξη του προβλήματος (που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αγγίζει και ένα μέρος της πραγματικής οικονομίας), αλλά όσον αφορά στην έκτασή του.

Και βεβαίως τις παρενέργειές του που θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τις αγορές.

Η διάθεση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, που χθες απέδωσαν περισσότερο από ότι οι δικοί μας, θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενη.

Στο ΧΑ υπήρξε χθες... αυτοσυγκράτηση δυνάμεων.

Ένα μεγάλο μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων σε μετοχές του 20άρη κατοχυρώθηκε νωρίς νωρίς και μάλιστα σε υψηλές τιμές για να επικρατήσουν στη συνέχεια πιο νουνεχείς σκέψεις.

Στη μετοχή της Εθνικής για παράδειγμα, πωλήσεις – αγορές έγιναν μέχρι τα υψηλά των 45,52 ευρώ, δηλαδή όχι και τόσο μακριά από τα 46,26 ευρώ, που αποτελούν το μέγιστο έτους.

Εάν στην αρχή της συνεδρίασης διαπιστωθεί συμφωνία πωλητών – αγοραστών θα περιμέναμε μία αμυντικότερη αντίδραση του ΧΑ από αυτήν της Φραγκφούρτης και άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Κατά πάσα πιθανότητα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα επιμέρους, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την ιδιαίτερης σημασίας αυριανή λήξη τριών παράγωγων προϊόντων, διεθνώς.

Για τον FTSE-20, προέχει βεβαίως η διασφάλιση της περιοχής 2.600-2.620 μονάδων και η εναλλαγή θέσεων σε μετοχές των Εθνικής, Αlpha Bank, Eurobank, αλλά και ΟΤΕ-Cosmote, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Δεν αποκλείεται ένα μέρος από τα κέρδη της ΔΕΗ να επιχειρηθεί να μεταφερθούν για παράδειγμα στον ΟΠΑΠ.

Το άνοιγμα του... παιχνιδιού στην ενέργεια φαίνεται πως προεξοφλείται από ξένους και Έλληνες, τόσο με την αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ όσο των κινήσεων που αφορούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Έτσι, μετά την επισημοποίηση της κατασκευής μονάδας στη Θίσβη Βοιωτίας από την κοινοπραξία των Εndesa, Βιοχάλκο και ΕΛΤΕΧ εξετάζονται σήμερα οι προϋποθέσεις εισαγωγής της Τέρνα Ενεργειακής στο ΧΑ.

Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν κινήσεις και άλλων επιχειρηματικών ομίλων προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της δραστηριότητας στον κλάδο.

Η ολοκλήρωση της συσσώρευσης για τη μετοχή της Μηχανικής και οι ανακοινώσεις της διοίκησης φαίνεται να δικαιολογούν το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και πάλι για τη μετοχή από χαμηλότερες βέβαια τιμές.

Ο Μουζάκης φαίνεται πως επιχειρεί να διευρύνει τη δραστηριότητά του προς τομείς καινούριους με υψηλό όμως, περιθώριο κέρδους.

Εύλογα αναμένεται με ενδιαφέρον η αποσαφήνιση των ακριβώς προθέσεων της νέας διοίκησης.

Στις κατασκευές, φήμες επί φημών, επιμένουν για την ΑΕΓΕΚ, η συνεχής υποχώρηση για τη μετοχή της Betanet οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις που μπορεί να σχετίζονται με επιχειρηματικές αλλαγές, τη στιγμή που ισχυροποιείται η θέση των μεγάλων ομίλων του κλάδου.

Από τον τομέα των λιμανιών, καθίσταται ξεκάθαρο πως ο ουσιαστικός έλεγχος όσον αφορά σε θέματα μετοχοποίησης, σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, πιθανών συνεργιών με ξένους, η αναβάθμιση των ΟΛΠ, ΟΛΘ περνά οριστικά και αμετάκλητα στην αρμοδιότητα του υπ. Οικονομίας.

Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται δεδομένης της βούλησης, των προθέσεων, κυρίως, όμως, του πιεστικού ενδιαφέροντος ξένων μεταφορικών κολοσσών, για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v