Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανηγυρική συνεδρίαση, αλλά μπορούσε καλύτερα

Στα μισά των ημερήσιων κερδών τερμάτισε τη συνεδρίαση ο Γ.Δ. αφού έκλεισε πλησιέστατα στο χαμηλό ημέρας παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα και υποαποδίδοντας σαφώς των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Κινητικότητα στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Nέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για ΔΕΗ, Sprider και Fourlis.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση εξαιρετικά αυξημένων συναλλαγών με το Γ.Δ. να ξεκινάει με ανοδικό gap, να βρίσκεται σχετικά άμεσα υψηλότερα των 5.000 και τελικά να κλείνει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας σημειώνοντας σαφέστατη υποαπόδοση σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τουλάχιστον έως τις 17.00.

Η σημερινή συνεδρίαση αν και κινήθηκε εν μέσω θετικών διαθέσεων μετά την χθεσινή κίνηση της FED να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης έδειξε πως η πλειονότητα των εμπλεκομένων στην παρούσα φάση παραμένει τουλάχιστον επιφυλακτική και θεώρησε ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν μια καλή ευκαιρία ρευστοποιήσεων και έτσι εξηγούνται και οι αυξημένες συναλλαγές.

Σαφώς και πάλι το ενδιαφέρον περιορίστηκε στους δεικτοβαρείς τίτλους ενώ από τη μέση και χαμηλότερα και μετά από αρχικές συνεδριάσεις εμφανίστηκε σχετική κινητικότητα (παραμένει ζητούμενο η διάρκεια) που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός τίτλων να καταγράψει αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη.

Ανοδική συνεδρίαση και στα παράγωγα όπου το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετακύλιση θέσεων όπως και το γεγονός ότι τα ΣΜΕ του FT 20 κατέγραψαν κέρδη από τον υποκείμενο δείκτη μηδενίζοντας ουσιαστικά τις υποτιμήσεις ενόψει του triplewitch της Παρασκευής. Από τις μετοχές του 20α΄ρη με αξιοσημείωτες απώλειες μόνο η Cosmote και απλά αρνητικό πρόσημο για Motor Oil και ΟΤΕ.

Αντίθετα κέρδη άνω του 4% για τη Βιοχάλκο, του 3% για ΕΛΠΕ και ΕΛΤΕΧ, του 2% για ΔΕΗ (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), Τιτάν, Κύπρου, Πειραιώς, ΤΤ, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΠΑΠ, Intralot, ΑΤΕ, Εθνική, MPB, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FT 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, πλην της 3Ε που έκλεισε αμετάβλητη.

Ο Γ.Δ. ξεκίνησε έντονα ανοδικά, βρέθηκε σχετικά γρήγορα στο υψηλό ημέρας των 5.029,07 μονάδων όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε περίπου μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση και έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά και συγκεκριμένα στις 4.978,57 μονάδες με κέρδη 1,13%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 635 εκατ. εκ των οποίων τα 116,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς ικανοποιητική τελική εικόνα με 233 ανοδικές μετοχές έναντι 39 πτωτικών έστω και αν μια συνεδρίαση πανηγυρικού τύπου σαν τη σημερινή θα μπορούσε να δώσει ακόμη σημαντικότερα ημερήσια κέρδη. Παραταύτα για 15 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 6% έως 15,29%. Επικεφαλής των κερδισμένων ο τίτλος της Προοδευτικής, ακολούθησαν με ελάχιστες συναλλαγές Καραμολέγκος, Euroline, Τρία Αλφα (π), Γκάλης και Κυλινδρόμιλοι Σαραντόπουλου, κέρδη άνω του 6% για Εικόνα – Ηχος, Χαλυβδοφύλλων, Κεραμεία Αλλατίνη, Ελφίκο, Βιοσώλ, Μεσοχωρίτη, ΕΧΑΕ και Χατζηιωάννου. Παράλληλη ανοδική κίνηση και αξιοσημείωτα κέρδη για Μηχανική και Βαλκάν, νέο ιστορικό υψηλό για τη Sprider, ενώ στους διακριθέντες τίτλους θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν οι Ridenco, Λυμπέρης, Ελληνική Καλώδια, Μουζάκης, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, ΓΕΚ, Αλουμύλ και Λιβάνης.

Συμπερασματικά και τουλάχιστον έως την Παρασκευή όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά με το θετικό σενάριο να κερδίζει στα σημεία ιδιαίτερα αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Παραμένει ζητούμενο η συνέχεια της κινητικότητας στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v