Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ”χορό” του παγκόσμιου ράλι και το ΧΑ...

Στον ανοδικό ρυθμό των ξένων αγορών κινείται και η ελληνική. Μετά την καταγραφή αρχικά κορυφής στις 5.029 μονάδες, διαφάνηκαν τάσεις σταθεροποίησης της αγοράς σε επίπεδο λίγο υψηλότερο των 5.000 μονάδων. Αυξημένες συναλλαγές, υψηλή όμως και η συναλλακτικότητα σε τεμάχια για μετοχές του ευρύτερου μικρομεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Ένεση” που οδήγησε την αγορά υψηλότερα των 5.000 μονάδων αποδεικνύεται η χθεσινοβραδινή κίνηση της FED.

Στον ρυθμό των ξένων αγορών ήταν λογικό να κινηθεί και η ελληνική, με την καταγραφή ”κορυφής” αρχικά στις 5.029,07 μονάδες.

Γι’ αυτή τη σημαντική ανοδική αντίδραση στα πρώτα 30 - 35 λεπτά έχουμε να παρατηρήσουμε πως σημειώθηκε διπλασιασμός των συναλλαγών και σχεδόν τριπλασιασμός της συναλλακτικότητας σε τεμάχια.

Το πρώτο αφορά στον υψηλό τζίρο που πραγματοποιήθηκε σταδιακά σε Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank, Kύπρου, Τ.Τ., Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Marfin, το δεύτερο στη συνολικότερη αντίδραση μετοχών του μικρομεσαίου χώρου.

Είναι ενδεικτικό πως για τις μετοχές των Εθνικής, ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΤΕ και Κύπρου πραγματοποιήθηκαν αρχικά αυξημένες συναλλαγές σε τιμές μέχρι και 4,5% υψηλότερα.

Αυτό σημαίνει πως πρακτικά ένα μεγάλο μέρος των θέσεων που είχαν αποκτηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι τις 14/9 κατοχυρώνεται, αποφέροντας σημαντικότατες υπεραξίες.

Γεγονός που αναμφίβολα θα πρέπει να ικανοποιεί απόλυτα τόσο ξένους όσο και ελληνικούς επενδυτικούς κύκλους.

Από αυτήν την άποψη, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κερδίζουν τον πρώτο μετεκλογικό γύρο, με τη διεθνή συγκυρία -θα έλεγε κάποιος- να πριμοδοτεί αυτές τις κινήσεις.

Έπειτα από 45 λεπτά συνεδρίασης ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν λίγο υψηλότερα των 5.000 μονάδων, καθώς αναζητούνταν σημείο ισορροπίας και αναφοράς μεταξύ βραχυπρόθεσμων πωλητών και εν δυνάμει αγοραστών για τις επόμενες 1 - 2 συνεδριάσεις.

Από αυτήν την άποψη θεωρούμε κρίσιμο το επόμενο διάστημα και ειδικότερα μετά τις 13-13:30, οπότε συνήθως ενεργοποιείται ένα μεγάλο μέρος εντολών για λογαριασμό ξένων παικτών.

Εάν μέχρι εκείνη την ώρα οι ξένες αγορές διευκολύνουν τη συντήρηση του Γ.Δ. πέριξ των 5.000 μονάδων (με χαμηλό σημείο στήριξης τις 4.990 μονάδες), τότε η συνέχεια μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα.

Από το σύνολο των 210 μετοχών (με αρνητική τιμή διαμορφώνονταν 15 τίτλοι), ξεχώριζαν η Επίλεκτος στο 0,90 ευρώ, ο Σαράντης στα 11,38 ευρώ, ο Βογιατζόγλου στο 1,26 ευρώ, ο Χατζηιωάννου στο 1,70 ευρώ, η Κρι Κρι στα 3,96 ευρώ, η Unisystems στα 2,10 ευρώ, η Βιοτέρ στο 1,05 ευρώ, η ΣΩΛΚ στα 6,32 ευρώ, η ΙΑΣΩ στα 12,10 ευρώ και ο Παρνασσός στα 4,22 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v