Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ενεση” και για το ΧΑ η κίνηση της FED

Η FED προχώρησε χθες στην κίνηση που περίμεναν οι... λιγότεροι. Εύλογα, όσοι έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις σε καλύτερες τιμές μπορούν να εκμεταλλευθούν και με το παραπάνω τη θετική συγκυρία. Θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανάλογη τάση περιμένουν και για το ελληνικό, οι ειδικοί της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινοβραδινή, απρόσμενη για τους πολλούς, μείωση του βασικού αμερικανικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης λειτουργεί βραχυπρόθεσμα λυτρωτικά, στις αγορές.

Από τη μία πλευρά επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα και το σύνθετο χαρακτήρα της κρίσης, από την άλλη δείχνει τη διάθεση του... συστήματος να απορροφήσει συντονισμένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των παρενεργειών.

Η χθεσινή αφορμή για ανοδική αντίδραση θα έλεγε κάποιος πως διευκολύνει το ”κλείσιμο” παράγωγων θέσεων που έχουν ανοιχθεί διεθνώς στα Συμβόλαια αγοράς, μόλις 3 συνεδριάσεις από τη λήξη του πρώτου μήνα, Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν από την αρχή της εβδομάδας (ή εάν θέλετε ακόμη από την τελευταία προεκλογική συνεδρίαση της 14ης/9) γνωστό πως αυτές οι ημέρες θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Στο ΧΑ οι πανίσχυροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι ισχυροί ελληνικοί εφοπλιστικοί κύκλοι δεν έχουν λόγο να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα.

Είναι ενδεικτική η θετική διάθεση που καταγράφεται στην πρωινή αναφορά των ειδικών της αγοράς.

Marfin Analysis, Π&Κ-Εθνική, Αlpha Finance, Proton Bank περιμένουν ανοδική αντίδραση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, συνηγορούν τόσο το πλήθος των θέσεων που έχουν ληφθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις σε τραπεζικές μετοχές, τίτλους του 20άρη και επιλεγμένα χαρτιά του ευρύτερου μικρομεσαίου χώρου.

Είναι ενδεικτικό πως από τις 12/9 και από την τιμή των 42,94 ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περισσότερες των 350 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και μάλιστα μέχρι τα χθεσινά υψηλά των 44,42 ευρώ.

Ανάλογες είναι οι θέσεις που έχουν ληφθεί για παράδειγμα στη ΔΕΗ, από τα 22,66 μέχρι και τα 24,34 ευρώ.

Στον ΟΤΕ-Cosmote, οι θέσεις αυτές προσφέρουν ήδη υπεραπόδοση της τάξεως του 8 με 10%.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως σε... βάθος εβδομάδας για περισσότερες από 40 μετοχές η απόδοση ξεπερνά το 4%, έναντι 2,6% του Γ.Δ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως διάθεση για υπεραπόδοση και εκμετάλλευση της αφορμής που δίνεται για βραχυπρόθεσμες υπεραξίες θα επιδιωχθεί.

Ήδη χθες πραγματοποιήθηκαν υψηλοί τζίροι σε μετοχές του ΟΠΑΠ, MIG, ΤΤ, ΑΤΕ Bank, ΕΛΤΕΧ, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Proton Bank, ΓΕΚ.

Υψηλός τζίρος, όμως, πραγματοποιείται σε S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΙΧΘ, Σιδενόρ, Μηχανική, Microland.

Στα επιμέρους, και πάντα με γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη τάση και το αυξημένο ρίσκο αναφέρονται η χθεσινή διάψευση της Proton, η συμπεριφορά της ΕΛΒΑΛ (που κατά την εκτίμησή μας παραπέμπει σε νέα διάθεση μετοχών, σε δεύτερη φάση), η περιορισμένη (μετά το split) εμπορευσιμότητα του Κρι-Κρι, οι υπεραξίες που καρπούνται μέσω της Sprider οι βασικοί μέτοχοι της Χατζηιωάννου, η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της συσσώρευσης στην S&B, το ενδιαφέρον ισχυρών θεσμικών για πακέτα στο Alter, το επίμονο ενδιαφέρον των ξένων για την 3E και η βραχυπρόθεσμα θετική τεχνικά εικόνα, για παράδειγμα του Νεώριου Συμμετοχών, της Κέκρωψ και ορισμένων ακόμη τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v