Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με διπλή... αρωγή η επιστροφή στις 4.900

Μετά από 10 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται υψηλότερα των 4.900 μονάδων με τη θετική χορηγία των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και τις πρώτες θετικές αντιδράσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Coca Cola και Sprider. Καλυτέρευση της εικόνας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Χρειάστηκε δέκα συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης για να ξαναδεί κλείσιμο υψηλότερα των 4.900 μονάδων και βέβαια, αυτό επετέυχθη και με τη βοήθεια των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού τόσο τα αποτελέσματα της Lehman Brothers ήταν καλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αγορές, όσο και ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για το μήνα Αύγουστο, που εμφάνισε υποχώρηση πολλαπλάσια από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ θετικά φάνηκε να υποδέχεται και η αγορά το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Βέβαια, κάθε πρόβλεψη παραμένει επισφαλής και όλοι περιμένουν τη σημερινή κίνηση της Fed (αλλά και τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί) ενώ το επικείμενο triple witching της Παρασκευής αυξάνει τη δυσκολία για όσους κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εικόνα ήταν μεικτή τόσο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όσο και στις χαμηλότερες, όπου εμφανίστηκε μια κάποια μικρή διάθεση καλυτέρευσης της εικόνας που είχαν δώσει οι αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν κέρδη μικρότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, ενώ οι πρώτες μετακυλήσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές.

Τεχνικά και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίσταση που βρίσκει μπροστά του και συγκεκριμένα, αυτή στις 2.627 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 2.638-40 και 2.660 μονάδες.

Αντίθετα, σε περίπτωση εκ νέου υποχώρησης, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.609-2.605, 2.597 και 2.586-81 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, απώλειες για τους περισσότερους από τους χθεσινούς πρωταγωνιστές, όπως Cosmote (-2,41%) και ΔΕΗ (-1,56%) που αξίζει να σημειωθεί ότι εχθές έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Επίσης, απώλειες της τάξεως των 2 ποσοστιαίων μονάδων για τη Eurobank και αξιοσημείωτες απώλειες για Κύπρου, Intralot και Τιτάνα.

Αντίθετα κέρδη που ”ακούμπησαν” το 4% για την Ελληνική Τεχνοδομική, που ξεπέρασαν το 2% για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική Τράπεζα και ΟΠΑΠ (μετά την έκθεση της Morgan Stanley που αναφέρεται στο ”γίγαντα με δεμένα χέρια” και δίνει τιμή στόχο τα 30 ευρώ), αξιοσημείωτα κέρδη που συνδυάστηκαν με νέο ιστορικό υψηλό για την Coca Cola αλλά και για Alpha Bank, Αγροτική, Πειραιώς, MPB και θετικό πρόσημο για Εμπορική, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, προσκρούωντας δυο φορές στην περιοχή των 4.872 μονάδων. Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ακολούθησε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση, χτύπησε δυο φορές στις παρυφές των 4.925 μονάδες και έκλεισε στις 4.922,98 με κέρδη 0,61% ενώ ο τζίρος έφτασε τα 415 εκατ. από τα οποία τα 52,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Έστω και προς το τέλος, οι ανοδικές μετοχές (130) πέρασαν μπροστά από τις πτωτικές (114) ενώ η μικρή διάθεση καταγραφής αξιοπρόσεκτων ημερήσιων κερδών έδωσε το δικαίωμα σε 13 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 4-23,58%.

Στην πρώτη θέση των κερδισμένων η Sprider με νέο ιστορικό υψηλό μετά τη θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα καθαρά κέρδη, από κοντά και η μητρική Χατζηιωάννου, τουλάχιστον σημαντικά κέρδη για τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες εν μέσω φημών για πιθανές μετοχικές εξελίξεις, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης ο Κούμπας, κινητικότητα και αξιοσημείωτα κέρδη για Blue Star ενώ διακρίθηκαν Compucon, Αλφα Γκρίσιν, ΓΕΚ, Σιδενόρ, ΣΙΔΜΑ και ΝΕΛ και από το τραπεζικό ταμπλώ ο τίτλος της Proton Bank εν μέσω φημών και διαψεύσεων για συζητήσεις με ισραηλινές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v