Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μετεκλογική ατζέντα της Σοφοκλέους...

Το αποτέλεσμα των εγχώριων εκλογών και η αναμενόμενη μείωση επιτοκίων την Τρίτη από τη Federal Reserve θα σηματοδοτήσουν την επόμενη κίνηση στο ΧΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο οι τηλεπικοινωνίες, η ακτοπλοϊα και οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Τι εκτιμά ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το… σύμπτωμα Northern Rock, το κλειδί των επιτοκίων και το εκλογικό αποτέλεσμα συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης ημέρας για το Χ.Α.

Τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην αγγλική αγορά στεγαστικών δανείων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις αναλυτών όσον αφορά στη σοβαρότητα της κρίσης που ταλαιπωρεί τις αγορές, εδώ και δύο μήνες.

Από την άλλη όμως, η άμεση επέμβαση – παρέμβαση των Άγγλων μας… πονηρεύει ως προς τον χρόνο επιλογής δημοσιοποίησης του προβλήματος. Μας… πονηρεύει γιατί γίνεται δύο μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη παρέμβαση στο θέμα των επιτοκίων. Κινήσεις που παραπέμπουν ορισμένους στην εκτίμηση πως επιχειρείται η αφομοίωση συγχρονισμένα αρνητικών γεγονότων εν όψει μίας πιθανής ανοδικής αντίδρασης.

Εάν αυτή σηματοδοτηθεί με αφορμή τα επιτόκια από τις 18 τρέχοντος, εκτιμάται πως θα είναι κυρίως κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έντονη, υψηλής μεταβλητότητας αλλά και υψηλότατου ρίσκου.

Θα επιμείνουμε όμως περισσότερο στα καθ’ ημάς. Θα σταθούμε δε περισσότερο στη σημαντική εισροή κεφαλαίων, σχεδόν αποκλειστικά ξένων και ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων στο δίδυμο ΟΤΕ – Cosmote.

Συμφωνούμε πως ένα ικανό μέρος αυτών των συναλλαγών πραγματοποιούνται στην λογική μίας τακτικής προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος και των επιχειρηματικών κινήσεων, συνεργειών που θα ακολουθήσουν.

Φρονούμε όμως πως ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο μέρος, αυτών των κεφαλαίων γίνεται με καθαρά επιχειρηματική λογική, δηλαδή προσβλέποντας στις εξελίξεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών από την κιόλας… αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Φρονούμε πως οι εξελίξεις στα τηλεπικοινωνιακά που θα δρομολογηθούν με κύριο σημείο αναφοράς τον ΟΤΕ – Cosmote θα είναι καταλυτικές όχι μόνο για τον τομέα αλλά για την αγορά συνολικότερα.

Από αυτήν την άποψη, εκτιμούμε πως ο ΟΤΕ – Cosmote θα αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο μετεκλογικό στοίχημα όσων ξένων υπεραμύνονται της αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, σε συνδυασμό με τη θέση της Marfin στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

Επιμένουμε όμως στην μεσομακροπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς μας, καθώς η Eurobank ανακοινώνει την κατά 1,2 φορές υπερκάλυψη της γενναίας αύξησης κεφαλαίου των 1,2 δισ. ευρώ, λίγο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ανάλογης διαδικασίας του ομίλου Πειραιώς.

Ενισχυτική αυτής της προσέγγισης είναι η απόφαση της 3E για σύγκλιση γενικής συνέλευσης στις 15/10 με σκοπό την έκδοση νέων δωρεάν μετοχών σε αναλογία μίας νέας για κάθε δύο παλαιές.

Επιπρόσθετα η σταθερή ισχυροποίηση του ομίλου 3E ενισχύει περαιτέρω την έμμεσα συνδεδεμένη Frigoglass, που μέσα Οκτωβρίου εγκαινιάζει την μονάδα παραγωγής στην Κίνα.

Ενισχυτική αυτής της προσέγγισης εκτιμούμε τις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις στο κλάδο της ακτοπλοΐας και της επισημοποίησης των όποιων αποφάσεων έχουν ληφθεί σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Αυτά όσον αφορά στην μεσομακροπρόθεσμη προσέγγισης της αγοράς, γιατί στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας καθοριστικός θα είναι ο λόγος του εκλογικού αποτελέσματος και του κλίματος που θα διαμορφώνεται από τις 18/9 και μετά στα ξένα χρηματιστήρια.

Μ. Γελ.

------

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”η συσσώρευση δείχνει να αποκτά μια πιο ισορροπημένη γωνία κλίσης, γεγονός που απομακρύνει μεν το απαισιόδοξο σενάριο επιστροφής στα χαμηλά του Αυγούστου χωρίς όμως να αποκλείει την ταλαιπωρία του Δείκτη στην ζώνη τιμών 4.900 – 4.600.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι καθοριστικές καθώς θα δώσουν πολλές πληροφορίες για την στάση των ισχυρών χαρτοφυλακίων ως προς την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελληνική αγορά.

Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα λήγουν οι σειρές Σεπτεμβρίου στα ΣΜΕ παραγώγων και μετοχών, ενώ την Τρίτη συνεδριάζει η FED με τις αγορές να αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.861,79 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,88%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 10,64%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,51%, ο Mid 40 υποχώρησε 1,16%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,32% χαμηλότερα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (4,48%), των Τροφίμων και Ποτών (2,73%), των Τηλεπικοινωνιών (2,17%) και των Τραπεζών (1,90%), ενώ άνοδο κατέγραψε και ο κλάδος των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (0,24%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-3,39%), των Πρώτων Υλών (-2,63%), των Μέσων Ενημέρωσης (-2,02%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-1,81%), της Υγείας (-1,80%) και των Κατασκευών και Υλικών (-1,77%), ενώ μικρότερες απώλειες κατέγραψαν οι υπόλοιποι κλάδοι.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ατλάντικ (14,74%), Quality & Reliability (13,68%), Euromedica (10,93%), Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος (8,29%), Πλαστικά Κρήτης (8,10%), Βιοσώλ (ΠΟ 8%), Moda Bagno (7,77%), Μύλοι Λούλη (6,71%), Κεραμεία Αλλατίνη (6,30%) και Τράπεζα Κύπρου (5,83%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Lavipharm (-15,57%), Τρία Άλφα (-11,69%), Καραμολέγκος (-11,42%), Αθηνά (-10,18%), Ζάμπα (-9,19%), Ακρίτας (-8,77%), Προοδευτική (-8,70%), ΒΕΤΑΝΕΤ (-8,21%), Ευρωσυμμετοχές (-7,92%) και Χαϊδεμένος (-7,91%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v