Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 3+1 Σωματοφύλακες

Οι τρεις σωματοφύλακες τελικά ήταν τέσσερις: Οι Άθως, Πόρθος, Άραμις και Νταρτανιάν ή αλλιώς οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, και Πειραιώς που έδειξαν αν μη τι άλλο διάθεση να προασπίσουν τουλάχιστον τις 4800 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, προσφέροντας απόδοση 1,77% στον τραπεζικό δείκτη.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι τρεις σωματοφύλακες τελικά ήταν τέσσερις: Οι Άθως, Πόρθος, Άραμις και Νταρτανιάν ή αλλιώς οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, και Πειραιώς που έδειξαν αν μη τι άλλο ότι θα προασπίσουν τουλάχιστον τις 4800 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και έδωσαν στον Τραπεζικό δείκτη (+1,77%), δηλαδή υπετριπλάσια κέρδη από αυτά του Γενικού.

Κατά τα άλλα η σημερινή συνεδρίαση ήταν συνεδρίαση δημιουργίας εντυπώσεων που ίσως προσπάθησε να δώσει εικόνα προεξόφλησης θετικού εκλογικού αποτελέσματος για την Αγορά, έστω και αν και πάλι η κυλιόμενη ρευστότητα περιορίστηκε κατά το πλείστον σε Δεικτοβαρείς τίτλους.

Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη σχολή σκέψης που υποστηρίζει πως η αν σημερινή κίνηση στο Τραπεζικό ταμπλό δεν εμπεριείχε ”πραγματικό” αγοραστικό ενδιαφέρον, αυτό θα το βρει μπροστά της η Αγορά στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, οπότε σε κάθε περίπτωση οψόμεθα …

Δεν ανέβασαν συναλλαγές αλλά ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, όμως η ερχόμενη εβδομάδα (λόγω triple witch) αναμένεται τουλάχιστον ενδιαφέρουσα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2540 και 2533 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών). Κλείσιμο χαμηλότερα των 2533 μονάδων δίνει στροφές στην πτωτική κίνηση και στέλνει τον δείκτη τουλάχιστον μέχρι τις 2491 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο υψηλότερα των 2592 μονάδων (ΚΜΟ 100 ημερών) μπορεί να δώσει κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 2638 μονάδες.

Από τις μετοχές του 20αρη με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων η Πειραιώς, των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Alpha Bank, Eurobank, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Κύπρου, Ελ. Πετρέλαια, θετικό πρόσημο για Ταχ. Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor oil και αμετάβλητοι οι Αγροτική και MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Coca-Cola, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Τεχνοδομική και Cosmote και αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ, Τιτάνα, Εμπορική, Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας στις 4838,65 μονάδες, αλλαγή διαθέσεων και υποχώρηση στις 4802,71 όπου και εμφανίστηκε το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους που έδωσε κίνηση μέχρι τις 4856,25 μονάδες για να έλθουν οι δημοπρασίες που έδωσαν κλείσιμο στις 4846,08 και κέρδη 0,48%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 422 εκατ. από τα οποία τα 115,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αν και βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα οι ανοδικές μετοχές (116) δεν κατόρθωσαν να περάσουν τις καθοδικές (118), ενώ από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Microland, Alapis,, Δρομέας, ΑΕΓΕΚ, Ιμπέριο, Κούμπας, Λούλη, Καλπίνης και ΟΛΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v