Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαρκείς προσπάθειες για τις 4.860

Παραμένει με θετικό πρόσημο η κίνηση του Γ.Δ., κυρίως χάρη στις βοήθειες από Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Απογοητευτική η εικόνα όσον αφορά στη συναλλακτική συμπεριφορά των περισσότερων τίτλων, ενώ λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο πλειοψηφούν.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τέσσερις προσπάθειες του δείκτη για υπέρβαση των 4.860 μονάδων με τη βοήθεια δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα και έτσι η όποια κίνηση περιορίζεται στη διατήρηση του θετικού προσήμου, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος συνεχίζεται και η κίνηση στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Είναι γεγονός ότι Alpha Bank και Εθνική κατά πρώτο λόγο έχουν προσφέρει σημαντικές βοήθειες στον Γ.Δ., ενώ σχετικά πρόσφατα φαίνεται να προστίθενται στην παρέα των διακρινόμενων δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών και οι Eurobank και Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, πλην της MPB, η οποία καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες.

Όμως, μια προσεκτικότερη παρατήρηση θα έδειχνε ότι η εικόνα παραμένει απογοητευτική ακόμα και στο τραπεζικό ταμπλό, αφού μετοχές όπως των Γενικής, Εγνατίας, Εμπορικής και Proton Bank δεν ξεπερνούν σε όγκο συναλλαγών τα 10.000 τεμάχια, αν και τείνουν να συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης.

Εν τω μεταξύ, και ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας, αρνητικά κινούνται τόσο ο FTSEM όσο και ο FTSES, ενώ λίγο πριν πέρασαν μπροστά οι τίτλοι και με αρνητικό πρόσημο.

Ουσιαστικά, λοιπόν, έχουμε μία συνεδρίαση περίπου καρμπόν με την αμέσως προηγούμενη, που επιβεβαιώνει ότι η κυλιόμενη ρευστότητα στην παρούσα φάση αναλώνεται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έχουν αφεθεί στις διαθέσεις των λίγων εν δυνάμει πωλητών.

Ο Γ.Δ., όπως προαναφέρθηκε, κινείται μέχρι στιγμής μόνιμα με θετικό πρόσημο και δέκα λεπτά πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης βρίσκεται στις 4.855,17 μονάδες με κέρδη 0,34%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών φτάνει στα 165 εκατ., από τα οποία τα 39,3 εκατ. αφορούν σε πακέτα.

Εκτός από τις συναλλαγές, απογοητευτική μέχρι στιγμής και η σχέση μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών, που έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 1,2.

Ανοδική συνεδρίαση που ουσιαστικά ακολουθεί την υποκείμενη με μικρές σχετικά συναλλαγές παρατηρήθηκε στην αγορά Παραγώγων.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, τεχνικά ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 4.858 και ακόμα καλύτερα των 4.874 μονάδων.

Όμως, ακόμα και αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο, όταν το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό παραμένει συναλλακτικά απαξιωμένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v