Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με ΔΕΗ και Coca Cola

Καθώς εξασθενούν σταδιακά οι βοήθειες από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, το όποιο ”ανοδικό καύσιμο” για τον Γ.Δ. δίνεται από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE και συγκεκριμένα από ΔΕΗ, Coca Cola (κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά), ΕΛΤΕΧ, Intralot, Cosmote. Αν και η αναλογία ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται περίπου στο 2 προς 1, παραμένει η επιφυλακτικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ακολούθησε μέχρι κάποιο σημείο την ανοδική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η Σοφοκλέους, όμως μετά τις 13:10 και ενώ ο Γ.Δ. ”είδε” το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4.834,71 μονάδων, εμφανίστηκαν κάποιες πρώτες διαθέσεις σχετικής υποχώρησης.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να υποστηριχτεί ότι συμβαίνει καθώς οι λίγες βοήθειες που δόθηκαν από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους άρχισαν να μειώνονται και έτσι το όποιο ανοδικό καύσιμο συνεχίζει να δίνεται από άλλες μετοχές του FTSE, που δεν ανήκουν στο τραπεζικό ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, από τις τραπεζικές μετοχές μόνο ο τίτλος της Τρ. Κύπρου καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 1%,ενώ έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, πλην της ΜΡΒ, και η Εμπορική.

Επίσης, αρνητική μεταβολή από το τραπεζικό ταμπλό παρουσιάζουν ο κοινός της Εγνατίας, όπως και οι Ελλάδος, Proton Bank, MIG.

Αντίθετα, από τους υπόλοιπους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται οι ΔΕΗ, Coca Cola (κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά), ενώ αξιοσημείωτα κέρδη καταγράφουν επίσης οι ΕΛΤΕΧ, Intralot, Cosmote.

Ο Γ.Δ., όπως προαναφέρθηκε, αφού είδε το υψηλό ημέρας, υποχωρεί σχετικά και βρίσκεται στις 4.827 μονάδες, με κέρδη 0,74%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών σαφώς διστακτική, μόλις και ξεπερνά τα 95 εκατ., από τα οποία τα 11,1 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση που ακολουθεί περίπου το τέμπο της υποκείμενης και στην αγορά Παραγώγων, πάντως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται σημαντική μετακύλιση θέσεων, εν όψει της επόμενης Παρασκευή 21 τρέχοντος, όπου και υπάρχει το triple witch.

Στο 2 προς 1 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, όμως η συνεχιζόμενη επιφύλαξη σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον μέχρι στιγμής στερεί τη δυνατότητα καταγραφής ακραίων ημερήσιων κερδών, ενώ πολλοί από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές σημειώνουν αξιοσημείωτα κέρδη, με δυσανάλογα μικρές συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v