Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ίχνη των ευρωαγορών η Σοφοκλέους

Ακολουθώντας τα βήματα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το Χ.Α. δίνει την περίπου αναμενόμενη ανοδική αντίδραση, που ξεκινά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ περισσότερο επιφυλακτικά κινούνται μεσαία και μικρότερη. Στο 3 προς 1 διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ακολουθεί κατά πόδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η Σοφοκλέους, έστω και αν ο τζίρος τουλάχιστον μέχρι στιγμής μάλλον χαμηλός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ενώ η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 3 προς 1.

Το θετικό κλίμα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεκινά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σε μεσαία και μικρότερη η εικόνα είναι περισσότερο επιφυλακτική, γι’ αυτό και μέχρι στιγμής λείπουν οι διαθέσεις καταγραφής ακραίων διακυμάνσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE, 19 τίτλοι καταγράφουν μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη, με τις Motor Oil, Πειραιώς, Eurobank και Αγροτική να ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής, καθώς η ποσοστιαία μεταβολή ξεπερνά το 1%.

Χαμηλές συναλλαγές μέχρι τώρα και στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκομένοι ακολουθούν την κίνηση δεικτών στην υποκείμενη, περιμένοντας σαφέστερα δείγματα γραφής, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Ο Γ.Δ. ξεκίνησε με ανοδικό gap, έφτασε μέχρι τις 4.827,77 μονάδες για να υποχωρήσει σχετικά στη συνέχεια και 15 λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης να βρίσκεται στις 4.820,35 με κέρδη 0,6%, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 27 εκατ., από τα οποία τα 3,7 αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, αφού έχουν αλλάξει χέρια 155.296 τεμάχια της Πειραιώς στα 24,17 ευρώ.

Σαφώς καλύτερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η γενικότερη εικόνα του ταμπλό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και σήμερα αρκετές δεκάδες τίτλοι, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή, ενώ στις πρώτες θέσεις των θετικών πρωταγωνιστών βρίσκονται οι εταιρίες Παΐρης, Κέκροψ, Καθημερινή, ΣΙΔΜΑ, Μπουτάρης, Λυμπέρης, Ντρουκφάρμπεν, ΙΑΣΩ, ΚΕGO, Alumil και Imperio.

Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις τα όποια κέρδη είναι αποτέλεσμα ελάχιστων συναλλαγών, που δεν υπερβαίνουν ακόμη και τα 1.000 τεμάχια.

Τεχνικά ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι το κλείσιμο του Δείκτη τουλάχιστον υψηλότερα από τις 4.828 αν όχι τις 4.835 μονάδες, προκειμένου να υπάρξει έστω και μικρή διαφοροποίηση της μέχρι στιγμής κακής διαγραμματικής απεικόνισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v