Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές & ξένες αγορές ”φτιάχνουν” κλίμα στο Χ.Α.

Οι απόψεις της πλειονότητας των επαγγελματιών του χώρου συγκλίνουν στο ότι εκλογικό αποτέλεσμα και διεθνές κλίμα θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν διαθέσεις και ψυχολογία, τουλάχιστον όσον λείπουν τα εγχώρια αξιόλογα επιχειρηματικά νέα που θα μπορούσαν να δώσουν ”καύσιμο” σημαντικής ανοδικής αντίδρασης. Ουδέτερη από πλευράς ειδήσεων η τρέχουσα εβδομάδα στο εξωτερικό.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της πλειονότητας των επαγγελματιών του χώρου, διεθνές κλίμα και εκλογικό αποτέλεσμα θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν διαθέσεις και ψυχολογία στη Σοφοκλέους τουλάχιστον μέχρι να βγει η επόμενη σημαντική επιχειρηματική συμφωνία, που θα μπορούσε να δώσει καύσιμο ανόδου και διαθέσεις σχετικά αυτόνομης πορείας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης τρέχοντος, και αν αυτό εκληφθεί θετικά από την αγορά, μπορεί να δώσει μια κίνηση στον δείκτη, που όμως αποκλείεται να έχει χρονική διάρκεια μεγαλύτερη από την 21η τρέχοντος (όπου και λήγουν τα ΣΜΕ επί δεικτών και μετοχών μηνός Σεπτεμβρίου), καθώς από εκεί και πέρα θα χρειαστούν σίγουρα οι ”βοήθειες” από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Είναι γεγονός ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους έχει πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από την κίνηση των διεθνών αγορών.

Και χρειάζεται τουλάχιστον την επιστροφή της ηρεμίας στο διεθνές κλίμα, προκειμένου να επανεκτιμήσει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, που έχουν διαμορφωθεί σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά.

Από την άλλη πλευρά και όσον αφορά στο διεθνές κλίμα, το μικτό χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street ακολούθησε το θετικό κλείσιμο των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων σήμερα το πρωί, αλλά με κέρδη σαφώς μικρότερα από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ θετικό άνοιγμα προοιωνίζονται και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές θεωρούν την τρέχουσα εβδομάδα μάλλον ουδέτερη, καθώς λείπουν τα ουσιαστικά νέα και έτσι όλοι περιμένουν τις πρώτες ανακοινώσεις των κορυφαίων επενδυτικών ομίλων της W. Street, όχι μόνο για τα αποτελέσματά τους αλλά κυρίως για τις διευκρινίσεις και προειδοποιήσεις που θα δώσουν όσον αφορά στα προϊόντα που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 τρέχοντος από τη FED, ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω μειώσεις στις συνεδριάσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι το τελικό επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στο 4,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, όσον αφορά στην τεχνική ανάλυση του Χ.Α., ο Γ.Δ. κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έχασε μάλλον εύκολα το ψυχολογικό όριο των 4.800 μονάδων, το οποίο δεν αποκλείεται να ανακτήσει σήμερα αν σε αυτό βοηθήσει η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, όμως πρακτικά αυτό δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο.

Αποφασιστικής σημασίας σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις θεωρείται το όριο των 4.703 μονάδων, καθώς καθοδική διάσπασή του, από το οποίο διέρχεται ο ΚΜΟ των 200 ημερών, επαναφέρει το σενάριο επαναπροσέγγισης των 4.595 μονάδων και βέβαια απομακρύνει σημαντικά τις πιθανότητες σχετικά γρήγορης επαναπροσέγγισης των 5.000 μονάδων.

Αντίθετα, σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, οι πρώτες αντιστάσεις στις 4.817, 4.828 και 4.835 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v