Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές περιμένουν… το δώρο τους!

Οκτώ στις 10 φορές η μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed τα τελευταία 23 χρόνια έχει oδηγήσει σε ράλι των χρηματιστηριακών αγορών μέσα στο επόμενο 12μηνο. Όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για να πάρουν οι αγορές το πρώτο δώρο τους.

Οι αγορές περιμένουν… το δώρο τους!
Αν η ιστορία επαναληφθεί, τότε οι πιθανότητες να βγάλει καλά κέρδη όποιος ποντάρει σε άνοδο των μετοχών από την πρώτη μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed και μετά το επόμενο διάστημα είναι αυξημένες.

Αυτή τη στιγμή η καμπύλη των μελλοντικών επιτοκίων (forward curve) του δολαρίου προεξοφλεί μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά 0,75% της μονάδας μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η αγορά θεωρεί 100% βέβαιη τη μείωση του επιτοκίου στο 5% από 5,25% στις 18 Σεπτεμβρίου.

Μερικοί θεωρούν ότι μια τέτοια σωρευτική μείωση επιτοκίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ίσως είναι υπερβολική. Τόσο μεγάλη μείωση επιτοκίων έχει παρατηρηθεί μόνο στην κρίση του 1998 με την κατάρρευση του hedge fund LTCM και σε περιπτώσεις οικονομικής ύφεσης.

Η ιστορία από το 1984 μέχρι σήμερα δείχνει ότι ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη στο 80% των περιπτώσεων μία εβδομάδα μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed και στο 100% των περιπτώσεων έναν μήνα αργότερα.

Το ποσοστό έπεφτε στο 60% στο 3μηνο και στο 6μηνο και ανέβαινε στο 80% των περιπτώσεων έναν χρόνο μετά.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η μείωση του βασικού επιτοκίου (Fed Funds rate) της Fed τον Ιανουάριο του 2001 η οποία συνοδεύτηκε από μεγάλη υποχώρηση του δείκτη S&P 500 που ανήλθε σε 17,9% έπειτα από ένα 3μηνο και 8,4% έπειτα από ένα εξάμηνο.

Η διαφορά του 2001 με προηγούμενα επεισόδια μειώσεων επιτοκίου, όπως το 1998, το 1995, το 1989 και το 1984 έγκειται στο γεγονός ότι η οικονομική ύφεση βρισκόταν σε εξέλιξη και οι μετοχές ήταν ακριβές με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου.

Αντίθετα, στην κρίση του 1998 την οποία αρκετοί παρομοιάζουν με την τωρινή, ο δείκτης S&P 500 κέρδιζε 18,4% τρεις μήνες αργότερα και 25% περίπου έξι μήνες μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων.

Το 1998, η πρώτη μείωση επιτοκίων έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου και αφού ο S&P 500 είχε ανέβει 10% περίπου μετά το σήμα που είχε δώσει ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν στις αρχές του μήνα.

Χρειάστηκε όμως και δεύτερη μείωση επιτοκίων από τη Fed στις 14 Οκτωβρίου για να βρουν οι μετοχές τα πατήματά τους και αφού είχαν χάσει 10% από την αξία τους λόγω της ροής αρνητικών οικονομικών ειδήσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά σε μια περίοδο όπου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αλλού δείχνει τάσεις επιβράδυνσης και έρχεται η ώρα να επαναπροσδιοριστεί το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου;

Πρώτον, η Fed δεν έχει την πολυτέλεια της καθυστέρησης στη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 5% στις 18 Σεπτεμβρίου.

Δεύτερον, είναι πιθανόν τα αρνητικά νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο να συνεχιστούν, αποδυναμώνοντας την πρώτη μείωση επιτοκίων και προετοιμάζοντας τη δεύτερη.

Τρίτον, σε τέτοιο περιβάλλον είναι λογικό οι μετοχές των εταιριών των οποίων ο κύκλος εργασιών είναι πιο στενά συνδεδεμένος με τον οικονομικό κύκλο να επωφεληθούν περισσότερο από την ανάκαμψη.

Αν όμως κάποιος στρέψει το βλέμμα του στις ελληνικές μετοχές θα περίμενε οι μετοχές τραπεζών με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και μεγάλη ρευστότητα να ξεχωρίσουν.

Ο χρόνος θα δείξει αν η ιστορία επαναληφθεί.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v