Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις... μην κάνεις τίποτα

Θα χρειαστούν αρκετές θετικές συνεδριάσεις και σημαντική επιχορήγηση από τις διεθνείς αγορές προκειμένου να βρει τον βηματισμό του το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Μέχρι τότε, πιθανότατα ισχύει το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό: ”Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, μην κάνεις τίποτα”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πλάγια κίνηση με χαμηλές συναλλαγές προβλέπουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου για τη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς να αποκλείουν κάτι θετικότερο, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Στα χθεσινά σημαντικά βραδινά κέρδη της Wall Street, τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια απάντησαν σήμερα με μικτό κλείσιμο, ενώ οριακά χαμηλότερο άνοιγμα δείχνουν μέχρι στιγμής τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Την ίδια ώρα στο Χ.Α. η κυλιόμενη ρευστότητα ”για δικούς της λόγους” φαίνεται να ασχολείται αποκλειστικά με δεικτοβαρείς τίτλους και με δεδομένο ότι η Σοφοκλέους παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα των διεθνών αγορών, σε περίπτωση θετικού διεθνούς κλίματος δείκτης και FTSE κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ σε περίπτωση αρνητικού διεθνούς κλίματος υποχωρεί χαμηλότερα το σύνολο σχεδόν του ταμπλό.

Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσο μπορεί να διατηρηθεί αυτή η αγορά των δύο ταχυτήτων, όμως είναι πασιφανές (και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έγινε εντονότερα διακριτό, καθώς λίγο πριν από το τέλος και με τον δείκτη στα υψηλά ημέρας οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο πέρασαν προς στιγμήν μπροστά) ότι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αν και οι αποτιμήσεις έχουν χαμηλώσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά, τα περιφερειακά επενδυτικά σχήματα παραμένουν επιδεικτικά αδιάφορα, ενώ είναι εμφανής και η έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Θα χρειαστούν αρκετές θετικές συνεδριάσεις και βέβαια σημαντική επιχορήγηση από τις διεθνείς αγορές, προκειμένου να βρει τον ανοδικό βηματισμό του το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό και μέχρι τότε πιθανότατα ισχύει το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό: ”Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, μην κάνεις τίποτα”.

Τεχνικά και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, που πέτυχε χθες το καταρχήν ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 4.835 μονάδων, περισσότερο θετικό στοιχείο θεωρείται η καταγραφή ”διπλού βυθού” στην περιοχή των 4.774 μονάδων. Επόμενες αντιστάσεις στις 4.858 και 4.874 μονάδες, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 4.874 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση υψηλότερα των 4.900 μονάδων.

Αντίθετα, σε περίπτωση εκ νέου υποχώρησης και καθοδικής διάσπασης της θεωρητικά ισχυροποιημένης στήριξης στις 4.794 μονάδες, μπαίνουν σε δοκιμασία οι στηρίξεις στις 4.755 και 4.725 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v