Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mε το βλέμμα σε εκλογές και ξένες αγορές

”Να πάμε στις εκλογές να τελειώνουμε”, σημειώνουν οι επαγγελματίες του χώρου, σύμφωνα με τη χθεσινή αναφορά του Α. Αναγνωστόπουλου. Μετεκλογικά, όμως, η αβεβαιότητα, η αστάθεια θα παραμένουν στις αγορές, καθώς η κρίση στη... στεγαστική πίστη δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη δεόντως, διεθνώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα μόνα χαρακτηριστικά που δεν φαίνεται να μεταβάλλονται στις αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της δικής μας, είναι η συνολικότερη εικόνα αβεβαιότητας και αστάθειας που επικρατεί.

Τα όσα υποστηρίζουμε αναφορικά με την ωριμότητα και διάρκεια των παρενεργειών από την κρίση της δευτερογενούς στεγαστικής αγοράς δανείων και κρίση ρευστότητας, είναι λίγο έως πολύ γνωστά.

Θα πορευόμεθα με γνώμονα την αβεβαιότητα και κύριο γνώρισμα των συνεδριάσεων την αυξημένη μεταβλητότητα.

Επιπρόσθετα, στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι λογικό και επόμενο αυτήν την περίοδο να... ποντάρονται διάφορα στο εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης/9.

Είναι χαρακτηριστική όσο και εύγλωττη η αναφορά του Α. Αναγνωστόπουλου (2 και καμία έως τις εκλογές), όπου οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου... επείγονται ”να πάμε στις κάλπες να τελειώνουμε”.

Από αυτήν την άποψη οι επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο, δεδομένης μάλιστα της αστάθειας στις αγορές, παρά μόνο να ακολουθούν το παιχνίδι τακτικής και συντήρησης των τελευταίων ημερών.

Στα επιμέρους, η ΑΜΚ της Eurobank ”υποχρεώνει” τον όμιλο να συντηρεί το ύψος της τιμής για τη μετοχή ενόσω διαρκεί η σχετική διαδικασία.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ”περίεργη” την υποχώρηση για τη μετοχή του ΟΤΕ, δεδομένου ότι στον Οργανισμό και τη ΔΕΗ μεγάλοι ξένοι οίκοι δίνουν τα ”ρέστα” τους, όσον αφορά στη μετεκλογική συνέχεια.

Μία κίνηση που εκ πρώτης όψεως περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση στην ακτοπλοΐα φαίνεται να είναι η αγορά δύο οχηματαγωγών Ro-Ro από την Attica Συμμετοχών, έναντι 30 εκατ. ευρώ.

Εκτιμούμε πως η συγκεκριμένη κίνηση του επιχειρηματία, όχι μόνο περιπλέκει, αλλά αντίθετα βάζει σε καλή ρότα τις εξελίξεις στον όμιλο και τον κλάδο.

Είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για τις πιθανές παρενέργειες που θα μπορούσε να έχει η κρίση στη στεγαστική πίστη στα αποτελέσματα των δύο εισηγμένων τσιμεντοβιομηχανιών, ειδικότερα του Τιτάνα και δευτερευόντως του Ηρακλή, αν και τελευταία πιέζεται και ο δεύτερος.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, για μερίδα ”παιχτών” της αγοράς η ΣΙΔΜΑ παραμένει σε ελκυστική αποτίμηση, ενδιαφέρον αποκτούν Κρι-Κρι, Profile, η περιορισμένη διασπορά στη Moda Bagno (μόλις 13%) μπορεί να κρύβει ανοδική αντίδραση, ενώ ο Λούλης εύλογα ευνοείται από την τιμή του σταριού, που διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά.

Σημειωτέον, πως η εταιρία έχει αποθέματα, ενώ μέχρι πριν από μία – δύο ημέρες η αποτίμησή του με το ζόρι κάλυπτε τα κεφάλαια που αποκόμισε η εταιρία από την πώληση του 60% των θυγατρικών του σε Βουλγαρία – Ρουμανία.

Θεωρώντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό που θέλει τη διαμόρφωση ή συντήρηση τάσης σε μετοχές επιμέρους εταιριών, και περιμένοντας (μην μπορώντας να κάνουμε και αλλιώς) το αποτέλεσμα της 16ης/09, ακολουθούμε την πάγια τακτική των τελευταίων ημερών.

Και περιμένοντας βεβαίως μετεκλογικά και την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v