Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ”πολιτικοποιημένες” εταιρίες της Σοφοκλέους

Γιατί οι εκθέσεις των ξένων οίκων που έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση αφορούν στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ και όχι στην Εθνική ή στην Cosmote που επίσης θεωρούνται εταιρίες κρατικού ενδιαφέροντος; Η απάντηση φανερώνει τα αδύναμα σημεία των πρώτων εταιριών.

Oι ”πολιτικοποιημένες” εταιρίες της Σοφοκλέους
Θα περίμενε κανείς μετά τον θόρυβο και την πολιτική αντιπαράθεση που δημιούργησαν οι προηγούμενες εκθέσεις ξένων οίκων όπως της JP Morgan για τη ΔΕΗ και της Morgan Stanley για τον ΟΤΕ ότι δεν θα έβγαινε άλλη έκθεση που θα έριχνε επιπλέον λάδι στη φωτιά.

Κι όμως, ένα νέο ραπόρτο για τη ΔΕΗ που υπογράφεται από δύο ξένους αναλυτές της Merrill Lynch, τους κ. Stefano Bezzato και Paul Rogers, ξαναέφερε το θέμα στο προσκήνιο.

Οι δύο αναλυτές θεωρούν αβέβαιη την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος με βάση προφανώς τις πληροφορίες που έχουν. Όμως, εκτιμούν ότι η μετοχή της ΔΕΗ έχει περιθώρια ανόδου 25% μέχρι τα 27,2 ευρώ αν κερδίσει το κυβερνών κόμμα.

Οι ίδιοι προβλέπουν πτώση έως και 33% στα 14,6 ευρώ αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και οι γνώμες όλων είναι σεβαστές, δεν μπορεί να μην επισημάνει κάποιος ότι ορισμένες από τις υποθέσεις στις οποίες βασίζονται τα συμπεράσματά τους πάσχουν. Ίσως επειδή οι δύο ξένοι αναλυτές έχουν άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι όλα τα επίμαχα ραπόρτα συνδέουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών με την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Δεν κάνουν όμως το ίδιο για την Cosmote, της οποίας τα 2/3 και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχνται από τον ΟΤΕ ή την Εθνική Τράπεζα, όπου το κράτος ελέγχει έμμεσα μέσω των Ταμείων κ.τ.λ. ένα αξιόλογο ποσοστό.

Γιατί; Είναι πολύ απλό: Τόσο στην Εθνική όσο και στην Cosmote το νερό έχει μπεί στο αυλάκι.

Η Cosmote είναι μια εξωστρεφής εταιρία που βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά εδώ και χρόνια. Οι στόχοι που προβάλλει η εταιρία στους ξένους και Έλληνες επενδυτές επιτυγχάνονται και αυτό έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το τοπ μάνατζμεντ το οποίο παραμένει το ίδιο εδώ και χρόνια.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι κ. Μαρτιγόπουλος και Φωτιάδης είναι επικεφαλής της Cosmote από την εποχή που κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας είναι κάπως διαφορετική, αφού το κράτος δεν έχει πλέον άμεση συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο και το δίδυμο Αράπογλου - Πεχλιβανίδη ανέλαβε τα ηνία το 2004 επί κυβερνήσεως της Ν.Δ.

Όμως, τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής που ήταν εκεί επί διοικήσεως Καρατζά παρέμειναν στη θέση τους, δίνοντας την αίσθηση της συνέχειας.

Επιπλέον, τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας συνέχισαν να επιβεβαιώνουν ή να υπερακοντίζουν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ακόμη, το αρχικό σχέδιο του αείμνηστου Καρατζά και των υποδιοικητών Ταμβακάκη και Πανταλάκη για τη δημιουργία μίας μεγάλης περιφερειακής τράπεζας έγινε ακόμη πιο μεγαλεπήβολο με την εξαγορά της Finansbank, παρά τις λυσσαλέες πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε πέρυσι κι άλλων μικρότερων τραπεζών.

Τι ανάλογο έχουν να επιδείξουν ΔΕΗ και ΟΤΕ; Τίποτα η ΔΕΗ και λίγα πράγματα ο ΟΤΕ, κατά την άποψή μας.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ χρειάστηκε να περάσουν 3 χρόνια για να βρεθεί ένα έμπειρο άτομο με καλό όνομα στην αγορά, όπως ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, για να αναλάβει τα ηνία της.

Προηγουμένως είχαν παρελάσει από εκεί πρώην πολιτικοί με διαφορετική ατζέντα, όπως ο κ. Παλαιοκρασσάς, και άλλοι, συμπαθητικοί μεν άνθρωποι, αλλά όχι μάνατζερς, όπως ο κ. Μανιατάκης.

Όλο αυτό το διάστημα η ΔΕΗ δεν έκανε τίποτε άλλο από το να διαψεύδει με τα αποτελέσματά της τις προβλέψεις των αναλυτών, είτε λόγω εξωγενών λόγων είτε λόγω της συνεχιζόμενης κρατικής παρέμβασης σε τιμολόγια κ.τ.λ.

Στην περίπτωση του παραδοσιακά άρρωστου ΟΤΕ, τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα μετά την ανάληψη των ηνίων του από τον κ. Βουρλούμη, αλλά όχι ικανοποιητικά.

Η περίφημη εθελούσια έξοδος κόστισε μεν πολλά λεφτά και σήμανε την έξοδο ορισμένων στελεχών που χρειαζόταν ο Οργανισμός, βοήθησε όμως να μειωθεί το λειτουργικό κόστος σε μονιμότερη βάση.



Όμως, ο Οργανισμός δεν ξανάγινε κυνηγός ξένων εταιριών στις αναδυόμενες αγορές, αλλά κατέληξε να θεωρείται υποψήφιος για συνεταιρισμό με μεγαλύτερο δυτικοευρωπαϊκό οργανισμό.

Για όλους αυτούς και για αρκετούς ακόμη λόγους, η συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ και του ΟΤΕ συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, σε αντίθεση με την Cosmote και την Εθνική.

Η συνταγή για να σταματήσει αυτό το βιολί είναι γνωστή. Χρειάζεται όμως ισχυρή πολιτική βούληση.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v