Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φως στο τούνελ της αβεβαιότητας

H ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς χρήματος θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις χρηματιστηριακές αγορές. Είναι λοιπόν ενθαρρυντικό όταν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η διαδικασία της ομαλοποίησης έχει ξεκινήσει.

Φως στο τούνελ της αβεβαιότητας
Ίσως δεν το δηλώνουν ευθαρσώς, είναι όμως κοινό μυστικό ότι ορισμένες από τις εκθέσεις που προβλέπουν ράλι των μετοχών το επόμενο 12μηνο στηρίζονται στην παρατήρηση ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed στο παρελθόν συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο των χρηματιστηρίων το διάστημα που ακολούθησε.

Η Fed θεωρείται σίγουρο ότι θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 5% από 5,25% στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν η μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη, οπότε η ιστορία δικαιολογεί κάποια αισιοδοξία.

Όμως, προϋπόθεση για το ράλι είναι η εξομάλυνση της κατάστασης στις αγορές πίστης, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τις μετοχές το τελευταίο δίμηνο.

Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει επί μακρόν, αφού δεν είναι εύκολο π.χ. για κάποιον επενδυτή που αγόραζε παράγωγα προϊόντα επί στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου να επιδείξει εκ νέου την ίδια διάθεση.

Όμως, εκείνο που πραγματικά έκανε τη διαφορά αυτή τη φορά ήταν κάτι άλλο.

Το γεγονός ότι οι θεωρούμενες αγορές χαμηλού ρίσκου, όπως οι αγορές χρήματος για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, σταμάτησαν στην ουσία να λειτουργούν και δεν μπόρεσαν να επανέλθουν, προκαλώντας την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.

Οι τελευταίες προσπάθησαν να τις επαναφέρουν σε ομαλή λειτουργία με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η απροθυμία των επενδυτών να αγοράσουν τα χρεόγραφα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που εκδίδουν τράπεζες και εταιρίες υπερίσχυσε, ωθώντας τα βραχυχρόνια επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα.

Από τη σκοπιά των κεντρικών τραπεζών, αυτό θεωρείται πολύ επικίνδυνο γιατί η άνοδος των βραχυχρόνιων επιτοκίων επί των οποίων στηρίζεται σειρά δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επηρεάζει πιο πολύ την πραγματική οικονομία.

Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα.

Υπάρχουν όμως κάποια νέα στοιχεία που δικαιολογούν αισιοδοξία, καθώς διαφαίνεται ήδη κάποιο φως στο τέλος του τούνελ.

Η αμερικανική αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω τίτλων συρρικνώθηκε πολύ λιγότερο την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με εκείνες που είχαν προηγηθεί. Η μείωση ανήλθε σε 8,2 δισ. δολάρια έναντι 30 δισ. και πλέον προηγουμένως.

Τα νούμερα στέλνουν ένα μήνυμα. Η διαδικασία ομαλοποίησης της αγοράς χρήματος έχει ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να επιταχυνθεί αν οι επενδυτές που παραμένουν στο περιθώριο αισθανθούν ότι τα χειρότερα πέρασαν και δεν πρόκειται να ξαναβρούν τόσο υψηλές αποδόσεις όσο σήμερα.

Η μείωση του επιτοκίου της Fed δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχουν λοιπόν βάσιμες ελπίδες ότι η αντίστροφη μέτρηση για την εξομάλυνση των συνθηκών στην αγορά χρήματος έχει ξεκινήσει, κάτι που λογικά θα επιβεβαιωθεί αυτή και την επόμενη εβδομάδα.

Αν κάτι τέτοιο όντως ισχύει, τότε οι προβλέψεις διαφόρων εκθέσεων για χρηματιστηριακό ράλι το επόμενο 12μηνο θα πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v