Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιοι τόνοι στη Σοφοκλέους

Η αρχική... ορμή με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση και έφερε την αγορά προς τις 4.880 μονάδες περιορίστηκε σταδιακά φέρνοντας τον Γ.Δ. κοντά στην περιοχή των 4.860 μονάδων. Περιορισμένη εμπορευσιμότητα και για μετοχές του ευρύτερου μικρομεσαίου χώρου. Αρκετά πακέτα, συναλλαγές και σήμερα σε δεικτοβαρείς μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήπιες διαθέσεις και τόνοι επικρατούν στα πρώτα 45 – 50 λεπτά της συνεδρίασης.

Για τον Γ.Δ. καταγράφεται, μέχρι στιγμής, υψηλότερη τιμή στις 4.880 μονάδες, με την τάση, όμως, να αμβλύνεται σταδιακά φέρνοντας την αγορά προς την περιοχή των 4.865 μονάδων.

Από τα λίγα ενδιαφέροντα στοιχεία, μέχρι στιγμής, θα πρέπει να θεωρούνται τόσο ο αυξημένος καθαρός τζίρος (περί τα 65 εκατ. ευρώ) όσο και η εναλλαγή πακέτων (περί τα 34 εκατ. ευρώ) έπειτα από 50 λεπτά συνεδρίασης.

Συνολικά ο τζίρος προσέγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ περίπου εκείνη την ώρα, με υψηλή εμπορευσιμότητα σε ΟΤΕ, Εθνική, Αlpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Ο υψηλότερος τζίρος πραγματοποιείται και μέσω πακέτων στη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ αυξημένος εμφανίζεται ο τζίρος και για τη θυγατρική Cosmote (περί τα 2,2 εκατ. ευρώ).

Υψηλός τζίρος καταγράφεται μέχρι στιγμής στη μετοχή του Τιτάνα, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το μέγιστο ημέρας των 35,20 ευρώ, η τιμή διαμορφώθηκε σταδιακά στα χαμηλά των 34,56 ευρώ, διαμορφώνοντας ένα εύρος διακύμανσης της τάξεως του 1,9% για τον τίτλο της τσιμεντοβιομηχανίας.

Επιμένοντας τις τελευταίες εβδομάδες στη συμπεριφορά εκείνων των μεσοπρόθεσμων επενδυτών στο Μ.Κ. της εισηγμένης, θα επιχειρήσουμε μια πρόχειρη καταγραφή των παρενεργειών από την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Αυτό γιατί δεν αφορά μόνο στις τσιμεντοβιομηχανίες (Τιτάν, Ηρακλής), αλλά και στον υποκλάδο εταιριών δομικών υλικών.

Και σε αυτόν τον υποκλάδο θα μπορούσε κάποιος να συμπεριλάβει από μετοχές εταιριών όπως είναι η ΕΤΕΜ, η Αλουμύλ, η ΑΛΚΟ μέχρι τα δάπεδα της Σέλμαν, της Βιοκαρπέτ και ακόμη ορισμένες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά, όμως, στη βραχυπρόθεσμη τάση, διαπιστώνει κάποιος πως οι αρχικές τοποθετήσεις κοντά στα υψηλά των 44,16 ευρώ της Εθνικής, έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης έδιναν τη θέση τους σε εντολές κοντά στα 43,8-43,9 ευρώ.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε για τις μετοχές των Πειραιώς, Τιτάν, Eurobank, ενώ η Alpha Bank από το αρχικό των 24,42 ευρώ διολίσθησε προς τα 24,14 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα διαμορφωνόταν για τη σχέση ανοδικών προς καθοδικές, αν και στην πρώτη κατηγορία για λίγες μετοχές με θετική απόδοση σημειωνόταν θετική μεταβολή.

Στην κατηγορία των εξαιρέσεων εντάσσονται μέχρι στιγμής οι Κρι Κρι (στα 7,44 ευρώ), Μεβάκο (στα 2,84 ευρώ), Cyclon (στο 1,82 ευρώ), ΑΕΓΕΚ (στο 0,66 ευρώ), ΕΧΑΕ (στα 19,84 ευρώ), Σωληνουργεία Κορίνθου (στα 6,12 ευρώ) και Ντιονίκ, Betanet (αντιδρά μετά την καταγραφή ακόμη μίας χαμηλότερης τιμής), Intracom και ακόμη λίγοι τίτλοι.

Στις 11:25 ο Γ.Δ. κυμαινόταν στις 4.860 (0,30%) με τον FTSE-20 πέριξ των 2.595 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v