Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταία προεκλογική συνεδρίαση...

Τελευταία προεκλογική συνεδρίαση η σημερινή, με τους βραχυπρόθεσμους ”παίκτες” να ποντάρουν ανάλογα. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η προσέγγιση της αγοράς από όσους κινούνται μεσοπρόθεσμα σε ένα περιβάλλον αστάθειας, όπου όμως αναζητούνται σημεία ισορροπίας και αναφοράς για τη συνέχεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τελευταία προεκλογική συνεδρίαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κυρίως για εκείνους που τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα.

Πέραν των όποιων κινήσεων γίνονται αυτή την περίοδο στην τακτική και τη λογική της προεξόφλησης του αποτελέσματος της 16ης/9 και της όποιας μετεκλογικής αντίδρασης της αγοράς, θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε μεσοπρόθεσμα την αγορά μας.

Από αυτή την άποψη, προσπερνάμε τη λογική ”μιας κυβέρνησης της αγοράς”, όπως γλαφυρά αναφέρεται από τον Β. Βαλαμβάνο, και αναζητούμε ”το φως στο τούνελ της αβεβαιότητας”, όπως εύστοχα ανιχνεύει ο Dr Money.

Το πώς θα διαμορφωθεί η διακύμανση συγκεκριμένων μετοχών, όπου αποδεδειγμένα τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται αυξημένος τζίρος από συγκεκριμένους παίκτες, είναι κάτι που ενδιαφέρει όσους ποντάρουν σε αυτό το παιχνίδι.

Θα επιμέναμε περισσότερο στην υλοποίηση των όποιων δεσμεύσεων αφορούν μεσοπρόθεσμα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Πέραν της προεξοφλημένης διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα θέλαμε να υλοποιηθεί επιτέλους η αναβάθμιση, για παράδειγμα, των λιμανιών της χώρας, η ανάπτυξη του κλάδου της ενέργειας, να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Με σημείο αναφοράς την παρουσίαση ελληνικών εταιριών που προγραμματίζεται στο Λονδίνο από το Χ.Α., προσβλέπουμε στην επιβεβαίωση ενός ουσιαστικότερου και μεσοπρόθεσμου ενδιαφέροντος, κυρίως επενδυτικού χαρακτήρα από ξένους αλλά και ελληνικούς εφοπλιστικούς κύκλους.

Η αίτηση για την κατασκευή αιολικού πάρκου 500 MW στη Βουλγαρία που κατατέθηκε από τον όμιλο ΓΕΚ-Τέρνα αποτελεί μία ουσιαστική κίνηση ενίσχυσης της παρουσίας όχι μόνο του συγκεκριμένου σχήματος, αλλά της ελληνικής οικονομίας γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Η εξαγορά της ουκρανικής ICB από την Τράπεζα Πειραιώς (έναντι 75,3 εκατ. δολ.), η αναθεώρηση της πρόβλεψης για ετήσια κέρδη 415 εκατ. ευρώ από την Τρ. Κύπρου, η ”κάλυψη” του ομίλου Marfin από τον αμερικανικό κολοσσό Citigroup (δίνει τιμή–στόχο τα 12 ευρώ), η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Eurobank αλλά και τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης στελεχών του Dubai Fund, του κουβεϊτιανού ΚΙΟ και άλλων επενδυτικών σχημάτων (παρόντος του κ. Ν. Σαουίρις) στο Λονδίνο, αποτελούν ουσιαστικές αφορμές για κάτι καλύτερο στη συνέχεια.

Στα επιμέρους, η προετοιμασία εισαγωγής της Εxalco Bulgaria, θυγατρικής του ομίλου Βιοκαρπέτ, στο Χρηματιστήριο της Σόφιας, η δημιουργία θυγατρικής εταιρίας της Alpha Γκρίσιν στη Βουλγαρία, η αύξηση κεφαλαίου της PC Systems (1ν/1π έναντι 0,5 ευρώ), η ένταξη νέων ισχυρών επώνυμων ονομάτων στο χαρτοφυλάκιο του Βάρδα ενδέχεται να παρουσιάζουν ενδιαφέρον βραχυμεσοπρόθεσμα.

Σημείωση: Του Σταυρού σήμερα και ευχόμεθα υγεία και χρόνια πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v