Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις 4.861,79 ξεκινά το ταμπλό τη Δευτέρα

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της 16ης τρέχοντος θα βρει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. στις 4.861,79 μονάδες. Σήμερα ανέλαβαν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο του δείκτη τα telecoms, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης υπήρξαν σημαντικές βοήθειες από ΔΕΗ, Coca Cola και Τράπεζα Κύπρου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της 16ης τρέχοντος θα βρει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. στις 4.861,79 μονάδες.

Κατά τα άλλα η χθεσινή τελευταία συνεδρίαση προ των εκλογών αλλά και της χρηματιστηριακής εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από εναλλαγή φρουράς, καθώς σήμερα ανέλαβαν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο του δείκτη τα telecoms, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης υπήρξαν σημαντικές βοήθειες από ΔΕΗ, Coca Cola και από το τραπεζικό ταμπλό από την Τράπεζα Κύπρου.

Αυτό βέβαια δεν βελτίωσε σε τίποτε την παρατεταμένη επιφύλαξη που διακατέχει το συντριπτικό τμήμα του ταμπλό σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπως και την συναλλακτική απαξίωση που συνεχίζει να ταλανίζει δεκάδες τίτλων.

Σαφώς κάθε πρόβλεψη για την επόμενη εβδομάδα θεωρείται τουλάχιστον επισφαλής, ακόμα και αν το εκλογικό αποτέλεσμα δώσει θετικά εναύσματα για την αγορά. Θεωρείται βέβαιο ότι η ανακήρυξη αυτοδύναμης κυβέρνησης θα χαιρετιστεί ανοδικά από το Χ.Α., όμως ο όποιος θετικός βηματισμός θεωρείται δύσκολο να διαρκέσει περισσότερο από δύο τρεις συνεδριάσεις αν σε αυτό δεν συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, ενώ το επικείμενο triple witch την επόμενη Παρασκευή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις προβλέψεις όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση (τουλάχιστον μέχρι την χθεσινή συνεδρίαση τα ανοικτά συμβόλαια του 20άρη λήξεως Σεπτεμβρίου ήταν εξαιρετικά πολλά).

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές φαίνεται να ξανασκέφτονται σήμερα την χθεσινή άνοδο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα και η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων για τον μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ δεν έφεραν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους επενδυτές.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE το σημερινή κλείσιμο επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ο εν λόγω δείκτης έκλεισε υψηλότερα των 2.592 μονάδων (ΚΜΟ 100 ημερών) και αν το εν λόγω όριο από αντίσταση το μετατρέψει σε στήριξη δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2.638 και 2.650 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε και η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, με μικρή αύξηση των συναλλαγών και τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να ακολουθούν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας τις οριακές υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του 20άρη, εντυπωσιακή συμπεριφορά από τον ΟΤΕ που διακίνησε περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού μικτού τζίρου και έκλεισε με κέρδη 4,77%, σημαντικά κέρδη που ξεπέρασαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες και για την Cosmote, κέρδη μεγαλύτερα του 2%, έστω και με αγοραστικό ενδιαφέρον μάλλον καθυστερημένο, για τη ΔΕΗ, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola (οι δημοπρασίες δεν της επέτρεψαν να κλείσει σε νέο ιστορικό υψηλό) και Κύπρου, θετική μεταβολή για Βιοχάλκο, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Eurobank.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Ελληνική Τεχνοδομική, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Motor Oil, Alpha Bank, Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κλείνοντας με κέρδη 0,32%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη έφτασαν το 0,88%. Σαφώς ενισχυμένη και η μικτή αξία συναλλαγών που ακούμπησε τα 545 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 95,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Πολύ κοντά στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 149 πτωτικών, όμως η αυξημένη επιφυλακτικότητα επέτρεψε μόλις σε οκτώ τίτλους να ξεπεράσουν σε κέρδη το 5%.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Q&R, Alsinco, Προοδευτική, ΕΒΖ, Frigoglass, ΚΡΙ ΚΡΙ και Euromedica.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.861,79 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,88%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 10,64%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,51%, ο Mid 40 υποχώρησε 1,16%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,32% χαμηλότερα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (4,48%), των Τροφίμων και Ποτών (2,73%), των Τηλεπικοινωνιών (2,17%) και των Τραπεζών (1,90%), ενώ άνοδο κατέγραψε και ο κλάδος των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (0,24%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-3,39%), των Πρώτων Υλών (-2,63%), των Μέσων Ενημέρωσης (-2,02%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-1,81%), της Υγείας (-1,80%) και των Κατασκευών και Υλικών (-1,77%), ενώ μικρότερες απώλειες κατέγραψαν οι υπόλοιποι κλάδοι.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ατλάντικ (14,74%), Quality & Reliability (13,68%), Euromedica (10,93%), Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος (8,29%), Πλαστικά Κρήτης (8,10%), Βιοσώλ (ΠΟ 8%), Moda Bagno (7,77%), Μύλοι Λούλη (6,71%), Κεραμεία Αλλατίνη (6,30%) και Τράπεζα Κύπρου (5,83%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Lavipharm (-15,57%), Τρία Άλφα (-11,69%), Καραμολέγκος (-11,42%), Αθηνά (-10,18%), Ζάμπα (-9,19%), Ακρίτας (-8,77%), Προοδευτική (-8,70%), ΒΕΤΑΝΕΤ (-8,21%), Ευρωσυμμετοχές (-7,92%) και Χαϊδεμένος (-7,91%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v