Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γρήγορες λύσεις θέλει η αγορά

Η νέα κυβέρνηση καλείται να αποδείξει στην πράξη ότι τα παθήματα του παρελθόντος έχουν γίνει μαθήματα. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα διαπιστώσει ότι θα βρει πρώτα απέναντί της τις αγορές και μετά το εκλογικό σώμα.

Γρήγορες λύσεις θέλει η αγορά
Προσδοκίες υπάρχουν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η ισχνή πλειοψηφία της Ν.Δ. στο νέο κοινοβούλιο δεν προδιαθέτει για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην εκπαίδευση κι αλλού, παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις.

Η ιστορία το επιβεβαιώνει.

Η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε, έστω και με άγαρμπο τρόπο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η μικρή πλειοψηφία της κυβέρνησης Σημίτη μετά τις εκλογές του 2000 δεν χρειάστηκε να κάνει το ίδιο, αφού οι όποιες προσπάθειες μεταρρύθμισης, π.χ. το ασφαλιστικό, διακόπηκαν εν τη γενέσει τους.

Η τύχη και των δύο παραπάνω κυβερνήσεων είναι γνωστή.

Όμως, το 2007 δεν είναι ούτε 1993 ούτε 2000.

Σήμερα, ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας εμφανίζεται ώριμο να αποδεχτεί τις αλλαγές που επιτάσσουν οι καιροί για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Αν το ίδιο κομμάτι είναι έτοιμο να αποδεχτεί το κόστος των αλλαγών, αυτό μέλλει να αποδειχτεί.

Όπως κι αν έχει, η νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Κώστα Καραμανλή καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην εκπαίδευση κι αλλού, γιατί διαφορετικά θα έχει την εκλογική μοίρα των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Σημίτη.

Είναι όμως σίγουρο ότι δεν πρόκειται να πετύχει αν δεν κάνει αυτό που απαιτεί η αγορά.

Να δρομολογήσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο της τωρινής θητείας της ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή πολιτική και συνδικαλιστική αντίσταση αλλά και αρκετό χρόνο στη διάθεσή της για να δρέψει τους καρπούς.

Είναι κάτι που δεν έκανε το πρώτο εξάμηνο της πρώτης θητείας της το 2004, επικαλούμενη διαφόρους λόγους, π.χ. τις Ευρωεκλογές, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Κυπριακό και τις μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Αν και όλοι αυτοί οι λόγοι έπαιξαν ρόλο, ο βασικότερος λόγος ήταν άλλος. Απλώς, δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει.

Όμως, αυτή τη φορά, η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να επικαλεστεί τις ίδιες δικαιολογίες με το 2004.

Άλλωστε δεν θα χρειαστεί έξτρα χρόνο προσαρμογής αφού στα κύρια υπουργεία θα υπάρξει συνέχεια. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς στο ΥΠΕΧΩΔΕ και η μόνη αλλαγή κορυφής σε καίριο παραγωγικό υπουργείο θα λάβει χώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Κοντολογίς, η νέα κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τον χρόνο να περνά άσκοπα και θα πρέπει να βάλει μπρος την υλοποίηση των σχεδίων της αν θέλει πραγματικά να μη θεωρηθεί αποτυχημένη.

Η αγορά και οι παραγωγικές τάξεις θα στέλνουν θετικά ή αρνητικά μηνύματα στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της το κρίσιμο διάστημα των πρώτων έξι μηνών.

Θα είναι από τα πρώτα και πιο αξιόπιστα γκάλοπ του αποτελέσματος των επόμενων γενικών εκλογών, οι οποίες πιθανόν δεν θα γίνουν πάλι στην ώρα τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v