Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές και στη FED

Ευπαθείς και ευάλωτες στις παρενέργειες της… στεγαστικής πίστης παραμένουν διεθνώς οι αγορές. Στο ελληνικό χρηματιστήριο κυρίως ξένοι επενδυτικοί κύκλοι και ελληνικά εφοπλιστικά συμφέροντα προεξοφλούν επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων – μετοχοποιήσεων και ποντάρουν ανάλογα. Υπό πίεση ο τραπεζικός κλάδος, προβληματική η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα για τον FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο ως πολύ, γνωρίζουμε τους τελευταίους δύο μήνες σε ποιο περιβάλλον αστάθειας και μεταβλητότητας διαμορφώνεται και η αγορά μας.

Ως εκ τούτου, είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να κινούμεθα ανάλογα, να ακολουθούμε κυρίως τη βραχυπρόθεσμη τάση. Βέβαια όσοι τοποθετούνται επενδυτικά μακροπρόθεσμα είναι προφανές πως ακολουθούν μια συντηρητική πολιτική τοποθετήσεων, σε τιμές τις οποίες θεωρούν φθηνές, καθώς οι συνεχείς διορθώσεις δίνουν ουκ ολίγες ευκαιρίες για αγορές σε κατά γενική εκτίμηση καλές αποτιμήσεις.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά μας παραμένει ιδιαίτερα… ευάλωτη και ασταθής στα όσα συμβαίνουν γύρω της, με τους ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους να αναμένουν την αποψινή κίνηση της Fed. Τεχνικά, όμως, τα όσα συνέβησαν στο… ταμπλό με την υπεραντίδραση μετοχών του μεγέθους ενός ΟΤΕ - Cosmote και μιας ΔΕΗ καθιστούν ιδιαίτερα προσεκτικούς τους παίκτες από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.

Είναι προφανές πως μια ομάδα ξένων επενδυτικών κύκλων ποντάρει στην επίσπευση ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων, του οποίου άλλωστε είχε υπεραμυνθεί προεκλογικά και γι’ αυτό το είχε στηρίξει ανοιχτά το κυβερνών κόμμα. Αυτές οι κινήσεις θα πρέπει άμεσα να φανεί πως μπορεί να υλοποιηθούν.

Από αυτή την άποψη, η επισημοποίηση των υπουργικών θέσεων σε τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα τους ξένους αποτελεί ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης προς τον κ. Γ. Αλογοσκούφη και το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει στους ξένους επενδυτικούς οίκους. Οι ΟΤΕ - Cosmote και ΔΕΗ ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα γνωστό πως θα αποτελούσαν τα πρώτα μετεκλογικά στοιχήματα του οικονομικού επιτελείου.

Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το όπερ έδει δείξαι.

Ωστόσο, η τάση για τον FTSE-20 παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται διεθνώς υπό πίεση, ενώ οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν καλύψει τη συμμετοχή τους σε δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών, των Πειραιώς και Eurobank.

Από αυτή την άποψη απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη κίνηση του FTSE-20, καθώς σε ορισμένες μετοχές του δείκτη συνεχίζεται ο δανεισμός και η ”πώληση” θέσεων.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση των ΕΛΠΕ, για τα οποία επιπρόσθετα η Goldman Sachs θεωρεί πολύ χαμηλή την παραγωγικότητα των μονάδων διύλισης.

Στα επιμέρους, είναι προφανές πως πολλά θα… παιχτούν από την τάση που θα διαμορφώνεται από τον FTSE-20 σε μια περίοδο όπου δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η διάθεση μετοχών είτε από τους ίδιους επιχειρηματίες είτε από τις εταιρίες προς τρίτους.

Μετά την περίπτωση των αδελφών Σαράντη, πακέτο που αντιστοιχεί στο 2% των ΣΩΛΚ πραγματοποιήθηκε στα 6,12 ευρώ και το 2,9% της Πειραιώς Ακινήτων στα 2,41 ευρώ.

Από τον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής, ενδιαφέρον ενδέχεται να παρουσιάσει η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Πουλιάδης με τέσσερις πιστώτριες τράπεζες για ρύθμιση των υποχρεώσεών του.

Μετά τον έλεγχο του 90% και πλέον της Unisystems από την Info-Quest, θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου η… έξοδος της εταιρίας από το Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v