Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τρέχουν” τα κρατικά χαρτιά

Η θετική διάθεση που διαμορφώνεται στην αγορά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα... περιορίζεται από την αρνητική εικόνα των ξένων αγορών. Ισχυροποίησε περαιτέρω τη θέση της στον ΟΤΕ η MIG, δηλώνοντας ”παρών” στις επικείμενες εξελίξεις. Σημαντικά κέρδη και για Cosmote, ΔΕΗ, λιμάνια, Τ.Τ. και λοιπά κρατικά χαρτιά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικό κλίμα που εύλογα διαμορφώνεται από την αρχή της συνεδρίασης στην αγορά μας αμβλύνεται από την τάση που επικρατεί αυτές τις ώρες στα ξένα χρηματιστήρια.

Η συγκυρία δεν διευκολύνει την όποια προσπάθεια εκμετάλλευσης της ”μετεκλογικής παραμέτρου”, τουλάχιστον στον βαθμό που θα ήταν δυνατή κάτω από άλλες συνθήκες.

Ενδεχομένως, αυτό να μην είναι αρνητικό, καθώς οι αντοχές της αγοράς μας δοκιμάζονται σε μία δύσκολη συγκυρία και μένει να φανούν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης οι πραγματικές αντοχές και αντιστάσεις των ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Αναμφίβολα η πρώτη μετεκλογική κίνηση, με σημασία, είναι αυτή που αφορά στην επισημοποίηση της ισχυροποιούμενης θέσης που διαμορφώνει στο μετοχικό κεφάλαιο τού ΟΤΕ ο όμιλος του MIG.

Στην αναφορά μας (15/9) εκτιμούσαμε πως ”ο ΟΤΕ – Cosmote θα αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο μετεκλογικό στοίχημα όσων ξένων υπεραμύνονται της αναδιάρθρωσης στον Οργανισμό, σε συνδυασμό με τη θέση της Marfin στο Μ.Κ. του ΟΤΕ”.

Δεδομένου ότι ο όμιλος MIG κινείται με βάση την επιχειρηματική λογική, η επισημοποίηση της κατοχής του 10,76% δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση.

Εντύπωση δεν θα πρέπει να προκαλεί ούτε η υπεραντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ, που αρχικά έφτασε μέχρι τα υψηλά των 24,30 ευρώ για να διολισθήσει στη συνέχεια προς τα 23,78, κρατώντας όμως μεγάλο μέρος από τα αρχικά κέρδη με 3,4%.

Για τον Γ.Δ. κορυφή καταγράφεται στις 4.916 μονάδες, με ελάχιστο στις 4.887,4 μονάδες. Ο Δείκτης στις 11:10 κυμαινόταν μέχρι και 0,75% υψηλότερα.

Στα πρώτα 40 - 45 λεπτά φαίνεται πως η συνεδρίαση αφορά σε ένα ”παιχνίδι των μεγάλων, αφού οι πρώτες εντολές που δόθηκαν σε Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΤΕ και Cosmote έφταναν στο περίπου 80% του τζίρου που πραγματοποιούνταν στο πρώτο ”χτύπημα” - αρχή της συνεδρίασης.

Οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα 50 εκατ. ευρώ, με περίπου 13 εκατ. ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί σε Εθνική (υψηλό ημέρας στα 44,20 ευρώ), ΔΕΗ και ΟΤΕ (υψηλό ημέρας στα 24,26 ευρώ).

Αυξημένος τζίρος πραγματοποιούνταν σε Alpha Bank, Eurobank, T.T., Κύπρου, MIG και Αγροτική Τράπεζα.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ – Cosmote, που εφεξής θα αναφέρουμε από κοινού, ο τζίρος στο πρώτο ”χτύπημα” ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ, ενώ στις 11:15 προσέγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές εταιριών του ευρύτερου δημόσιου φορέα, για τον ΟΛΘ διαμορφώθηκε υψηλή τιμή στα 24,68, για να ισορροπήσει στη συνέχεια στα 24,32 ευρώ, στον δε ΟΛΠ υψηλή τιμή σημειώθηκε στα 19,56 ευρώ και στη συνέχεια ισορρόπησε στα 19,28 ευρώ.

Μετά τα πρώτα 45 - 50 λεπτά της συνεδρίασης θετική μεταβολή είχαν 140 μετοχές και αρνητική λιγότερες από 40.

Στην κορυφή των μετοχών με μεγαλύτερη απόδοση βρίσκονταν οι (υποτιμημένοι κατά την εκτίμησή μας) ΕΛΤΡΑΚ στα 6,48 ευρώ, Δούρος στο 1,55 ευρώ, ΕΥΑΘ στα 7,70 ευρώ, Επίλεκτος στο 0,84 ευρώ, Κρι Κρι στα 7,76 ευρώ, Νεώριον στα 2,04 ευρώ, Δρομέας στο 1,73 ευρώ, ΕΛΙΧΘ στο 1,60 ευρώ, Ιμπέριο στα 4,82 ευρώ, Centric στα 2,81 ευρώ και ακολουθούσε στα 5,56 ευρώ η Attica Συμμετοχών με ενίσχυση 2,21% της τιμής.

Δεδομένου ότι η μετοχή της Attica Συμμετοχών αντιδρούσε ισοδύναμα με τη θυγατρική της Blue Star, αναμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον την αποσαφήνιση της πρόθεσης επιχειρηματικών κύκλων για τις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα.

Σημειώνεται πως στην ΑΝΕΚ είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 60 και πλέον χιλιάδων τεμαχίων, μέχρι τα υψηλά των 2,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v