Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Οι πιθανοί κερδισμένοι των εκλογών

Το αποτέλεσμα των εκλογών δικαιώνει με μια πρώτη ματιά όσους έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές του ΟΤΕ το προηγούμενο διάστημα. Το ερώτημα πλέον είναι αν τα λόγια του πρωθυπουργού περί ταχείας προώθησης των μεταρρυθμίσεων θα γίνουν πράξη και ποιες μετοχές μπορεί να επωφεληθούν.

Σοφοκλέους: Οι πιθανοί κερδισμένοι των εκλογών
Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τελικά την αρχή που θέλει να τις κερδίζει το κόμμα το οποίο προηγείται στην παράσταση νίκης, έχει τον πιο δημοφιλή αρχηγό και είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι ομάδες risk management των ιντερνετικών εταιριών στοιχημάτων που έδιναν εδώ και καιρό πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης στη Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Σ’ όλα αυτά είχαμε αναφερθεί προ καιρού με αφορμή το θέμα των ελληνικών εκλογών και των εκθέσεων των ξένων οίκων που η ομάδα διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ ανήγαγε σε μείζον ζήτημα συνωμοσίας.

Κι όλα αυτά όταν όλοι όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις συμφωνούν ότι άλλο οι διαπροσωπικές σχέσεις και τα μπόνους των στελεχών για τις δουλειές που παίρνουν από το Δημόσιο κι άλλο οι ανύπαρκτες μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Όμως, από άτομα του παρελθόντος που ούτε λίγο ούτε πολύ θεώρησαν περίπου ως εθνική προδοσία την όντως ακριβή εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, η οποία όμως αντιπροσωπεύει ήδη το 1/3 περίπου των καθαρών κερδών του ομίλου της Εθνικής, δεν θα έπρεπε να περιμένει κανείς εξυπνότερη αντιπολίτευση.

Αναμφισβήτητα, η νίκη της Ν.Δ., που προέβαλλε εαυτόν ως τον πολιτικό φορέα των μεταρρυθμίσεων με έναν εκ των βασικών εκφραστών τους, τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, να ανεβαίνει υψηλότερα στην Α΄ Αθήνας σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δημιουργεί θετικές προσδοκίες στην αγορά.

Όμως, η σημερινή κυβέρνηση θα έχει 153 ή 154 το πολύ βουλευτές στο νέο Κοινοβούλιο και θα βρει απέναντί της μια ενισχυμένη αντιπολίτευση μικρών κομμάτων που έχουν κάνει σημαία τους το στοπ στις μεταρρυθμίσεις.

Είναι εύλογο λοιπόν να αναρωτιέται κανείς αν αυτή τη φορά θα επιδείξει μεγαλύτερη τόλμη σε σχέση με εκείνη που επέδειξε τα προηγούμενα τριάμιση χρόνια, αν και τώρα δεν υπάρχουν ούτε δημοσιονομική απογραφή ούτε Ολυμπιάδα.

Στη Σοφοκλέους, οι προσδοκίες αντανακλώνται ήδη στη μετοχή του ΟΤΕ για τον οποίο έχει ξεκαθαριστεί ότι θα επιδιωχτεί να εξευρεθεί ξένος στρατηγικός επενδυτής.

Επίσης, είναι πιθανό αυτή τη φορά η πολιτική ηγεσία να δώσει το ”πράσινο φως” για να ενεργοποιήσει ο κ. Βουρλούμης το σχέδιο να έρθουν ΟΤΕ και Cosmote εις σάρκα μίαν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ΔΕΗ, της οποίας η διοίκηση υπό τον κ. Τάκη Αθανασόπουλο αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή της εστιάζεται στο όνομα του νέου υπουργού Ανάπτυξης.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός κ. Σιούφας πιθανόν θα είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής και δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί από τους υπέρμαχους των μεταρρυθμίσεων, π.χ. κ. Αλογοσκούφης, θα ήθελαν να έβλεπαν στη θέση του τον υφυπουργό κ. Γιάννη Παπαθανασίου, που δοκιμάζεται όμως στη Β΄ περιφέρεια της Αθήνας.

Αν ο κ. Παπαθανασίου γίνει τελικά υπουργός Ανάπτυξης, πολλά απ’ αυτά που η αγορά θεωρεί δύσκολο να αλλάξουν, π.χ. ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Πυρκάλ κ.λπ., πιθανόν να πάρουν τον δρόμο τους.

Ένα άλλο ανοιχτό μέτωπο είναι τα λιμάνια και η ΕΥΔΑΠ. Για την τύχη των λιμανιών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα επιλέξει η κυβέρνηση, αν και για τις δυο εισηγμένες εταιρίες πιθανόν να υπάρξει περαιτέρω μετοχοποίηση και πιθανή συνεργασία με ξένη εταιρία.

Όσον αφορά στην ΕΥΔΑΠ, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν περιμένουν να αλλάξουν πολλά πράγματα όσο υπάγεται πολιτικά στον κ. Σουφλιά.

Ωφελημένες θα μπορούσαν να βγουν κι άλλες ιδιωτικές εταιρίες που εμπλέκονται σε ”παγωμένα” ντιλ λόγω εκλογών, από τον κλάδο της ακτοπλοΐας και των τραπεζών.

Ασφαλώς δεν θα πρέπει να τρέφουμε φρούδες ελπίδες. Η τύχη της Σοφοκλέους συναρτάται άμεσα προς την πορεία των ξένων αγορών. Παρ’ όλα αυτά τυχόν επιβεβαίωση των προσδοκιών για μεταρρυθμίσεις σε εταιρικό και μακροοικονομικό επίπεδο θα τη βοηθούσαν να υπεραποδώσει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v