Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνουμε σε... ενδιαφέρουσα εβδομάδα

Μία παράμετρος, η εγχώρια, που αφορούσε στο εκλογικό αποτέλεσμα, κλείνει θετικά για την αγορά μας. Η εβδομάδα, όμως, προμηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς στις ξένες αγορές το κλίμα και η διάθεση παραμένουν ευμετάβλητα, ασταθή, κρύβοντας αρκετές ευκαιρίες αλλά και πολλούς κινδύνους. Σίγουρα δεν θα πλήξουμε.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία θετική, μία ουδέτερη και μία αρνητική παράμετρος καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά μας.

Η θετική αφορά στην αυτoδύναμη επανεκλογή του κυβερνώντος κόμματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, κυρίως γι’ αυτούς που κινούνται με ορίζοντα λίγων συνεδριάσεων.

Η ουδέτερη αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης της αγγλικής Northern Rock, με ό,τι αυτό μπορεί να καταδεικνύει όχι μόνο για την αγγλική αγορά αλλά για το... σύστημα.

Η αρνητική παράμετρος αφορά στη διάρκεια και στην ένταση των παρενεργειών τις οποίες δημιουργεί διεθνώς το πρόβλημα στη... στεγαστική πίστη.

Θα μπορούσε να υπάρχει, όμως... στοιχηματισμός χωρίς μπαλαντέρ; Και βέβαια όχι.

Κατά την εκτίμησή μας, ο παράγοντας που θα μπορούσε να επιδράσει καταλυτικά σε αυτή τη φάση αφορά στα επιτόκια και στα αποτελέσματα 4 μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

Εάν τα αποτελέσματά τους είναι κατά τι καλύτερα από αυτά που έχουν προβλεφθεί από τους Αμερικανούς αναλυτές, τότε θα μπορούσαμε να προσχωρήσουμε στο στρατόπεδο των αισιόδοξων, οι οποίοι προσβλέπουν σε βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση.

Όλα αυτά, όμως, θα τρέχουν μέσα στην εβδομάδα, κάτι που κατά την εκτίμησή μας θα συντηρήσει στα ύψη τη μεταβλητότητα, την αστάθεια, τις έντονες διακυμάνσεις, το καθημερινό κυνήγι της υπεραξίας.

Στα καθ’ ημάς, πέρα από τη μετεκλογική αντίδραση, που σε κάποιο βαθμό έχει προεξοφληθεί από τους γρήγορους παίκτες, θα εμμείνουμε στην εκτίμησή μας ότι μεσοπρόθεσμα Εθνική και Alpha Bank παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ειδικότερα η δεύτερη για λογαριασμό ορισμένων ξένων επενδυτικών κύκλων.

Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση, θέλουμε να πιστεύουμε πως επιτέλους θα προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης των δύο λιμενικών φορέων, με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Από αυτήν την άποψη, το... στοίχημα κλείνει περισσότερο υπέρ του ΟΛΘ και ακολούθως του Πειραιά.

Μεσοπρόθεσμα η αγορά παίζει ακόμη 2-3 στοιχήματα.

Το ένα αφορά στις τηλεπικοινωνίες με επίκεντρο τον ΟΤΕ, όπου η εν δυνάμει προσφορά έχει εξασφαλισμένο, δεδομένο αγοραστή.

Επιπρόσθετα, επενδυτικοί κύκλοι θεωρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο απορρόφησης της Cosmote από τον Οργανισμό.

Εκ των πραγμάτων, όμως, ανοίγει και το ενεργειακό μέτωπο, με τη ΔΕΗ να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ ξεκινά η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη ΘΙΣΒΗ (από τις Edison με 65% και Βιοχάλκο, ΕΛΤΕΧ).

Στα επιμέρους, οι Αφοί Σαράντη πώλησαν 255.000 μετοχές στα 10,54 ευρώ, η σημαντική υποχώρηση της Autohellas τη φέρνει και πάλι σε ελκυστικό επίπεδο αποτίμησης, η Lavipharm προειδοποιεί για μειωμένο κύκλο εργασιών 12 εκατ. ευρώ, δηλώνει, όμως, επίσημα πως έπειτα από 2 μήνες θα κυκλοφορήσει το διαδερμικό φάρμακο στην αμερικανική αγορά, ενώ στα ΕΛΠΕ συνεχίζονται ο δανεισμός τίτλων και οι ”πωλήσεις” στη μετοχή της εταιρίας.

Από τον κλάδο ποτών η 3E επισημοποιεί την πρόθεσή της για διανομή μίας δωρεάν για κάθε δύο παλαιές μετοχές, ενώ από τον ευρύτερο τομέα των μεταφορών δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η μετεγγραφή της κ. Ειρήνης Λεράκη από την Πρόοδο στο νέο σχήμα της Imperio – Argo.

Το όνομα μπορεί να μη λέει και πολλά στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, στον κλάδο όμως είναι ίσως το κορυφαίο, με πλούσιο πελατολόγιο, άριστη γνώση του χώρου και ισχυρές διασυνδέσεις στις διεθνείς αγορές.

Η μεταγραφή της από την Πρόοδο (που σημειωτέον έχει εξαγοραστεί από τον γερμανοελβετικό μεταφορικό κολοσσό Kuehne Nagel) στην Ιμπέριο αποτελεί την έκπληξη της περιόδου.

Η Πρόοδος είναι ο μεγαλύτερος όμιλος του κλάδου στη χώρα μας, με κύκλο εργασιών κοντά στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ το ελληνικό σχήμα με τη μεταγραφή της κ. Ε. Λεράκη στοχεύει ξεκάθαρα στη 2η θέση και σε έναν κύκλο εργασιών της τάξεως των 50-55 εκατ. ευρώ.

Σημείωση: Πέρα από τις όποιες δυσκολίες υποχρέωσαν τη διοίκηση της Lavipharm να προχωρήσει στη μετάθεση της κυκλοφορίας του διαδερμικού φαρμάκου, χρήζει μνείας η δημόσια θέση την οποία λαμβάνει η εισηγμένη (ως οφείλουν άλλωστε οι εισηγμένες) να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και μάλιστα μεσούσης της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Μία κίνηση την οποία προσωπικά θεωρούμε... εξηγημένη και συνάδουσα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εισηγμένων απέναντι στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v