Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη από φως, αναψυκτικά και τηλέφωνα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κράτησε ούτε μία ολόκληρη συνεδρίαση. Εντυπωσιακά κέρδη για Cosmote (+7,5%), ΔΕΗ (+6%). Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Coca Cola.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων και σημαντικών διακυμάνσεων η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδος, αλλά και μετά την εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου, όπου ο αρχικός ”ενθουσιασμός” που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα και η έστω με οριακή πλειοψηφία αυτοδυναμία της κυβέρνησης δεν κράτησε πολύ, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι μπορεί μετεκλογικά η Σοφοκλέους να έχει ένα ρίσκο λιγότερο να αντιμετωπίσει όμως ο πρώτος λόγος παραμένει σαφέστατα στο διεθνές κλίμα.

Φως και τηλέφωνα έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να εξασφαλίσουν το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, που κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος 60 μονάδων, ενώ αξιοπρόσεχτος ήταν και ο τζίρος, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που το ανοδικό ξεκίνημα το εξέλαβαν σαν σημαντική ευκαιρία ρευστοποιήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της μικτής αξίας συναλλαγών αντιστοιχεί μόλις σε τρεις μετοχές και συγκεκριμένα σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Εθνική, παρά ταύτα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση το κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό τόσο όσον αφορά τις ημερήσιες διακυμάνσεις όσο και σε ότι αφορά τον όγκο συναλλαγών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο αυτός παραμένει υψηλότερα από τις 2.580 μονάδες δείχνει να έχει αυξημένες πιθανότητες το σενάριο για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.607-2.610, 2.616-2.619 και 2.627 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2.627 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.635, 2.670 και αν βοηθήσει το διεθνές κλίμα και 2.706 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Cosmote (+7,5%), ΔΕΗ (+6%) και ΟΤΕ (+2,53%), ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της Coca Cola.

Από εκεί και πέρα κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για την Αγροτική, αξιοσημείωτα κέρδη για Εμπορική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Intralot και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εθνικής και Ελληνικών Πετρελαίων.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες σε Κύπρου, Πειραιώς και αρνητική μεταβολή για MPB, Alpha Bank, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, έφτασε μέχρι τις 4.916,05 μονάδες, από εκεί και πέρα περίπου μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση (που προς στιγμήν αφαίρεσε και το θετικό πρόσημο) μέχρι τις 4.856,18 μονάδες και εκ νέου ανοδική κίνηση που βοηθούμενη και από τις δημοπρασίες έδωσε κλείσιμο στις 4.892,97 μονάδες, με κέρδη 0,64%, ενώ από τον τζίρο που προσέγγισε τα 450 εκατ. ευρώ τα 101,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ξεκίνησε υπέρ των τίτλων με θετικό πρόσημο για να αλλάξει σημαντικά στην συνέχεια και να βρεθεί σε τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 135 πτωτικών η σχέση ανοδικών – πτωτικών τίτλων, ενώ 13 μετοχές κατέγραψαν κέρδη από 4% έως 8,11%.

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν η κινητικότητα στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών και κυρίως σε Αγροτική Ασφαλιστική και Εθνική Ασφαλιστική, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης με ανοιχτές εντολές αγορών για την ΕΥΑΘ, ενώ αξιοσημείωτη κινητικότητα παρατηρήθηκε σε Κέκρωπα, Επίλεκτο, Rilken, Δούρο και λίγες ακόμα μετοχές.

Συμπερασματικά και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, η εικόνα παραμένει νεφελώδης και άμεσα εξαρτημένη από τις διαθέσεις των διεθνών αγορών, ενώ το επικείμενο την Παρασκευή triple witch δυσκολεύει ακόμα περισσότερο κάθε πρόβλεψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v