Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόχλευση στους ”μικρομεσαίους”

Απόλυτα ισορροπημένη η εικόνα της ελληνικής αγοράς. Στοιχείο που χρήζει αναφοράς και προσοχής, εάν και εφόσον δεν επιβαρυνθεί το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια τις επόμενες ημέρες, είναι η συνολικότερη μόχλευση που παρατηρείται για ένα ευρύ μέρος του ”μικρομεσαίου χώρου”. Ενός χώρου που χρωστάει μία... απάντηση στο ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πιο ψύχραιμη και λογικότερη για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται η Αθήνα από τη Φρανκφούρτη.

Χωρίς εξάρσεις και μεταβολές όπως αυτές του DAX τις τελευταίες ημέρες, δίνεται η εντύπωση πως το παιχνίδι στο Χ.Α. ελέγχεται.

Εάν μάλιστα σήμερα, λόγω παραγώγων, δεν έχουμε θεαματικές μεταβολές στη διακύμανση των βασικών δεικτών, τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός.

Εάν μάλιστα από την ερχόμενη εβδομάδα το κλίμα στις ξένες αγορές δεν μεταβληθεί δραματικά, τότε φαίνεται πως στην ελληνική αγορά το πάνω χέρι θα έχουν σαφώς πιο ξεκάθαρα οι αγοραστές.

Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή, του θετικού ενδεχομένου, έχουμε την εκτίμηση πως το παιχνίδι θα αφορά περισσότερο στον ”μικρομεσαίο χώρο”.

Κατά την εκτίμησή μας, αυτή η ευρύτατη ομάδα μετοχών χρωστά μία... απάντηση στο ταμπλό.

Μένει βέβαια να έχουμε περισσότερες ενδείξεις όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, κάτι που όπως φαίνεται θα είναι ευκρινέστερο στις αρχές της εβδομάδας.

Προς ώρας, οι βασικοί δείκτες διαμορφώνονται, θα έλεγε κάποιος, αρμονικά, σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από ”στηρίξεις”, με τον ”20άρη” στις 2.650 μονάδες, τον Γενικό λίγο υψηλότερα των 4.980 μ. και με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,3% για τους MID-40 και SC-80.

Από τον FTSE-20 ξεχωρίζουν η Eurobank στα 25,30 ευρώ (1,20 ευρώ), ο Τιτάνας στα 35,58 ευρώ (0,8%), ο ΟΠΑΠ (26,40 ευρώ), η Cosnote (23,70 ευρώ) και η ΔΕΗ (24,60 ευρώ).

Στην Εθνική οι εντολές πώλησης – αγοράς, χωρίς ιδιαίτερη πίεση, συντηρούν τη μετοχή υψηλότερα των 44 ευρώ (-0,4%).

Οι συναλλαγές μάλλον μέτριες για μία τέτοια ημέρα (στα περίπου 37 εκατ. ευρώ) και ύστερα από 35 - 40 λεπτά συνεδρίασης.

Με βάση τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή, θεωρούμε πως ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση των περισσότερων μετοχών θυγατρικών της Βιοχάλκο (ΕΤΕΜ στα 2,84 ευρώ, ΕΛΒΑΛ στα 3,88 ευρώ, Χαλκόρ στα 4,24 ευρώ).

Επίσης, της Unibrain στα 4,22 ευρώ, της Τρ. Αττικής στα 4,24 ευρώ, του Everest στα 2,47 ευρώ, του Σαράντη στα 11,50 ευρώ, του Λιβάνη στα 2,06 ευρώ και αρκετών ακόμη τίτλων όπως Αττικάτ, Multirama, Νewsphone, Σέλμαν και άλλων.

Στις 11:10 ο Γ.Δ. αντιδρούσε 0,22% υψηλότερα, ενώ το μέχρι τότε εύρος διακύμανσης βρισκόταν μεταξύ των 4.963 και 4.985 μονάδων.

Με ανοδική φορά διαμορφώνεται σταδιακά μετά τις 10:55, φτάνει στα υψηλά ημέρας και πιθανότατα τίθενται βάσεις για προσέγγιση ή και για υπέρβαση των 4.990 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v