Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κάθισαν” τζίρος και δείκτες

Περίπου αδιάφορη συνεδρίαση με το ΓΔ να μην επιχειρεί να αναμετρηθεί με τις 5.000 μονάδες, ενώ εντυπωσιακή καθίζηση παρουσίασε η μεικτή αξία συναλλαγών, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούν ότι η χθεσινή ανοδική κίνηση θεωρήθηκε σαν σημαντική ευκαιρία ρευστοποιήσεων. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για τη ΔΕΗ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οριακά χαμηλότερα έκλεισε ο γενικός δείκτης, εντυπωσιακά χαμηλότερα ”έκατσε” ο τζίρος, σε μια μάλλον αδιάφορη για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ συνεδρίαση, που διεξήχθη εν μέσω ελαφρώς αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν εξαιρετικά συγκρατημένοι, επισημαίνοντας τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου, το νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 1,4 δολάρια, το υψηλό 27 ετών για το χρυσό, και λόγω του αυριανού triple witching, αναμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, ελπίζοντας στην εξαγωγή ”ασφαλέστερων” συμπερασμάτων.

Ελαφρώς καλύτερη εικόνα σε μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, βοήθησε τις ανοδικές μετοχές έστω και προς το τέλος να περάσουν μπροστά από τις πτωτικές, όμως και σε αυτή ακόμη την περίπτωση, μεγάλο ζητούμενο παραμένει η διάρκεια.

Τεχνικά αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές τόσο για το γενικό δείκτη όσο και για τους FTSE και FTSE Mid 40, είναι αρνητικοί.

Ειδικότερα για το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ζητούμενο να μην υποχωρήσει σε κλείσιμο χαμηλότερα των 2.642 ή τουλάχιστον των 2.624 μονάδων προκειμένου να διατηρήσει ουδέτερη την εικόνα του και σχετικά αυξημένες πιθανότητες για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, που όμως δύσκολα θα φθάσει στο να ξεπεραστούν οι 2.690 μονάδες (Σε περίπτωση κλεισίματος υψηλότερα των 2.690 μονάδων, αναθεωρείται σημαντικά η εικόνα της βραχυπρόθεσμης τάσης).

Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στις 2.642, 2.624 και 2.609-2.600 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.600 μονάδων απαιτεί τουλάχιστον αυξημένα αντανακλαστικά.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακά στενό εύρος μόλις 22 μονάδων (χαμηλό ημέρας 4.964,01, υψηλό 4.986,1) και έκλεισε στις 4.972,34 μονάδες με απώλειες 0,13% ενώ ο τζίρος περίπου στο 50% της χθεσινής συνεδρίασης, έφτασε τα 338 εκατ. από τα οποία μάλιστα πρέπει να αφαιρεθούν τα 106,6, που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές και οι οποίες δεν αποκλείεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα καθώς πλησιάζει το τέλος του γ’ χρηματιστηριακού τριμήνου.

Μεικτή και σήμερα η εικόνα στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, όπου στην πλευρά των θετικών πρωταγωνιστών ξεχώρισαν οι: Βιοχάλκο με κέρδη μεγαλύτερα του 2% (αξιοπρόσεκτη κινητικότητα και στις θυγατρικές του ομίλου), αξιοσημείωτα κέρδη για Cosmote, Τιτάνα, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και απλά θετικό πρόσημο για ΔΕΗ (νέο ιστορικό υψηλό), Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Εμπορική, Κύπρου και Πειραιώς.

Αντίθετα, απώλειες που ξεπέρασαν το 4% για την Coca Cola, αξιοσημείωτες απώλειες και κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας για την Εθνική, επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot και ΟΠΑΠ και αρνητικό πρόσημο για Αγροτική, ΜΡΒ, Motor Oil και ΟΤΕ.

Περίπου η ίδια εικόνα και στην αγορά παραγώγων, όπου το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η σαφής μείωση των συναλλαγών, ενώ στη θεωρητική τους τιμή διαπραγματεύονται τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης λήξης Σεπτεμβρίου.

Όπως προαναφέρθηκε, λίγο πριν το τέλος οι ανοδικές μετοχές (131) πέρασαν μπροστά από τις πτωτικές (113) ενώ 10 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 4-9,09%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, κινητικότητα και σημαντικά ημερήσια κέρδη για τη Multirama, μια πρώτη αντίδραση από τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά για τη Betanet, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Yalco, συνέχισαν ανοδικά Χατζηιωάννου, Centric και Βαλκάν, η ανακοίνωση του βασικού μετόχου ότι θα καλύψει τα αδιάθετα στην αύξηση κεφαλαίου έδωσε ανοδική κίνηση στη Lavipharm, αξιοσημείωτα κέρδη και συναλλαγές για ΕΒΖ, Μέτκα και Καθημερινή, ενώ από το τραπεζικό ταμπλώ ξεχώρισε ο τίτλος της Τράπεζας Αττικής με την αγορά να εκτιμά σαν εξαιρετικά πιθανή την ιδιωτικοποίησή της μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v