Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση πέριξ των 5.000 μονάδων

Οι όποιες πιέσεις ασκήθηκαν σε μετοχές του 20άρη απορροφήθηκαν εύκολα και γρήγορα. Ο Γ.Δ. ισορρόπησε πέριξ των 4.975 μονάδων, με τη Eurobank να υπεραποδίδει και Πειραιώς, Cosmote να ακολουθούν. Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος σε μετοχές εταιριών του μικρομεσαίου χώρου, που αντιδρούν ανοδικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συγκρατημένα και ψύχραιμα, όπως αναμένονταν, κινούνται στα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης οι παίχτες.

Οι πρώτες πωλήσεις – αγορές που πραγματοποιήθηκαν δεν πίεσαν τον Γ.Δ. χαμηλότερα των 4.960 μονάδων, με αποτέλεσμα ο FTSE-20 να συντηρηθεί αρκετά υψηλότερα των 2.620 μονάδων.

Για τον συγκεκριμένο δείκτη να σημειωθεί, πως χαμηλότερη τιμή μέχρι τώρα καταγράφεται στις 2.641 μονάδες.

Δεδομένου ότι στην Εθνική οι πωλητές – αγοραστές δεν κινήθηκαν χαμηλότερα των 44,68 ευρώ και εν συνεχεία να ανεβαίνουν προς τα 44,90 ευρώ, φαίνεται πως η κατοχύρωση θέσεων επιχειρείται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και πίεση.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται στη μετοχή της Πειραιώς, καθώς από τα 25 φτάνει στα 25,20 ευρώ, ενώ μεγαλύτερη είναι η αντίδραση για τη Eurobank από τα 24,52 στα 24,80 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί προς τα 24,14 ευρώ, ενώ της Cosmote διαμορφώνεται πέριξ των 23,10 ευρώ.

Έτσι, ο Γ.Δ. περίπου στις 11:05 κυμαίνονταν στις 4.975 μονάδες, με τις συναλλαγές να φτάνουν στα 25 εκατ. ευρώ και μοιρασμένη τη σχέση μεταξύ ανοδικών – καθοδικών μετοχών.

Ισορροπημένες και οι συναλλαγές με τις περισσότερες να έχουν πραγματοποιηθεί στην Πειραιώς και να ακολουθούν Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, ενώ στη δεκάδα... παρεισφρύουν Μηχανική (κοινή και προνομιούχος), Lavipharm.

Όσον αφορά στη Μηχανική, αναφέρεται πως η διοίκηση αγόρασε έκταση 93 στρεμμάτων σε προάστιο της Σόφιας, όπου και θα κατασκευάσει οικιστικό συγκρότημα.

Το τίμημα ανήλθε στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Lavipharm αντιδρά μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης πως θα καλύψει τα τυχόν αδιάθετα από τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.

Αυξημένες συναλλαγές, όμως, πραγματοποιούνται και στη μετοχή της Μέτκα, που αργά ή γρήγορα θα μπει στο… ενεργειακό παιχνίδι με το ενδιαφέρον κυρίως ξένων διαχειριστών να παραμένει ζεστό για μετοχές επιχειρήσεων του κλάδου.

Για τη μετοχή της Βιομηχανίας Ζάχαρης μερίδα παιχτών προεξοφλεί την επίσπευση των σχεδιασμών για τη μονάδα της βιοαιθανόλης.

Η ουσία είναι πως ο νέος υπουργός Γεωργίας γνωρίζει καλά το αντικείμενο, έχει λόγους… εντοπιότητας να κινηθεί δραστήρια σε μία κατεύθυνση που διευκολύνει και τη μητρική Αγροτική Τράπεζα.

Από πλευράς απόδοσης, βάσει τις συναλλαγές των πρώτων 35-40 λεπτών ξεχώριζαν Yalco στα 2,48 ευρώ, Καράτζης στα 2,50 ευρώ, Lavipharm στα 3,38 ευρώ, Αlco στα 1,39 ευρώ, Αττικής στα 3,98 ευρώ, Newsphone στα 1,28 ευρώ, FG Europe στα 1,86 ευρώ, ΕΛΒΑΛ στα 3,64 ευρώ, Βαλκάν στα 3,72 ευρώ.

Σε όλες αυτές τις μετοχές που αναφέρονται, με απόδοση μεγαλύτερης του 2%, θα πρέπει να προσεχθεί πως η αντίδραση πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές.

Στοιχείο που διαφοροποιεί την αντίδραση μίας ομάδας μετοχών αυτής της κατηγορίας, σε σχέση με τη μάλλον επιφυλακτική στάση που κράτησαν χθες αρκετοί ενεργοί παίχτες, οι οποίοι κινούνται στον μικρομεσαίο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v