Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα επιτόκια και ο φόβος της ύφεσης

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Έτσι και η μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed, παρά το γεγονός ότι χαροποίησε τις αγορές, ενδέχεται να αποδειχτεί αρνητικό προμήνυμα γι’ αυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Tα επιτόκια και ο φόβος της ύφεσης
H μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed στο 4,75% από 5,25% προκάλεσε ενθουσιασμό στις χρηματιστηριακές αγορές που βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ.

Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση από τη στιγμή που η αισιόδοξη άποψη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι η κυρίαρχη και δεν ασπάζονται τη θέση ότι η μείωση του επιτοκίου Fed Funds Rate ήρθε καθυστερημένα.



Αυτό επιβεβαιώνουν επίσης οι έρευνες αγοράς που έχουν γίνει.

Είτε πρόκειται για την τελευταία έρευνα της Merrill Lynch που έγινε ανάμεσα σε διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων ανά τον κόσμο είτε για την έρευνα Blue Chip των ανθρώπων που ειδικεύονται στις προβλέψεις, όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό;

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα μπει σε ύφεση.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη των επιχειρήσεων την επόμενη χρονιά δεν ενσωματώνουν αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτό είναι ολίγον ανησυχητικό, γιατί το παρελθόν δείχνει ότι οι αναλυτές δεν είναι καλοί στο να προβλέπουν το γύρισμα ενός οικονομικού κύκλου (turning point) και να προβαίνουν σε ανάλογες εκτιμήσεις για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Πράγματι.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν τα κέρδη ανά μετοχή του αμερικανικού δείκτη S&P 500 να αυξάνονται 11% στα 105 δολάρια το 2008. Αυτό σημαίνει ότι το Ρ/Ε του S&P 500 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη της επόμενης χρονιάς διαμορφώνεται σε 14,5 περίπου.

Όμως, η Ιστορία δείχνει ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων υποχωρούν 23% κατά μέσο όρο σε περίοδο μιας κλασικής οικονομικής ύφεσης. Σ’ αυτή την περίπτωση τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα διαμορφώνονταν στα 80 δολάρια και το Ρ/Ε σε 19 φορές περίπου τα κέρδη του 2008.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το χαμηλότερο επίπεδο Ρ/Ε του δείκτη S&P 500 είναι το 11 κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης τότε μπορεί να συνειδητοποιήσει για τι μέγεθος πτώσης μιλάμε.



Κοινώς, ο δείκτης S&P 500 θα έπεφτε κοντά στις 900 μονάδες έναντι 1.518 μονάδων περίπου σήμερα για να επαναληφθεί η Ιστορία.

Το παρελθόν δείχνει επίσης ότι οι μετοχές πιάνουν κορυφή 5 με 6 μήνες πριν η αμερικανική οικονομία μπει σε ύφεση.

Ο S&P 500 πιάνει επίσης πάτο 5 με 6 μήνες πριν η οικονομική ύφεση τελειώσει. Χρονικά, ο πάτος των μετοχών τοποθετείται περίπου στο μέσο της ύφεσης όταν η Fed έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Όμως, τα παραπάνω στοιχεία είναι σχετικά.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα επιτόκια του δολαρίου ήταν πολύ υψηλότερα στο παρελθόν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα όταν και ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος.



Αν δεχτούμε ότι ο S&P 500 έπιασε κορυφή τον Ιούλιο τότε η αμερικανική οικονομία θα μπει σε ύφεση προς το τέλος του 2007 με αρχές του 2008 και η ύφεση θα τελειώσει τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2008.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο S&P 500 θα πέσει στο χαμηλότερο σημείο του κύκλου τον Απρίλιο ή Μάιο του 2008 σύμφωνα με το παρελθόν.



Όλα αυτά όμως είναι ασκήσεις επί χάρτου και η υπόθεση της οικονομικής ύφεσης δεν τυγχάνει της αποδοχής της πλειονότητας των αναλυτών, διαχειριστών κ.ά.

Δεν σημαίνει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες εντάσσεται η Σοφοκλέους θα ακολουθήσουν ακριβώς το ίδιο μονοπάτι.

Το πιθανότερο είναι να υποχωρήσουν από τα τωρινά επίπεδα, χωρίς όμως η πτώση να είναι ανάλογου μεγέθους με αυτή των αμερικανικών μετοχών από τη στιγμή που η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιο εύρωστη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v