Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα (και) λόγω λήξης παραγώγων

Ιδιαίτερη, κυρίως λόγω της τριπλής λήξης παράγωγων προϊόντων διεθνώς, αλλά και στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση. Ζητούμενο η κατοχύρωση των κεκτημένων και εν συνεχεία οι όποιες κινήσεις με γνώμονα το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, τις εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την ιδέα της αβεβαιότητας -το έχουμε πάρει είδηση εδώ και εβδομάδες- θα πρέπει να συμβιβαστούμε, να εξοικειωθούμε μέχρι νεωτέρας.

Από αυτή την άποψη το... ετερόκλητο μίγμα ακριβότερου πετρελαίου, ασθενέστερου δολαρίου, πιέσεων στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και επιπτώσεων από την κρίση στη στεγαστική αγορά και τον περιορισμό της ρευστότητας μας κρατά σε εγρήγορση.

Για σήμερα, λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας, θα θεωρούσαμε απαραίτητη προϋπόθεση την κατοχύρωση των κεκτημένων.

Και από Δευτέρα βλέπουμε, αρκεί σήμερα να μην έχουμε θεαματικές μεταβολές που θα μπορούσε να προκαλέσει η λήξη ”παράγωγων προϊόντων”.

Θα επιχειρήσουμε να κινηθούμε πέρα από τη σημερινή συνεδρίαση, με ορίζοντα τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση, καθώς οι επενδυτικές τράπεζες ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους, ενώ για το Χ.Α. έχουν αρχίσει οι πρώτες εκτιμήσεις, με βάση τα μεγέθη γ’ τριμήνου.

Χρήζει αναφοράς η προσέγγιση που επιχειρείται από τον Γ. Α. Σαββάκη στο θέμα του ”FT-20: Μαξιλάρι το εξάμηνο για τα κέρδη 2007”, που αναδημοσιεύεται από το φύλλο 495 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”.

Βραχυπρόθεσμα, αποτελεί κοινή εκτίμηση πως δίνεται μία χρυσή ευκαιρία στο οικονομικό επιτελείο να ανοίξει το κεφάλαιο ιδιωτικοποίησης, χρησιμοποιώντας ως αιχμή την Τρ. Αττικής.

Από αυτή την άποψη και βραχυπρόθεσμα θεωρείται... θεμιτή η μόχλευση της μετοχής, ακόμη και αν αυτή επιχειρείται με κερδοσκοπική διάθεση.

Μεσοπρόθεσμα, επιμένουμε πως το στοίχημα παίζεται στις εξελίξεις σε ΟΤΕ - Cosmote και αμέσως μετά στη ΔΕΗ.

Για τους ΟΤΕ - Cosmote το παρασκήνιο είναι πλούσιο και αρκούντως ενδιαφέρον, με τον όμιλο της Marfin εκ θέσεως να έχει τον πρώτο λόγο.

Μένει να δούμε εάν οι εξελίξεις στον Οργανισμό μπορούν να προσελκύσουν το στρατηγικό ενδιαφέρον επιχειρηματικού παράγοντα ή ομίλου, γνώστη των τηλεπικοινωνιών.

Μέσω της ΔΕΗ ανοίγει ο ευρύτερος χώρος της ενέργειας, με την Τέρνα Ενεργειακή να λαμβάνει χθες το ”πράσινο φως” για είσοδο στο Χ.Α.

Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για καλώδια (κάθε χρήσης) θα επιμέναμε πως οι ελληνικές εταιρίες με άριστης ποιότητας προϊόντα κερδίζουν συνεχώς μερίδια στις ξένες αγορές και κατά την εκτίμησή μας αξίζουν καλύτερη αποτίμηση στο ταμπλό.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, οι τελευταίες τοποθετήσεις στη μετοχή των Folli Follie φαίνεται πως πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προεξόφλησης επέκτασης της ελληνικής πολυεθνικής στη ρωσική αγορά.

Και -μεταξύ μας- δεν είναι δα και λίγο να ανοίγεις κατάστημα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο Gum στην περίφημη Κόκκινη Πλατεία.

Όπως δεν είναι τυχαίο το ότι μέσα Οκτωβρίου γίνονται τα επίσημα εγκαίνια της παραγωγικής μονάδας της Frigoglass στην Κίνα.

Με τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών να κάνουν λόγο για υψηλότατη ζήτηση αναψυκτικών, Coca Cola και φυσικού κρύου τσαγιού εν όψει και της Ολυμπιάδας του Πεκίνου.

Η διάθεση μειοψηφικού ποσοστού, 2%, της Creta Farm εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της διασποράς της εταιρίας.

Η μεταβίβαση των 578.000 μετοχών πραγματοποιήθηκε στα 7 ευρώ.

Στην Betanet αναβλήθηκε η Γ.Σ. με θέμα την ΑΜΚ, που θα έδινε πιθανόν απαντήσεις σε ορισμένα εύλογα ερωτήματα για τη θέση της εταιρίας.

Η κίνηση του Σαράντη να αναθεωρήσει τον τρόπο επέκτασής του στις ξένες αγορές κλείνοντας χθες συμφωνία στην Τουρκία για προώθηση των προϊόντων του δικαιολογεί την ανοδική φορά της μετοχής.

Τέλος, μετοχές εταιριών όπως οι Yalco, Multirama, ΕΛΒΑΛ, Moda Bagno και ορισμένες ακόμη ενδέχεται να χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής στο... ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v