Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H επόμενη μέρα του Τ.Τ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι μαγαζί γωνία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Τσουπίδη απασχολεί όλους τους τραπεζίτες και την αγορά γενικότερα.

H επόμενη μέρα του Τ.Τ.
Περίπου 16 μήνες από τότε που έκανε το ντεμπούτο του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αντιμετωπίζει το πρώτο μεγάλο τεστ ηγεσίας από το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί το μέλλον του.

Η παραίτηση Τσουπίδη δεν ήταν ασφαλώς κεραυνός εν αιθρία.

Είχε προηγηθεί μια περίοδος αρνητικών δημοσιευμάτων στον Τύπο για τη θέση του στη συμβουλευτική επιτροπή ενός real estate Fund για την Ανατολική Ευρώπη, εισηγμένου στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, που είχε ιδρύσει η ΝΑΜ του κ. Παπαμαρκάκη.

Ακολούθησαν άλλα δημοσιεύματα περί ”τρύπας” στον προϋπολογισμό του Τ.Τ. που αποδείχτηκε ότι δεν είχαν βάση και τέλος οι επενδύσεις σε προϊόντα CDOs εκ των οποίων κάπου 50 εκατ. ευρώ σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια.

Το γεγονός ότι τα τελευταία ήταν υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ΑΑΑ και όχι στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου ήταν ψιλά γράμματα σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι είναι το CDO και οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι στην ημερήσια διάταξη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Δημόσιο που είχε επιλέξει παλαιότερα τον κ. Τσουπίδη, καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, επιλέγοντας μια νέα διοίκηση που θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία στο ίδιο και στους υπόλοιπους μετόχους του Τ.Τ.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 33% περίπου των μετόχων του Τ.Τ. είναι ξένοι, το 22% Έλληνες, ενώ το υπόλοιπο 45% ελέγχει άμεσα και έμμεσα (ΕΛΤΑ) το ελληνικό δημόσιο, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ήθελε να πουλήσει σε εύθετο χρόνο ένα επιπρόσθετο 10% του Τ.Τ. μέσω placement.

Είναι λοιπόν προς το συμφέρον του Δημοσίου να διασφαλίσει μια ικανή ηγεσία για το Τ.Τ., που με τη σειρά της θα πρέπει να πείσει την αγορά μέσω των οικονομικών αποτελεσμάτων και των πρωτοβουλιών της ότι η τράπεζα αξίζει μια υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος.

Η άλλη πλευρά είναι το δέλεαρ των 700 - 1.000 προσλήψεων στις οποίες αναμένεται να προβεί το Τ.Τ. τους επόμενους μήνες και η ανάγκη η νέα ηγεσία να είναι περισσότερο υπάκουη στα κελεύσματα της κυβέρνησης και λιγότερο στα κελεύσματα της χρηστής διαχείρισης και της αγοράς.

Aν λοιπόν επιλεγεί μια κομματική ηγεσία για να φέρει σε πέρας αυτό το έργο και άλλα, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν αναταράξεις στο εσωτερικό του Τ.Τ. που θα αυτοτροφοδοτούνται από τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να τονώσει τη μετοχή του Τ.Τ. θα ήταν η προοπτική της πώλησής του σε άλλη τράπεζα μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Η μεγάλη καταθετική βάση του Τ.Τ. και η ανάγκη χρηματοδότησης με φθηνό χρήμα του υψηλού ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων που έχουν άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες σημαίνει ότι τουλάχιστον οι τελευταίες θα έδειχναν ενδιαφέρον.

Αυτό το σενάριο δεν πρόκειται ασφαλώς να ξεδιπλωθεί άμεσα αλλά αφού έχει διαπιστωθεί προηγουμένως το αδιέξοδο στο Τ.Τ., κάτι που κανείς άλλος, εκτός πιθανόν των υποψήφιων μνηστήρων, δεν εύχεται.

Φυσικά, υπάρχει η τρίτη λύση που μπορούσε να υλοποιηθεί είτε από μια ανταγωνιστική είτε από μια κομματική ηγεσία αν έχει τις ευλογίες του Δημοσίου.

Πρόκειται για την είσοδο ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού τραπεζικού οργανισμού ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ.

Στη σημερινή εποχή αυτό πρακτικά σημαίνει έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου και ανάληψη του μάνατζμεντ του Τ.Τ.

Όποια κι αν είναι η νέα ηγεσία που θα επιλέξει το Δημόσιο για το Τ.Τ., το σίγουρο είναι ότι θα σημαδέψει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για πάντα.

Γι’ αυτό και όλη η αγορά περιμένει με ανυπομονησία να πληροφορηθεί ποιος ή ποιοι θα είναι ο εκλεκτός/εκλεκτοί της νέας κυβέρνησης Καραμανλή, που ψηφίστηκε για να κάνει μεταρρυθμίσεις στην ηγεσία του Τ.Τ.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v