Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας τους ξένους...

Συνέχεια στην καλή διάθεση της προηγούμενης εβδομάδας αναζητείται πλέον στο χρηματιστήριό μας. Η αγορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τις ξένες, ωστόσο ορισμένα θέματα σχετίζονται και με τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου σε ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών και οικονομικής ουσίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με δεδομένα την αστάθεια, την αβεβαιότητα, την επιφύλαξη και τη συνεχή εναλλαγή τάσης στις ξένες αγορές είμαστε υποχρεωμένοι να πορευτούμε και αυτή την εβδομάδα. Το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέρει βελτιώθηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, καταρχήν όσον αφορά σε επίπεδο Γενικού και βασικών δεικτών.

Υπήρξε μια πρώτη αποτίμηση, θα έλεγε κάποιος, στη λογική προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος, των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, της ψήφου εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτικών οίκων.

Δεν είναι τυχαίο πως ΟΤΕ και ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο και του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος, με τη μετοχή μάλιστα της Επιχείρησης να ”γράφει” ιστορικά υψηλή τιμή.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, ο Γενικός Δείκτης μπορεί χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις να κινηθεί προς την περιοχή των 5.080-5.120 μονάδων. Θα πρόκειται όμως για μια κίνηση ”ουρά” της αντίδρασης των προηγούμενων ημερών και τίποτα περισσότερο.

Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μια φάση ”μόχλευσης” ενός μέρους του ”μικρομεσαίου χώρου”, όπου η τιμή αρκετών μετοχών υπολείπεται σημαντικά από τα υψηλά έτους.

Ένα μικρό ράλι στην περιφέρεια και στα μικρομεσαία είναι ανοιχτό, σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια πως το κλίμα διεθνώς δεν θα είναι χειρότερο από αυτό της προηγούμενης εβδομάδας.

Άλλωστε η εικόνα στα παράγωγα, μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν φαίνεται να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, παρά τη λογική κάλυψη θέσεων πώλησης που υπήρξε προς το τέλος της εβδομάδας.

Η αγορά ούτως ή άλλως τελεί σε φάση αναμονής των διοικητικών αλλαγών, καταρχήν, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν με τις… παραιτήσεις παραγόντων που άμεσα ή έμμεσα είχαν εμπλακεί στο θέμα των ομολόγων.

Η περίπτωση της Αττικής δείχνει πως μπορεί να αξιοποιηθεί και βραχυπρόθεσμα η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου για αλλαγές σε φορείς και επιχειρήσεις, όπου έχει ακόμα τον πρώτο λόγο.

Από αυτή την άποψη περιμένουμε την αποσαφήνιση των προθέσεων στην Αγροτική, ειδικότερα όσον αφορά στην πιθανότητα διάθεσης ενός ακόμα μειοψηφικού ποσοστού, αλλά και στη στρατηγική συμμετοχή της ΑΤΕ σε ΕΒΖ, ΕΥΔΑΠ και ΚΑΕ.

Εμμένουμε στην πάγια θέση μας πως ο μόνος δρόμος για την αναβάθμιση των δύο λιμενικών φορέων είναι η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ των εμπλεκομένων ώστε να προχωρήσουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Στον όμιλο Βιοχάλκο σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ”μόχλευση” που αναμέναμε μετά την ολοκλήρωση της διόρθωσης μετοχών θυγατρικών εταιριών.

Στον χώρο της ακτοπλοΐας οι περί την Ακτή Μιαούλη τελούν εδώ και εβδομάδες σε αναμονή, με την επιχειρηματική συμφωνία να μη δημοσιοποιείται ακόμη.

Στον ευρύτερο χώρο του εμπορίου φαίνεται πως μετοχές εταιριών όπως Sprider - Χατζηιωάννου, Yalco, ΕΛΓΕΚΑ, Multirama, Alsinco, Περσεύς, Microland, Βάρδας μπορεί να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επενδυτικών σχημάτων.

Σημείωση: Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση του ΟΤΕ που ”κατέβασε” άμεσα σχετικό διαφημιστικό της θυγατρικής Cosmofon (στα Σκόπια). Το σχετικό θέμα ανακινήθηκε και δημοσιοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των δικτυακών τόπων greekalert.com και press-gr.blogspot.com.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως για τη γειτονική χώρα ως… ”Μακεδονία” γίνονται εκτενείς αναφορές σε ιστοσελίδες αρκετών εισηγμένων με δραστηριότητα στην περιοχή. Και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, το ευαίσθητο αυτό θέμα αφορά κυρίως στις διοικήσεις τους. Για εκείνες όμως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφορά και σε άλλους.

Για ακόμα μία φορά, πάντως, συγχαρητήρια για τα αντανακλαστικά της διοίκησης του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v