Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 5.000 μετά από 42 συνεδριάσεις

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα που γύρισε το Γενικό Δείκτη 42 συνεδριάσεις πίσω και του χάρισε κλείσιμο υψηλότερα των 5.000 μονάδων. Το διευρυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έδωσε ικανοποιητική εικόνα σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό. Νέο ιστορικό υψηλό για ΔΕΗ, Sprider, Φουρλή και ΟΛΘ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Σαράντα μία συνεδριάσεις και τη σημερινή χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης προκειμένου να ξαναδεί κλείσιμο υψηλότερα από τις 5.000 μονάδες και μάλιστα αυτό το τελευταίο επετεύχθη σήμερα χωρίς ουσιαστικές βοήθειες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μάλιστα η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι διέφερε ουσιαστικά από τις αμέσως προηγούμενες κυρίως λόγω του διευρυμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και της αυξημένης κινητικότητας που παρατηρήθηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και που είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός τίτλων να καταγράψει αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη.

Η επαναδραστηριοποίηση των λεγόμενων περιφερειακών δυνάμεων αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας και δεν αποκλείεται στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον να ενταθεί, αν σε αυτό βεβαίως συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί προχωρημένες συζητήσεις και αν αποκατασταθούν οι ισορροπίες και η θετική ψυχολογία σταδιακά θα ”ξεπαγώσουν” φήμες αλλά και σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE θεωρείται θετικό το γεγονός ότι ο εν λόγω δείκτης παραμένει υψηλότερα από την στήριξη 2.655-2.650, κάτι που κρατάει ζωντανό το σενάριο για επαναπροσέγγιση των 2.680 και ίσως ίσως των 2.7100 μονάδων.

Αντίθετα, σε περίπτωση υποχώρησης και κλεισίματος χαμηλότερα των 2.650 μονάδων, η επόμενη στήριξη οριοθετείτε στις 2.625 μονάδες.

Από τις μετοχές του 20άρη, κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Intralot, ΟΤΕ, Αγροτική και Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ (νέο ιστορικό υψηλό), Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θετική μεταβολή για Εμπορική, MPB, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και ΟΠΑΠ, και αμετάβλητος ο τίτλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 1% μόνο για την Cosmote και απλά αρνητικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φτάνοντας σχετικά γρήγορα στις 5.011,34 μονάδες, σχεδόν κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 4.985,25 μονάδες (11:34) και από εκεί και πέρα σταθερή ανοδική αντίδραση με πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 5.030 μονάδων.

Μάλιστα ίσως αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 12:56 και μετά ο δείκτης κινήθηκε σε ένα εξαιρετικά στενός εύρος 10 μονάδων, μεταξύ 5.019 και 5.029 για να κλείσει τελικά στις 5.024,85 μονάδες, με κέρδη 0,57%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 598 εκατ. ευρώ και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές παραμένοντας εξαιρετικά αυξημένες στα 326,3 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά αδιάφορη η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων (ο Δεκέμβριος δείχνει να απέχει σημαντικά) με τους εκεί εμπλεκόμενους απλά να ακολουθούν την υποκείμενη και να διατηρούν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό δημιούργησε αν μη τι άλλο ικανοποιητική τελική εικόνα, με 185 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών και έδωσε τη δυνατότητα σε 22 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 5% έως 12,65%.

Όσον αφορά τις επιμέρους συναλλαγές, ασφαλώς χρίζει υποσημείωσης το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Sprider, Φουρλή, ΟΛΘ (πολύ κοντά στην καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού και το λιμάνι του Πειραιά), η ανακοίνωση του βασικού μετόχου ότι θα καλύψει τα αδιάθετα της αύξησης συνεχίζει να δίνει ανοδικό καύσιμο στην Lavipharm, υψηλά ημερήσια κέρδη για την Δομική Κρήτης, ενώ κινητικότητα που συνοδεύτηκε με αξιοπρόσεκτα κέρδη σε Q&R, Μηχανική, Ασπίς Πρόνοια, Δούρο, Dionic, ΕΛΒΕ, Κορρέ, ΑΕΓΕΚ, Βαλκάν και από το τραπεζικό ταμπλό Αττικής και Aspis Bank.

Συμπερασματικά και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αν δεν υπάρξουν εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις, το σενάριο για περαιτέρω κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δείχνει να κερδίζει πόντους, έστω και αν η κυλιόμενη ρευστότητα δώσει εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v