Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mικρής έκτασης διόρθωση ”δείχνουν” οι ξένοι

Το περιβάλλον στις ξένες αγορές παραπέμπει σε μικρής έκτασης διόρθωση, τουλάχιστον των βασικών δεικτών. Μετοχές-κλειδιά για τη βραχυπρόθεσμη τάση των FTSE-20, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ στον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο κινητικότητα παρατηρείται σε επιμέρους εταιρίες και εισηγμένες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Eλαφρώς πτωτική είναι η τάση στις ξένες αγορές, με τον S&P να υποχωρεί χθες το βράδυ κατά 0,53% και νωρίτερα σήμερα το πρωί ο DAX μέχρι και 0,43%.

Κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει την ούτως ή άλλως προσεχτική και μεθοδική διάθεση για σημαντικές αγορές στο ελληνικό χρηματιστήριο, ειδικότερα όσον αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά τις τελευταίες ημέρες πως το περιθώριο της όποιας ανοδικής αντίδρασης για τον Γ.Δ. περιορίζεται προς την περιοχή των 5.080 - 5.120 μονάδων.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, με πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτό που αναφέρεται στο σχετικό θέμα για την Continental Illinois Νorthern Rock, θα αρκούμασταν και με τα λιγότερα.

Δηλαδή με ελεγχόμενη διολίσθηση του FTSE-20 μέχρι την περιοχή των 2.605 - 2.620 μ. και με ψύχραιμη ”μόχλευση” σε μετοχές του μικρομεσαίου χώρου, όπου βέβαια συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE-20 υπάρχουν δύο... μεταβλητοί παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά στον ΟΤΕ, τις εξελίξεις και το πλούσιο παρασκήνιο στον Οργανισμό.

Ο δεύτερος αφορά στη ΔΕΗ και στο... γενναίο πρόστιμο που επέβαλε ο ΥΠΕΧΩΔΕ στην Επιχείρηση.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ, για τη συνάντηση των κ. Γ. Αλογοσκούφη – Α. Βγενόπουλου αρκετά αναφέρονται στο σχετικό θέμα, αν και εδώ το παρασκήνιο είναι αυτό που παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον.

Σε ένα άλλο σχετικό με τον Οργανισμό θέμα, αναφέρονται περισσότερα για ”νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Π. Βουρλούμη – Ευάγγ. Μαρτιγόπουλου”.

Όλα αυτά εκ των πραγμάτων καθιστούν τον ΟΤΕ όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως μεσοπρόθεσμα, ”τζόκερ” για τον FTSE-20.

Για τη ΔΕΗ, γνωρίζοντας τόσο το ισχυρό ενδιαφέρον ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων όσο και τη συμμετοχή που διαθέτουν στο ΜΚ της Επιχείρησης, θεωρούμε πως οι όποιες πιθανές πιέσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η Δημόσια Πρόταση της Εθνικής για την... πολύπαθη θυγατρική της Ασφαλιστική, αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως κατά πόσο η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της ΕΕΓΑ από το ταμπλό.

Από τις μετοχές εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που μετεκλογικά ”παίζουν” λόγω πιθανών μετοχοποιήσεων – αποκρατικοποιήσεων, εμμένουμε στους δύο λιμενικούς φορείς.

Αυτό κυρίως γιατί οι σχέσεις του κ. Γ. Βουλγαράκη με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη είναι άριστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπρόσθετα, ισχυροί εφοπλιστικοί κύκλοι, που έχουν ήδη λάβει θέση στο ΜΚ και των δύο οργανισμών, έχουν πάρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για τις δρομολογούμενες εξελίξεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο, εμμένουμε στην εκτίμησή μας πως στα μέσα ενημέρωσης παρατηρείται κινητικότητα που θα οδηγήσει σε δεύτερο βαθμό σε ανατροπές και σε αναδιάταξη δυνάμεων.

Και αν σε αυτή τη φάση δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των ΔΟΛ και Πήγασο, η συνέργια αυτή μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να κρύβει ακόμη και μετοχική σχέση μεταξύ των δύο εισηγμένων.

Θυγατρική της Intralot ανέλαβε ύστερα από διαγωνισμό τη διαχείριση της Λοταρίας στη Ν. Αφρική, ο Νηρέας προχωρά σε ΑΜΚ ή στην έκδοση Ομολογιακού για τη χρηματοδότηση ποσοστών της Kego και της νορβηγικής Marine Farms, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στον Καλπίνη, όπου προγραμματίζεται η διάθεση ενός ποσοστού της τάξεως του 10% σε θεσμικούς και σε γερμανικό όμιλο (χαλυβουργίας), με τον οποίο ούτως ή άλλως συνεργάζεται η εισηγμένη.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, μεθοδική εκτιμάται η κίνηση στο ταμπλό των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, η αντίδραση της Βαλκάν, οι αυξημένες συναλλαγές στο Everest, η χθεσινή αντίδραση της ΕΛΒΕ, ο υποτιμημένος, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, Αστήρ, η κινητικότητα της Altec αλλά και η αντίδραση της Ασπίς Πρόνοια προς το 0,99 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v