Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι κρύβει η δημόσια πρόταση σε Εθνική Ασφαλιστική

Η προαιρετική δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά με premium του 23,08% περίπου της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει πίσω της στρατηγικούς λόγους που υπαγορεύονται από το τραπεζικό και ασφαλιστικό τοπίο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Tι κρύβει η δημόσια πρόταση σε Εθνική Ασφαλιστική
Η Εθνική Τράπεζα γνωστοποίησε χθες την προαιρετική δημόσια πρότασή της για την απόκτηση στα 5,5 ευρώ του 23,08% της Εθνικής Ασφαλιστικής (ΕΕΓΑ) που δεν κατέχει.

Παρά τη χθεσινή άνοδο της μετοχής της ΕΕΓΑ κατά 3,86% στα 4,84 ευρώ, η τιμή υπολείπεται κατά 13,6% περίπου της τιμής των 5,5 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η τιμή της δημόσιας πρότασης υπολείπεται αρκετά των 6,70 ευρώ που ήταν η υψηλότερη τιμή της μετοχής της ΕΕΓΑ το τελευταίο 12μηνο.

Εκ πρώτης όψεως πολλοί θα ισχυριστούν ότι η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας γίνεται γιατί εκτιμά ότι τα οφέλη από την απόκτηση του 100% ει δυνατόν της ΕΕΓΑ είναι μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερα από το βραχυπρόθεσμο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει.

Έχουν δίκιο, όμως δεν είναι ο λόγος που ίσως φαντάζονται, κοινώς ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα βγάζει μεγάλα κέρδη στο μέλλον, τα οποία η Τράπεζα δεν θέλει να τα μοιράζεται με άλλους.

Από τη σκοπιά της Εθνικής Τράπεζας και ειδικότερα της αναδιάρθρωσης του ομίλου δεν έχει νόημα να υπάρχει μια θυγατρική εισηγμένη στο χρηματιστήριο με το ποσοστό σε ελεύθερη διασπορά στο 23% περίπου και εν υπνώσει το μεγαλύτερο διάστημα.

Όμως, ακόμη πιο σημαντικό θα ήταν να ανακοινώνει η θυγατρική μεγάλες ζημίες, οι οποίες θα είχαν αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο σ’ ολόκληρο τον ασφαλιστικό κλάδο και ιδίως στις εισηγμένες εταιρίες, με δεδομένο το μεγάλο μέγεθος της ΕΕΓΑ.

Οι ζημίες θα μπορούσαν να προέλθουν από τη συμμόρφωση της εταιρίας με τις απαιτήσεις των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, π.χ. αποθεματοποίηση για τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Ακόμη θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι οι ζημίες λόγω αποθεματοποίησης θα έθεταν θέμα αξιοπιστίας για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας τα προηγούμενα χρόνια.

Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να εξαγοράσει το 23,08% της ΕΕΓΑ της επιτρέπει να ανοίξει τη βεντάλια των επιλογών της.

Κατ’ αρχάς, είναι μια κίνηση πλήρως εναρμονισμένη με την αναδιάρθρωση του ομίλου της Εθνικής όπως έχει εκδηλωθεί στο παρελθόν με διαφόρους τρόπους, π.χ. πώληση ποσοστού στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, Atlantic Bank στη Νέα Υόρκη κ.λπ.

Δεύτερον και πιο σημαντικό, επιτρέπει στην Εθνική Τράπεζα να εξυγιάνει τη θυγατρική της χωρίς να προκαλέσει τους προαναφερθέντες κραδασμούς στην ίδια και στον κλάδο. Πλέον, οι ζημίες της ΕΕΓΑ δεν θα φαίνονται όπως πριν.



Αυτό επιτρέπει στην Εθνική Τράπεζα να την εξυγιάνει δρομολογώντας διάφορες εξελίξεις.

Αν η Εθνική θέλει να την πουλήσει σε κάποιον ξένο όμιλο που ενδιαφέρεται για την ΕΕΓΑ θα μπορέσει να το κάνει σε όποια τιμή θεωρηθεί εύλογη, χωρίς να ανησυχεί ότι η τιμή θα είναι αρκετά χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή όπως εάν ήταν εισηγμένη.

Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να ιδρύσει μια νέα, πιο ευέλικτη ασφαλιστική εταιρία που θα δραστηριοποιείται στον χώρο του bancassurance κατά τα πρότυπα άλλων ελληνικών τραπεζών, π.χ. Eurobank.

Στη νέα εταιρία θα μπορούσε να συνεισφέρει το χαρτοφυλάκιο ζωής της σημερινής ΕΕΓΑ, ενώ τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια (γενικές ασφάλειες) θα παρέμεναν στην παλιά ασφαλιστική εταιρία. Η τελευταία θα μπορούσε να πουληθεί σε κάποιον ξένο ενδιαφερόμενο κατά τα πρότυπα του Φοίνικα.

Επιπλέον, η νέα εταιρία, ελεύθερη βαρών, θα μπορούσε να συνάψει προϊοντική ή στρατηγική συμμαχία με μεγάλο ξένο ασφαλιστικό όμιλο, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της.

Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να επιδιώξει να εξαγοράσει το 23,08% της ΕΕΓΑ έχει νόημα και είναι συμβατή με το τοπίο που διαμορφώνεται στον ελληνικό τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, π.χ. ΑΧΑ στην Alpha Ασφαλιστική.

Αναμφισβήτητα, ο στόχος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι η εξυγίανση της ΕΕΓΑ με τον πιο ανώδυνο τρόπο και η μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους μετόχους της.

Όμως, όλα δείχνουν ότι η εξυγίανση θα φέρει εξελίξεις.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v