Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες ανόδου με βλέμμα στο εξωτερικό

Στο Χ.Α. οι διορατικοί και επίμονοι παίκτες προετοιμάζονταν εμφανώς τις τελευταίες ημέρες για κάτι καλύτερο. Βραχυπρόθεσμα, η εικόνα των ξένων αγορών θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αφορμή, που αποζητούν τις τελευταίες ημέρες. Εξελίξεις σε ΟΤΕ, αγορές ”ισχυρών χεριών” στη ΔΕΗ, ανοίγει το παιχνίδι σε υποδομές, λιμάνια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα ξένα χρηματιστήρια στέκονται και πάλι στο... πλευρό του ελληνικού. Οι σταθεροποιητικές τάσεις και εν συνεχεία η ήπια ανοδική τάση που διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη και νωρίτερα σήμερα στη Φρανκφούρτη ”διευκολύνουν” το Χ.Α.

Ούτως ή άλλως στην Αθήνα ξένοι επενδυτικοί οίκοι και ισχυροί ελληνικοί εφοπλιστικοί κύκλοι ”ποντάρουν” από την επομένη κιόλας των εκλογών σε επιμέρους κινήσεις. Το ότι αυτές αφορούν στους νευραλγικούς κλάδους τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και δευτερευόντως υποδομών είναι προς γενικότερο όφελος της αγοράς.

Λόγω του αυξημένου ειδικού βάρους που διαθέτουν στη στάθμιση των βασικών δεικτών οι μετοχές των ΟΤΕ-Cosmote και ΔΕΗ, μερίδα αναλυτών εμφανίζεται αισιόδοξη για τη βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE 20.

Κίνητρο και... καύσιμα υπάρχουν για να κινηθεί η αγορά προς την περιοχή των 5.080-5.120 μονάδων, όπως εκτιμούν τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι παράγοντες της αγοράς.

Οι εξελίξεις σε ΟΤΕ-Cosmote, οι συνεχείς αγορές ισχυρότατων επιχειρηματικών, εφοπλιστικών κύκλων στη ΔΕΗ, η σπουδή της Morgan Stanley να συμβάλει στην ενίσχυση της διασποράς του ΟΛΠ αποτελούν το καλύτερο... καύσιμο για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Πέραν αυτών, όμως, φαίνεται πως έρχεται και η ώρα των τραπεζών, τουλάχιστον με τα όσα περιεκτικά και ενδιαφέροντα καταγράφονται στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη ”Τράπεζες: Υψηλά τα περιθώρια για άνοδο μεγεθών”.

Δεν είναι τυχαίο όμως ότι αυτή την περίοδο ορισμένοι βασικοί μέτοχοι πωλούν σε καλές τιμές συμμετοχές τους (για παράδειγμα μέλη της οικογένειας Σαράντη, Ι. Τσουκαρίδης κ.ά.), ενώ επανεμφανίζονται γνωστά πρόσωπα από την εποχή της… Σοφοκλέους.

Αναφερόμαστε βέβαια και στην περίπτωση των μετοχικών εξελίξεων, στην πολύπαθη Βιοσώλ και την ανάληψη θέσης εκτελεστικού αντιπροέδρου στην υπό μετασχηματισμό εισηγμένη Βιοσώλ του κ. Αναστάσιου Τζαβέλα.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο η Πειραιώς ΑΕΕΑΠ προετοιμάζει την αύξηση κεφαλαίου, η Sal Oppenheim βλέπει ελληνικές εταιρίες (δες σχετικό θέμα), η FG Europe προχωρά σε αναθεώρηση των αναμενόμενων για φέτος κερδών, η Εθνική προχωρά σε απόσυρση της θυγατρικής της ασφαλιστικής δίνοντας υψηλό premium (μετά βέβαια τη γενναία διόρθωση της τιμής), ενώ ανάλογης σημασίας και ενδιαφέροντος κινήσεις επιχειρούνται σε αρκετές εισηγμένες.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο επανέρχονται φήμες για συμφωνίες και... συμφωνίες, ενώ ενεργοποιούνται έπειτα από απραξία περίπου 2-3 μηνών ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Η συγκυρία δείχνει να δουλεύει υπέρ της αγοράς, αρκετοί διορατικοί παίκτες έχουν λάβει τις απαραίτητες θέσεις και αυτό που απομένει είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) των προσδοκιών τους στο… ταμπλό.

Μεσομακροπρόθεσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατά την εκτίμησή μας, η προσέγγιση που επιχειρείται από τον Μάνο Χατζηδάκη για τις ”νέες προκλήσεις του 2008”, όπως λεπτομερώς αναφέρεται στην πρωινή του παρέμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v